Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της ΕΕ, Υπουργική Σύνοδος που θα θέσει στο επίκεντρο την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Λευκωσίας και της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα συμμετάσχουν Υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Επισημαίνεται ότι, κατά τις εργασίες της Συνόδου, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το μεταναστευτικό υπό το πρίσμα της εξωτερικής διάστασης και θα εξετάσουν τρόπους προώθησης ρεαλιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων του μεταναστευτικού. Τη Σύνοδο αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει η παροχή τεχνικής και οικονομικής στήριξης προς γειτονικές τρίτες χώρες, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή τους στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Λίβανος καλείται να διαχειριστεί σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Σύρων υπηκόων που βρίσκονται στα εδάφη του, ο Υπουργός Εσωτερικών θα εγείρει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην περαιτέρω παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, στο πρότυπο των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Τυνησία. 

Ο κ. Ιωάννου θα αναφερθεί στην πρόσφατη κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο και την ανακοίνωση πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους €1 δισ., με στόχο τη βελτίωση βασικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των Αρχών ασφαλείας του Λιβάνου για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών.

«Σε σχέση με το ζήτημα της Συρίας, οι εκπρόσωποι των οκτώ κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις επί της κυπριακής πρωτοβουλίας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών στη χώρα και του καθορισμού ορισμένων περιοχών σε ασφαλείς. Παρόλο που η σταθερότητα στη χώρα δεν έχει επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό, η κατάσταση είναι σαφώς διαφοροποιημένη και, επομένως, θα πρέπει να εξεταστούν οι υφιστάμενες πραγματικότητες επί του εδάφους», προστίθεται. 

«Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε να επιτραπούν οι επιστροφές Σύρων υπηκόων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας, με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενημέρωση από Υπουργείο Άμυνας για χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE της ΕΕ
Δημοσκόπηση δείχνει νίκη Ερχιουρμάν στις «προεδρικές»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βιβλίο για το Ντενκτάς-Ζητά τιμωρία του συγγραφέα ο Τατάρ
Με αναφορές για «μητέρα πατρίδα» των Τουρκοκυπρίων οι δηλώσεις Ερντογάν μετά το Υπουργικό στην Τουρκία
Έφταναν τα 20-30 μέτρα ύψος οι φλόγες της φονικής πυρκαγιάς-«Μιλάμε για μέχρι 1,200 βαθμούς Κελσίου»
Το ΔΚ αποφάσισε ομόφωνα στήριξη Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
Εξέδιδαν γυναίκα τρία πρόσωπα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία-Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης
Απαντά στις καταγγελίες Πρωτοπαπά ο Λογγίνος-«Υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό»
Έσβησε η φωτιά στη Λόφου και άναψε η φλόγα της αλληλεγγύης-«Ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό»
Με δύο προτάσεις για στήριξη των γεωργών και παραγωγών στο Υπουργικό η Παναγιώτου-Τι προνοούν