Επισπεύδονται οι εφέσεις για τους Βοηθούς Αρχηγούς για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες της Αστυνομίας

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Βοηθών Αρχηγών της Αστυνομίας αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα για σύντομη εκδίκαση των εφέσεων λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μία σειρά από διαδικασίες της Αστυνομίας έχει παραλύσει, όπως οι προσλήψεις, οι προαγωγές και οι πειθαρχικές, επειδή οι αρμόδιες Επιτροπές πρέπει να έχουν πρόεδρο Βοηθό Αρχηγό. Κατόπιν επιτυχών προσφυγών στο Διοικητικό Δικαστήριο, ακυρώθηκαν όλοι οι διορισμοί Βοηθών Αρχηγών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αυτού του τύπου και οι Θεμιστός Αρναούτης, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, Γιαννάκης Γεωργίου και Μάριος Χριστοφίδης να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να μπορούν να υπογράφουν, να δίνουν οδηγίες και να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Μετά τη σχετική γνωμάτευση που ζήτησε και έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο Αρχηγός της Δύναμης, Στέλιος Παπαθεοδώρου, διορίστηκε Επιτροπή, που απαρτιζόταν από τον Υπαρχηγό Δημήτρη Δημητρίου και δύο ανώτερους αστυνόμους, οι οποίοι επαναξιολόγησαν τις προαγωγές και οι τελικές εισηγήσεις διαβιβάστηκαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης, μετά από γνωμάτευση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε καταχώρηση αίτησης για σύντομη εκδίκαση των εφέσεων που αφορούν τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, με βάση τις οποίες ακυρώθηκαν οι προαγωγές. Το πρωτοκολλητείο διαβεβαίωσε ότι εντός επτά με δέκα ημερών θα δοθεί ημερομηνία για σύντομη εκδίκαση των εφέσεων στο Εφετείο, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων. «Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για την Αστυνομία, ένα νευραλγικό Σώμα ασφάλειας του τόπου, το οποίο δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτά τα κενά. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε διορισμούς αλλά και σε προαγωγές», εξήγησε.

Η σύντομη εκδίκαση θα ανοίξει τον δρόμο για την λήψη αποφάσεων, όσον αφορά επαναδιορισμό των τεσσάρων αξιωματικών ή τον διορισμό νέων, για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και να γίνει η Αστυνομία πιο λειτουργική, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει τη πρόσληψη περίπου 400 αστυνομικών.

Συμμορφώνεται με τις συστάσεις

Η συνεδρία είχε ως κεντρικό αντικείμενο τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο των ειδικών εκθέσεων για την Κεντρική Κυβέρνηση. Πρόκειται για ελέγχους που γίνονται με τυχαία δειγματοληψία, από τον οποίο προέκυψαν κάποια συμπεράσματα που αφορούν αδυναμίες ως προς τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες των νόμων και κανονισμό και αδυναμίες στον έλεγχο των δαπανών και μη πλήρη συμμόρφωση με εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε δώδεκα συστάσεις και σύμφωνα με τον Μάριο Χαρτσιώτη, κατόπιν οδηγιών του, μελετήθηκε η έκθεση ώστε να ληφθούν μέτρα διόρθωσης και πρόληψης και να υπάρξει κατά το δυνατόν πλήρης συμμόρφωση. Από τις δώδεκα συστάσεις, είπε, οι εννέα έχουν τύχει πλήρους συμμόρφωσης και για τις υπόλοιπες τρεις έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα τα ευρήματα και οι συστάσεις, τόνισε, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν αι στόχος είναι ο πλήρης σεβασμός στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Κεντρικές Φυλακές

Οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές, όχι μόνο σε σχέση με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή αλλά και ευρύτερα. Ένα από τα ζητήματα που επισημάνθηκε ήταν αυτό των επιτηρητών αποφυλακισμένων κρατουμένων, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρει ότι ορισμένοι είχαν υπό την επιτήρησή τους πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων και φαίνεται ότι εργάζονταν για μεγάλο αριθμό ωρών τον μήνα. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση επιτηρητή, που φαίνεται ότι παρείχε 300 ώρες σε ένα μήνα, οι οποίες κρίνονται ως υπερβολικές. Ο εν λόγω επιτηρητής είχε υπό την εποπτεία του 15 κρατουμένους, άρα προφανώς δεν αφιέρωνε στον καθένα 20 ώρες, όπως αναμένεται. Εξήγησε πως δεν σημαίνει ότι φταίει για αυτό, αλλά μειώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι όντως στο παρελθόν υπήρχε θέμα με τους επιτηρητές και κατόπιν σχετικής συνεννόησης του Υπουργείου με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, καθορίστηκε το βέλτιστο όριο και ένας επιτηρητής δεν θα αναλαμβάνει πέραν των οκτώ κρατουμένων. Ακολούθως, προχώρησε η αγορά υπηρεσιών για δύο επιπλέον επιτηρητές, ώστε να γίνουν τέσσερις, ενώ υπάρχει και η σκέψη να προσληφθούν οκτώ μόνιμοι επιτηρητές, ώστε να αντεπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποφεύγεται η χρονοβόρα διαδικασία πρόσθετων προσλήψεων όποτε αυξάνεται ο αριθμός κρατουμένων που αποφυλακίζονται επ’ αδεία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, είπε ότι προχωρά η ανακαίνιση του κτιρίου της παλιάς ανοικτής φυλακής και αναμένεται στο τέλος του Σεπτέμβρη να παραδοθεί και να μεταφερθούν εκεί 240 κατάδικοι. Στο ευρύτερο τεμάχιο υπάρχει άδειος χώρος και πρόνοια για ανέγερση νέας πτέρυγας, με ορίζοντα το 2027, ώστε να υπάρχει ευχέρεια μεταφοράς ακόμη 360 κρατουμένων. Δεδομένου ότι το παλιό κτίριο είναι σχεδιασμένο για 620 άτομα και υπάρχουν περίπου 1000 κατάδικοι, αν γίνουν και τα δύο νέα κτίρια, αναμένεται να επιλυθεί το ζήτημα, αναλόγως και του αριθμού κρατουμένων που θα υπάρχουν στο μέλλον.

Ο αναπληρωτής διευθυντής των Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, ανέφερε ότι είναι υπέρ του ελέγχου, ώστε να βρουν και τα αναγκαία μέτρα βελτίωσης. Αναφορικά με το ζήτημα που τέθηκε για τους λογαριασμούς κρατουμένων, ενημέρωσε ότι σύντομα θα αποκτηθεί νέο λογισμικό, το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας.

«Εμείς ως νέα Διεύθυνση», είπε, «κάναμε το πλάνο και το πρόγραμμά μας και εργαζόμαστε για όλα τα σοβαρά θέματα». Ανέφερε ως πάρα πολύ σημαντική την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, καθώς προκαλεί συνεπακόλουθα προβλήματα, όπως η βία μεταξύ των κρατουμένων, η πίεση και το στρες που δέχεται το προσωπικό και μη κατάλληλες συνθήκες κράτησης. Αυτά, είπε, θα επιλυθούν μεν με την ανέγερση των νέων κτιρίων, αλλά χρειάζεται συνδυασμός με εναλλακτικές λύσεις επιβολής ποινών.

Σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε, ο Μάριος Χαρτσιώτης έκανε λόγο για αστοχία και ο ίδιος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει νέο σύστημα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο αυτό θα είναι διαθέσιμο, καθώς η διαδικασία προχωρά. Το φαινόμενο των κινητών ανησυχεί ιδιαίτερα, σημείωσε, και έχουν ενταθεί οι έλεγχοι και οι έφοδοι σε κελιά, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα. Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως η χρήση κινητού εντός των Φυλακών είναι από τα χειρότερα εγκλήματα, γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Όπως είπε, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια ενόσω περιμένουν το νέο σύστημα και αναβάθμισαν την επιχειρησιακή τους ικανότητα και ενίσχυσαν τα μέτρα ελέγχων όλων των εισερχομένων, ανεξαρτήτως ιδιότητας.

Πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε πως παραμένουν πολλά ανοιχτά θέματα. Υπέδειξε, ωστόσο, πως δεν θα βρείτε φυλακές ανά το παγκόσμιο που δεν θα έχουν θέμα εγκληματικότητας, οργανωμένου εγκλήματος και ναρκωτικών.

Κρατικό Αρχείο

Αν και γίνονται σκέψεις όπως το Κρατικό Αρχείο μεταφερθεί υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, λόγω του ιστορικού του χαρακτήρα, προς το παρόν γίνονται οι ανάλογες ενέργειες αναβάθμισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος, Χρίστο Κυριακίδη, το παλαιότερο έγγραφο που βρίσκεται στο αρχείο είναι του 1878 και έχουν και ελάχιστα επί τουρκοκρατίας. Από το 1978 μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν θέσεις προαγωγής στο Κρατικό Αρχείο, με αποτέλεσμα υπάλληλοι να παραμένουν για δεκαετίες στη θέση που προσλήφθηκαν και «δούλευαν επειδή αγαπούσαν τη δουλειά τους». Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Σήμερα το κυριότερο θέμα που αντιμετωπίζει το Αρχείο είναι το στεγαστικό.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία ψηφιοποίησης, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι προχωρά αλλά το προσωπικό είναι μειωμένο και το έργο αρκετά περίπλοκο, με αποτέλεσμα να έχει ψηφιοποιηθεί ελάχιστο μέρος του. Αποφασίστηκε όπως η ψηφιοποίηση γίνεται με βάση τις ανάγκες των ερευνητών, δηλαδή ψηφιοποιούνται πρώτα τα αρχεία που ζητούνται περισσότερο. Για κάποια πράγματα μπορεί να γίνει αναζήτηση και από το σπίτι, αλλά για να μελετηθούν οι φάκελοι πρέπει κάποιος να πάει στο Αρχείο.

Επί τούτου, ο Υπουργός πρόσθεσε πως έχει γίνει μια πολύ ωραία αίθουσα που προσφέρεται για πολύωρη έρευνα. Όμως υπάρχουν έγγραφα σχεδόν κατεστραμμένα, τα οποία όταν τα αγγίξεις λιώνουν. Άρα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που γίνεται αφορά τη διάσωσή τους και την συντήρησή τους, κάτι που πρέπει να προηγείται για να μην καταστρέφονται κατά τη διαδικασία ψηφιοποίησης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αρχειακή κουλτούρα, με την πραγματοποίηση συνεδρίων, τη συνεργασία με άλλα αρχεία και άλλες ενέργειες. «Στόχος είναι να σώσουμε την ιστορία του τόπου μας. Είμαι ιστορικός, η έγνοια μου είναι αυτή. Αν δεν διαθέτουμε τα αρχεία, δεν θα μπορούμε να καταγράψουμε την πρόσφατη ιστορία», ανέφερε.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
Στο σκαμνί η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»