Ανοιχτό το Υπ. Δικαιοσύνης σε τροποποιήσεις για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Μύδροι βουλευτών κατά Εισαγγελέα

Την πρόθεσή του, εάν προκύπτουν νομοθετικά ζητήματα αναφορικά με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις, διατύπωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής που αποκάλυψε ότι εντόπισε ποινικά αδικήματα κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού και ο Γενικός Εισαγγελέας διαφώνησε με δίωξη, με αποτέλεσμα να γίνονται σκέψεις για ιδιωτική ποινική δίωξη. Όπως είπε ο κ. Χαρτσιώτης, από τη στιγμή που η Αρχή έχει θεσμοθετηθεί, πρέπει να είναι αποτελεσματική.

Σημείωσε πως η νομοθεσία έχει συσταθεί σχετικά πρόσφατα και η Αρχή κατά της Διαφθοράς λειτουργεί με αυτήν. Ενδεχόμενα κωλύματα ή προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία της εφαρμογής του νόμου θα μελετηθούν, πρόσθεσε, και η πολιτεία και η Βουλή είναι εδώ για οποιαδήποτε νομοθετικά μέτρα.

Κληθείς μετά τη συνεδρία να διευκρινίσει εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης τάσσεται υπέρ να δοθούν ανακριτικές εξουσίες στην Αρχή, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της, ο Μάριος Χαρτσιώτης δήλωσε πως το Υπουργείο δεν τοποθετείται σε αυτή τη φάση. «Σε αυτή τη χρονική στιγμή που μιλούμε υπάρχει σχετική κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει όλα αυτά τα θέματα. Εάν κατά τη διαδικασία της σχετικά πρόσφατης αυτής Αρχής ως θεσμός διαπιστωθούν οποιαδήποτε κενά ή παραλείψεις στην κείμενη νομοθεσία, το νομοθετικό Σώμα και η εκτελεστική εξουσία είναι εδώ για να τα δουν, να τα μελετήσουν και να δράσουν αναλόγως».

Ο Υπουργός κλήθηκε από τους βουλευτές να εξηγήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται εκσυγχρονισμός της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως είπε, η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε. Η Νομική Υπηρεσία λειτουργεί με το συγκεκριμένο καθεστώς εδώ και 65 χρόνια, εξήγησε, και είναι μία από τις πιο ριζοσπαστικές νομικές καταστάσεις που απασχόλησαν τον τόπο. Η μελέτη διερεύνησε παρόμοια, πρόσφατα τροποποιηθέντα μοντέλα Νομικών Υπηρεσιών άλλων χωρών και ξεκινά η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας. Ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, την οποία ξεκινήσαμε και υλοποιούμε. Έχουμε κάνει μια πολύ βαθιά και εμπεριστατωμένη μελέτη», πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν η βασική φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού είναι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του νομικού συμβούλου του κράτους από τον δημόσιο κατήγορο, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε πως «μιλούμε για εκσυγχρονισμό και όπως έχω πει ήδη, ο εκσυγχρονισμός βασίζεται σε γνωματεύσεις, μελέτες έγκριτων νομικών, καθηγητών πανεπιστημίων αλλά και σε πολύ πρόσφατα παρόμοια μοντέλα εκσυγχρονισμού χωρών κρατών όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία και κάπως παλαιότερα η Αγγλία. Αυτά μιλούν από μόνα τους και λένε πολλά σε ποιο περίπου άξονα θα κινηθεί αυτός ο εκσυγχρονισμός». Απέφυγε, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Τινάζονται στον αέρα σοβαρότατες υποθέσεις»

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου των εννέα βουλευτών για τη Νομική Υπηρεσία, χαρακτηρίζοντας επάναγκες ζητούμενο την τροποποίηση του άρθρου 113(α) του Συντάγματος, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Η απάντηση που λάβαμε από τον Υπουργό ήταν ότι, μετά από μελέτες που έγιναν, προχωρούν στη συγγραφή των νομοσχεδίων. Για εμάς και με βάση το τι ισχύει διεθνώς και τις αλλαγές που έχουν κάνει οι χώρες της Κοινοπολιτείας, δύο είναι τα βασικά ζητούμενα: Πρώτον η άρση του ανέλεγκτου. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε ένα Σύνταγμα του 1960, το οποίο δίνει απόλυτες εξουσίες για αδιαφανείς διαδικασίες στον Γενικό Εισαγγελέα. Ουδείς μπορεί να έχει το δικαίωμα να αναστέλλει ποινικές διώξεις ή να μην διώκει χωρίς να λογοδοτεί και χωρίς να αιτιολογεί τις αποφάσεις του. Μία σύγχρονη κοινωνία, που έχει ως κεντρικό άξονα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αυτό πρέπει να το επιβάλλει. Δεύτερο είναι ο διαχωρισμός εξουσιών. Δεν μπορεί ο σύμβουλος του κράτους να είναι και δημόσιος κατήγορος και το είδαμε μόλις πρόσφατα στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου, όπου ακολούθησε μια άκρως προσβλητική, απαξιωτική προσέγγιση η Νομική Υπηρεσία στη θανατική ανάκριση», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η Αρχή με σαφήνεια είπε στον Γενικό Εισαγγελέα ότι διαβρώνει το έργο της. «Έδειξε έναν δρόμο σιωπής που δεν είναι αιτιολογημένος νομικά ο Εισαγγελέας και αυτό να μου επιτρέψετε να πω προσωπικά εμένα με κάνει άκρως καχύποπτη, γιατί η Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει ενώπιον της σοβαρότατες υποθέσεις. Αν οι συνεργαζόμενοι με την έρευνα ακολουθήσουν αυτή την πολιτική, ότι δεν τοποθετούμαστε, δεν δίνουμε πληροφορίες, σημαίνει τινάζονται στον αέρα σοβαρότατες υποθέσεις», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτήν που αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, πρέπει να σκεφτούμε πλέον σοβαρά πώς θα ενισχύσουμε τις εξουσίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αναφέροντας πως σε άλλες χώρες οι αντίστοιχες Αρχές λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σύστημα, με δικό τους εισαγγελέα και δικούς τους ανακριτές, βγάζουν εντάλματα και κάνουν γρήγορες και μη δημοσιοποιημένες διαδικασίες, με στοιχεία αιφνιδιασμού. «Το μέτωπο που άνοιξε μεταξύ της Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Γενικού Εισαγγελέα είναι ουσιώδες. Ο άνθρωπος που κάλεσαν για να αντλήσουν πληροφόρηση σε σχέση με τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας αρνήθηκε να τους δώσει πληροφόρηση. Και στη συνέχεια ήρθαν οι ίδιοι, οι οποίοι ήταν υπό εξέταση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς -στην προκειμένη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που ελεγχόταν για αναστολή ποινικής δίωξης, με χρήση του ανέλεγκτου, σε πρώην πελάτη του- να δώσει στον κ. Κατσουνωτό πλήρη απαλλαγή. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Πογιατζής χθες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με ιδιωτική ποινική», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί οι πολίτες να αρχίσουν να αμφισβητούν θεσμούς λόγω των πρακτικών συγκεκριμενών προσώπων.

«Η διαφθορά έχει αποκτήσει θεσμική διάσταση»

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη βουλεύτρια και συμπρόεδρος του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε πως ο Υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι έγιναν μελέτες και θα φέρει νομοσχέδιο αναφορικά με τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό, καθώς «είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης, η οποία μόνο ανησυχητική μπορεί να είναι ως προς την ποιότητα του κράτους διακαίου». Υπενθύμισε πως όταν δημιουργήθηκε η Αρχή κατά της Διαφθοράς κάποιοι βουλευτές επέμεναν ότι θα έπρεπε να έχει ανακριτικές εξουσίες γιατί προέβλεψαν τι θα γινόταν. Πρόσθεσε πως ο κ. Κατσουνωτός αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της σιωπής, κάτι που με βάση τη νομοθεσία είναι ποινικό αδίκημα, η Αρχή αποφάσισε τη δίωξη και Γενικός Εισαγγελέας αλλιώς. «Αυτό το πράγμα δείχνει ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη σε εκδήλωση του υποψηφίου του κόμματός της, Μακάριου Δρουσιώτη, την Τετάρτη, σημείωσε πως «υπάρχει εγκληματική είτε αμέλεια είτε συνενοχή θεσμική στο να μην γίνει η σωστή διερεύνηση και να μην αποκαλυφθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν παραβεί τον νόμο και έχουν καταλήξει στα χέρια τους χρήματα». Είναι πλέον ξεκάθαρο, τόνισε, ότι η διαφθορά στην Κύπρο έχει αποκτήσει θεσμική διάσταση. Αυτό θα διορθωθεί μόνο όταν υπάρξει αλλαγή του άρθρου 113, όπως είναι η πρότασή μας για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, υπογράμμισε.

Δεν μπορεί να μην εμφανίζονται σε υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης άτομα είτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος είτε επειδή έτσι αποφάσισε ένας άνθρωπος, υπογράμμισε. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι μεν τυφλή αλλά όχι τυφλή εκεί που θέλει ένας. Πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με ισότητα και ισονομία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του Συντάγματος. Καλώ τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών να βάλει στην ατζέντα την πρότασή μας να δοθούν εξουσίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς», πρόσθεσε η κ. Ατταλίδου.

Δειτε Επισης

Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Εντοπίστηκε να κινείται σε αγροτική περιοχή το βράδυ, είχε μαζί του κυνηγετικό-Χειροπέδες σε 33χρονο
Διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα και έκλεβε πολίτες-Χειροπέδες σε 43χρονο, καταζητείται δεύτερος
Αναζητεί τον κάτοχο των 1,500 σφαιρών που εντοπίστηκαν στο Βατί η Αστυνομία
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία