Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις

Την πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξή της στις δίκαιες και καλά τεκμηριωμένες θέσεις που, όπως αναφέρει, διατυπώνει η Ένωση Συντακτών Κύπρου στην πρόσφατη Διακήρυξη Αρχών της για τις συλλογικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων εκφράζει η παγκύπρια συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.

«Συμμεριζόμαστε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της δημοσιογραφικής κοινότητας για τη σοβαρή επιδείνωση των όρων και συνθηκών εργασίας στον κλάδο, απόρροια της de facto κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εδώ και μια δωδεκαετία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΙΣΟΤΗΤΑ.

Προσθέτει πως "η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων/συντακτών, με προεξάρχουσες την καθήλωση των μισθών σε προ κρίσης επίπεδα, την απουσία Ταμείων Προνοίας, την ετσιθελική μετατροπή του καθεστώτος πλήρους απασχόλησης σε ‘συνεργασία’, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, την εκτεταμένη αξιοποίηση μαθητευόμενων, την επιβολή απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".

Η ΙΣΟΤΗΤΑ καλεί την Πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζοντας την κομβική σημασία που έχει η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας για τους δημοσιογράφους. Όχι μόνο, όπως υποδεικνύει, για χάρη των ίδιων των εργαζομένων, αλλά πρωτίστως για το δημόσιο συμφέρον.

«Ένας ελεύθερος, πλουραλιστικός και ερευνητικός Τύπος, στελεχωμένος από καλά καταρτισμένους επαγγελματίες με εργασιακή ασφάλεια, είναι πυλώνας της σύγχρονης δημοκρατίας», αναφέρει και σημειώνει πως όταν απειλείται η ποιότητα της δημοσιογραφίας, απειλείται και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ