Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Ράφα από τις 6 Μαΐου

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) περίπου 600.000 άνθρωποι - το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας - έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, καθώς η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) είπε ότι επίγειες εισβολές και σφοδρές μάχες συνεχίζουν επίσης να αναφέρονται στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, καθώς και στη Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα. Πολλές από τις οικογένειες που μετακινούνται για άλλη μια φορά έχουν ήδη εκτοπιστεί  από τον Οκτώβριο.

«Ανεξάρτητα από το αν θα μετακινηθούν ή θα μείνουν, οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται. Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας, πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται» σημείωσε ο κ. Χακ.

Η πρόσβαση, ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στη Γάζα συνεχίζει να συρρικνώνεται καθώς εκδίδονται πρόσθετες εντολές εκκένωσης και εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Σύμφωνα με τους συνεργάτες μας που εργάζονται για την ανταπόκριση στην υγεία, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Ράφα είναι εκτός λειτουργίας από σήμερα. Υπάρχουν τώρα οκτώ λειτουργικά επιτόπια νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μόλις ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σε συντονισμό με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συντριπτικής κλίμακας των αναγκών στη Ράφα", είπε ο κ. Χακ.

Ο ΟΗΕ ερωτήθηκε σχετικά με ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένοπλη μαχητική δραστηριότητα σε συγκρότημα που ανήκει στην UNRWA.

Όπως αναφέρθηκε, η UNRWA δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο αυτού του βίντεο και δεν έχει καμία πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα ή την ακριβή τοποθεσία του βίντεο.

Όπως μεταδόθηκε είναι πιθανό το βίντεο να προέρχεται από μια αποθήκη της UNRWA στη Ράφα που εκκενώθηκε την εβδομάδα της 6ης Μαΐου μετά από εντολές εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

Το προσωπικό της UNRWA ενημερώθηκε να αναχωρήσει από την εγκατάσταση για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, η UNRWA καταδίκασε τη χρήση  εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από οποιοδήποτε μέρος στη σύγκρουση για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας έχει ζητήσει επανειλημμένα ανεξάρτητη έρευνα και λογοδοσία για την κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων του προσωπικού του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την ιερότητα και την ουδετερότητα των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ο σκανδαλιάρης πρίγκιπας Λούις γίνεται ξανά viral-Ο χορός κατά την διάρκεια της παρέλασης
Προκαλεί ξανά ο Τραμπ-«Δεν είμαι ρατσιστής, έχω μαύρους φίλους»
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε λούνα παρκ στο Όρεγκον, 28 άνθρωποι κρέμονταν ανάποδα για μισή ώρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για το μέλλον των γυναικών που τα έβαλαν με τους Ταλιμπάν
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν ραντάρ και drones των Χούθι της Υεμένης
Άλλαξε τοποθεσία η προσωρινή προβλήτα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λόγω θαλασσοταραχής
Χειροπέδες σε πάνω από σαράντα άνδρες που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Ράφα
Επίθεση με μαχαίρι από 34χρονο ακροδεξιό σε 12χρονο στη Φινλανδία
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο-Ένας αγνοούμενος