Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή

Κενά στην ενημέρωση, που λαμβάνουν οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για θέματα που αφορούν τη γονιμότητα, εντόπισε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία ανοίγει τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει θεσμοθέτηση των διαδικασιών, ώστε οι ασθενείς να έχουν πλήρη εικόνα για τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια, που ξεκίνησε από πολιτικά πρόσωπα, όπως η Σάβια Ορφανίδου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα δικαιώματά τους σε θέματα γονιμότητας. Σε αυτή την προσπάθεια, υπήρξε αναφορά και για το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης των ασθενών, όταν γίνεται η διάγνωση για καρκίνο, όσον αφορά στις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να μπορούν να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους.

Σημειώνεται ότι, πριν από αρκετούς μήνες, ετοιμάστηκε μία έκθεση, από το αρμόδιο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωση για τα θέματα καρκίνου, στο οποίο συμμετέχει και η Europa Donna, η οποία αναφέρει πως κάθε φορά που ένα πρόσωπο διαγιγνώσκεται με καρκίνο, τότε πρέπει να υπάρχει μία ομάδα ειδικών ιατρών, με τη συμμετοχή και ενός ειδικού ογκολόγου, με εξειδίκευση στα θέματα γονιμότητας. Αυτό αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όταν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου, είναι λογικό ότι θα επικεντρωθούν στο να σώσουν τη ζωή του ασθενή, όμως εκεί που υπάρχει η επιλογή, είναι καλό να γίνονται τα απαραίτητα, ειδικά πριν τη χημειοθεραπεία, για να ενημερώνονται οι ασθενείς και να περιμένουν δύο εβδομάδες για να αφαιρεθούν ωάρια ή σπέρμα, για να μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητα στο μέλλον. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μετά τη χημειοθεραπεία, δεν μπορούν να κάνουν παιδιά», ανέφερε στον REPORTER η εισηγητής του θέματος, η εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Σάβια Ορφανίδου.

Μέσα από το διάλογο, εκείνο που ουσιαστικά επιδιώκεται είναι να τεθούν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρξει αλλαγή και να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο, που να διέπει το δικαίωμα των ασθενών με καρκίνο στην σωστή ενημέρωση, για όλες τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν.

«Πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα γιατρών, που να έχει αυτή την εξειδίκευση για την γονιμότητα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα και σε αυτά τα άτομα, για να αποκτήσουν παιδιά. Μέσα στην έκθεση της ΕΕ υπάρχει αναφορά και για τα παιδιά και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό. Είναι μέρος της εκστρατείας για ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα γονιμότητας, για να φυλάξουν ωάρια ή σπέρμα, επειδή ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα υγείας ή ακόμη και να μην θέλουν να κάνουν άμεσα παιδιά. Πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε περίπτωση που την χρειάζονται».

Ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Κύπρο

Σημειώνεται πως, παρά τις προσπάθειες τόσων χρόνων, για να αλλάξει η εικόνα και να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους, διαπιστώθηκε πως ελάχιστα έχουν αλλάξει και είναι αρκετά μικρός ο αριθμός των ατόμων που έχουν πλήρη ενημέρωση για όσα δικαιούνται.

«Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε, επειδή δεν είναι ενημερωμένοι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους. Βλέπουμε άτομα που είναι αντιμέτωπα με τον καρκίνο, σε νεαρή ηλικία, να μην γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν αυτό το στάδιο, πριν να περάσουν τη διαδικασία της χημειοθεραπείας».

Στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας είναι καλεσμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να ενημερώσουν τη Βουλή για τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, με στόχο να διαφανούν τα κενά εκεί και όπου υπάρχουν, ώστε να υπάρξει αλλαγή. «Εμείς θέλουμε να ακούσουμε τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εκστρατείες για τα άτομα, επειδή πάνω στον πανικό τους, ξεχνούν αυτά τα πράγματα που είναι σημαντικά για τη ζωή τους. Αν δεν μπορούν να το σκεφτούν οι ίδιοι, οφείλει η πολιτεία να τους ενημερώσει».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας