Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
10:39 - 15 Μαΐου 2024
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ, ότι η ένταξή μας στην Ε.Ε, ήταν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, που είχε στο επίκεντρο της, την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς για μάς σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα ως προοπτική. Παρά ταύτα ο στόχος παραμένει και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα απο τους κύριους μοχλούς που μπορεί η Κύπρος να χρησιμοποιήσει για την επιτυχία του.
Σήμερα ίσως περισσότερο απο ποτέ, απειλούνται τα θεμέλια του οικοδομήματος της Ε.Ε. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ανασφάλεια, η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, οι πόλεμοι, αποτελούν επικίνδυνες απειλές. Η ακροδεξιά, ο Εθνικισμός αλλά και ο Λαικισμός ενισχύονται συνεχώς και απειλούν την Δημοκρατία.
Η ευθύνη για την ανατροπή αυτής της πορείας και την απώθηση των απειλών, ανήκει σε όλους μας, σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε.
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν την ευκαιρία να βγούμε μπροστά, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, στέλνοντας εκεί αντιπροσώπους μας, εκείνους που θέλουν και μπορούν να δώσουν τις μάχες για το μέλλον της Ευρώπης, για την Δημοκρατία, για την Ειρήνη, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την οικολογική πρόοδο του πλανήτη μας και των ανθρώπων του.
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μοναδικό εκλελεγμένο, από τον λαό, όργανο της Ε.Ε. Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη: Η μεγαλύτερη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών σε όλα τα επίπεδα, η δημόσια λογοδοσία όλων – οργάνων και αξιωματούχων - και η πλήρης διαφάνεια στις αποφάσεις τους και ο συνεχής έλεγχος για το πολιτικό χρήμα και η διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Στόχος παραμένει η δημοκρατική επιλογή όλων των αξιωματούχων της Ένωσης.
Οι πρόσφατοι πολέμοι στην Ουκρανία και στην Γάζα, έχουν καταδείξει την τεράστια αδυναμία της Ευρώπης και την ανάγκη για Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ώστε να είναι σε θέση να δρα ως παράγοντας πρόληψης και επίλυσης κρίσεων και προστασίας των λαών της από απειλές και όχι ως ουραγός ακόλουθος των ΗΠΑ.
Η Κοινοτική Αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή των βαρών είναι οι δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η Ευρώπη να οικοδομήσει την πολιτική της για το μεταναστευτικό. Η πολιτική ενσωμάτωσης των προσφύγων και η αποτροπή εκμετάλευσής τους, καθώς επίσης η ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης είναι ένα πρόβλημα προς επίλυση.
Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Οι ανάγκες είναι άμεσες και απαιτούν οργανωμένη, έγκαιρη και καλά μελετημένη δράση για καθαρό αέρα, για καθαρό νερό, για καθαρή και ποιοτική τροφή, για καθαρή ενέργεια, για ΟΛΟΥΣ και όχι για τους λίγους, με την εφαρμογή πολιτικών που να βοηθούν τους πολλούς και να είναι απέναντι στα συμφέροντα της ελίτ.
Οι Ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Κάθε ψήφος στο Κίνημα φέρνει όλο και πιο κοντά την πιθανότητα συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο και ενισχύει την προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό. Με την ψήφο σας μπορούν να γίνουν αυτές οι Ευρωεκλογές, η προοδευτική απάντηση στην ακροδεξιά, την συντήρηση και τον λαικισμό στην Κύπρο και την Ευρώπη.
*Πέτρος Χριστοδούλου, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών