Η ΕΕ διευρύνει τις κυρώσεις της στο Ιράν εξαιτίας της υποστήριξής του στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επεκτείνουν προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε (...) να διευρύνει την εμβέλεια του πλαισίου περιοριστικών μέτρων, με δεδομένη τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει δελτίο Τύπου.

Το «πλαίσιο» αυτό, που είχε υιοθετηθεί αρχικά τον Ιούλιο του 2023, απαγορεύει ιδίως την εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAVs ή drones στα αγγλικά), καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών ή/και δέσμευσης πόρων σε βάρος εμπλεκομένων στο πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την παραγωγή τέτοιων αεροσκαφών.

Απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση όσων εμπλέκονται στην παραγωγή drones στο Ιράν.

Αιτιολογώντας την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε πως είχε καταδικάσει αμέσως την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου.

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Η Βρετανία θα παραδώσει νέα παρτίδα επιθετικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 16 νεκροί σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας με υποστηρικτές του Άσαντ
Ένα νεκρός και δέκα τραυματίες μετά από έκρηξη σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης
O Πούτιν απειλεί τον Μακρόν με νέο Βατερλό-«Κάποιοι ξέχασαν τι έπαθε ο Ναπολέων»
Κατέρρευσε υπό κατασκευή γέφυρα στο Βέλγιο-Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Επιδεινώνεται η πνευμονοπάθεια της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας
Κάνει ένα βήμα πίσω ο Τραμπ, παγώνει την επιβολή δασμών στο Μεξικό μέχρι τις 2 Απριλίου
Το Λονδίνο συζητά με περίπου 20 χώρες για συμμετοχή τους στη διαφύλαξη της ειρήνης στην Ουκρανία
Πρόταση των ΗΠΑ στη Χαμάς-Η απελευθέρωση δέκα ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για εξήντα ημέρες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή έκρηξης σε κινητήρα αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωση από το Βουκουρέστι