Η ευκαιρία των ΣΥΟΠ για μονιμοποίηση, οι γραπτές εξετάσεις και το αγκάθι για όσους μείνουν… ανεξεταστέοι

Νέα δεδομένα υφίστανται πλέον για τους Συμβασιούχους Οπλίτες, οι οποίοι μετά το πράσινο φως που έχει ανάψει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού και την αναβάθμιση των όρων απασχόλησής τους, έχουν την τεράστια ευκαιρία από τούδε και στο εξής να μονιμοποιηθούν, μέσω γραπτών εξετάσεων που θα αρχίσουν να παρακάθονται από το 2026, όσοι εργάζονται στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πρώτη «φουρνιά» των ΣΥΟΠ που φόρεσε τη χακί στολή ήταν το 2016, όπως έχει αποφασιστεί, με το πέρας της πρώτης δεκαετίας, άρα το 2026, δίνεται η δυνατότητα στους Συμβασιούχους, μέσω γραπτών εξετάσεων, να μονιμοποιηθούν και να βρίσκονται με σύμβαση μέχρι και το 57ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, συγκεκριμένος αριθμός ΣΥΟΠ δύναται μετά τη συμπλήρωση της δεκαετούς υπηρεσίας και εφόσον επιτύχουν στην απαιτούμενη επιλογική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει και γραπτές εξετάσεις, να τοποθετούνται μισθοδοτικά στα αντίστοιχα επίπεδα των Κλιμάκων Α2, Α5 και Α7.

Το εύλογο ερώτημα που εγείρεται ωστόσο είναι για το τι θα απογίνουν οι «ανεξεταστέοι» ΣΥΟΠ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέα Στυλιανού, να εξηγεί στον REPORTER, πως όσοι θα αποτύχουν τις γραπτές εξετάσεις και έχουν συμπληρώσει παράλληλα το 42ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να αποχωρήσουν από ΣΥΟΠ. Ωστόσο, υπέδειξε, ότι «οι νεότεροι οι οποίοι θα αποτύχουν επίσης την γραπτή εξέταση, παραμένουν μέχρι τα 42 τους έτη και θα έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν την εξέταση και την επόμενη χρονιά».

Αναφορικά με το περιεχόμενο των γραπτών εξετάσεων, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ύλη και το είδος των εξετάσεων αφού είναι κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη, καθώς έχουν υπάρξει προτάσεις τόσο από το ΓΕΕΦ όσο και από το Υπουργείο Άμυνας και είναι την ίδια ώρα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι το αρμόδιο Υπουργείο που εντάσσει τις κλίμακες.

Αξιοσημείωτη την ίδια ώρα για τους Συμβασιούχους, είναι η μισθολογική κλίμακα πρόσληψης, η οποία αυξάνεται σε Κλίμακα Α2, ενώ για κάθε έτος υπηρεσίας θα χορηγείται αντίστοιχη προσαύξηση. Πιο συγκεκριμένα, στους ΣΥΟΠ θα χορηγείται για κάθε μήνα υπηρεσίας ειδικό επίδομα, το οποίο καθορίζεται στα 100 ευρώ, ενώ για τους ΣΥΟΠ που υπηρετούν σε επιλεγμένα τμήματα της ΕΦ, το μηνιαίο επίδομα καθορίζεται στα 200 ευρώ. Όσο αφορά τα επιλεγμένα τμήματα, αυτά σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, είναι οι ειδικές υπηρεσίες που ανήκουν στα ειδικά σώματα, όπως είναι για παράδειγμα οι Καταδρομείς, ΟΥΚ, Νοσηλευτές, Ναρκαλιευτές. Πρόκειται για περίπου 400 Συμβασιούχους Οπλίτες.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ΣΥΟΠ απαριθμούν γύρω στους 2,700 από τις 3,090 διαθέσιμες θέσεις. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ, «υπάρχει μια μικρή απώλεια από ορισμένους που έχουν ήδη αποχωρήσει και γι’ αυτό τον λόγο αναμένονταν αυτές οι αποφάσεις που λήφθηκαν, ώστε να γίνει προκήρυξη των θέσεων για να συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων. Επίσης, Οι ΣΥΟΠ που βρίσκονται από το 2016 στην Υπηρεσία αγγίζουν τους 1,100, κάτι που σημαίνει ότι είναι περίπου οι μισοί».

Πάντως, οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, αφορούν τους ήδη υπηρετούντες ΣΥΟΠ και τίθενται σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, ενώ προκήρυξη για πρόσληψη ΣΥΟΠ θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας, εκτιμά ότι είναι ένας πετυχημένος θεσμός σήμερα η υπηρεσία των ΣΥΟΠ, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «το 2016 όταν άρχισε ο θεσμός των ΣΥΟΠ, αναφερόμασταν για σύμβαση 1+3+3+3 χρονιά με ελάχιστο όριο ηλικίας το 32ο έτος. Επειδή ο θεσμός όμως αποδείχθηκε ότι είναι πετυχημένος και πράγματι βοηθούν και παράγουν έργο οι Οπλίτες, έχουμε σήμερα την τεράστια ευκαιρία να μονιμοποιήσουμε μεγάλο αριθμό από αυτούς και να λάβουν ταυτόχρονα ένα σεβαστό ποσό αύξησης στους μισθούς τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό των ΣΥΟΠ-Αναβαθμίζονται κλίμακες, διάρκεια και επιδόματα

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος