Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση

Το τελικό βήμα για την εφαρμογή του πακέτου νομοθεσιών για τη μετανάστευση και το άσυλο έκανε την Τρίτη το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο, στο πλαίσιο της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών, ενέκρινε και τυπικά τη σχετική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο πακέτο δέκα ευρωπαϊκών νομοθεσιών περιέχει ενιαίους κανόνες για τη διαχείριση της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και παράλληλα προβλέπει διαδικασίες αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, είτε μέσω επανεγκατάστασης, είτε μέσω χρηματικής βοήθειας από άλλα κράτη μέλη.

Το πακέτο είχε προταθεί από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020, και έπειτα από μακρά διαβούλευση, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο σε ξεχωριστές ψηφοφορίες τον Απρίλιο.

Με την τελική έγκρισή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο χρόνια να εφαρμόσουν τις νομοθεσίες στην πράξη. Η εφαρμογή αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο σχεδιασμού συντονισμού, το οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν στα κράτη μέλη την επόμενη περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου