Αρνητικοί οι πολίτες στη μείωση ηλικιακού ορίου για εκλογές-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
17:46 - 14 Μαΐου 2024
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη μέσω της Πλατφόρμας «Φωνή του Πολίτη» η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (59,5% που αντιστοιχεί σε 735 άτομα) διαφωνεί με τη μείωση του ηλικιακού ορίου στο δικαίωμα ψήφου, ενώ το 40.5% των συμμετεχόντων (501 άτομα) δηλώνουν πως συμφωνούν με τη μείωση του ορίου ηλικίας συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Παλατές, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ερωτήματα που θα δοθούν στο μέλλον θα υπάρχει περισσότερη συμμετοχή.
Όπως ανέφερε, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (87.7%) δηλώνει πως ανεξαρτήτως με το αν συμφωνούν ή όχι, αν τελικά το ηλικιακό όριο μειωνόταν, θα προτιμούσαν να οριστεί στα 17 έτη. Ωστόσο, ένα 12,3% των συμμετεχόντων αναφέρει πως θα προτιμούσε το όριο των 16 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όσον αφορά την επαρχία, οι συμμετέχοντες από την Πάφο τείνουν να είναι πιο θετικοί στη μείωση του ηλικιακού ορίου στο δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, στατιστικά σημαντική διαφορά καταγράφηκε μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων από την Πάφο και των συμμετεχόντων από τη Λάρνακα: οι συμμετέχοντες από την Πάφο ήταν πιο πιθανό να συμφωνούν με τη μείωση απ 'ότι οι συμμετέχοντες από τη Λάρνακα. Δεν καταγράφηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των επαρχιών όσον αφορά τη μείωση του ορίου στα 16 ή στα 17 έτη.
Στατιστικά σημαντική διαφορά καταγράφηκε μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τους άνδρες να εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στη μείωση του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου. Δεν καταγράφηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ φύλων όσον αφορά την μείωση του ορίου στα 16 ή στα 17 έτη.
Όσον αφορά την ηλικία δεν καταγράφηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη συμφωνία για μείωση του ηλικιακού ορίου. Ωστόσο, υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και μείωσης του ορίου στα 16 ή στα 17 έτη: όσο αυξάνεται η ηλικία του συμμετέχοντα, τόσο πιο πιθανό είναι να προτιμά το όριο των 17 έτη αντί των 16.
Οι συμμετέχοντες που διαφωνούν με τη μείωση του ηλικιακού ορίου στο δικαίωμα χήφου φαίνεται να υποστηρίζουν περισσότερο το όριο των 17 ετών έναντι των 16 ετών απ' ότι οι συμμετέχοντες που συμφωνούν με τη μείωση του ηλικιακού ορίου.
Το σύνολο των ατόμων που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία ανέρχεται στα 1.229 άτομα, εκ των οποίων 830 είναι άνδρες και 406 είναι γυναίκες. Όσον αφορά την επαρχία, από τη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν 573 απαντήσεις, από τη Λάρνακα 142, από την Λεμεσό 311, από την Πάφο 114 και από την Αμμόχωστο 89.
Επιπρόσθετα, η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαίνεται μεταξύ των 17 και 88 ετών. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή πληθυσμού στην Κύπρο (2022) στην επαρχία Λευκωσίας διαμένει το 38%, στη Λεμεσό το 28,4%, στη Λάρνακα το 16,9% στην Πάφο το 10,9% και στην Αμμόχωστο το 5,9%.
Σύμφωνα με την κατανομή ανά επαρχία των ατόμων που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία παρατηρείται ελαφριά απόκλιση από τα αναμενόμενα ποσοστά ανά επαρχία ( υπεραντιπροσώπευση Λευκωσίας και Αμμοχώστου και υπό αντιπροσώπευση Λάρνακας και Λεμεσού). Επίσης στις ηλικίες, όπως είναι αναμενόμενο δεδομένου του τρόπου συλλογής δεδομένων υπάρχει υπεραντιπροσώπευση των νεαρότερων σε ηλικία ατόμων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά οι γυναίκες αποτελούν στην Κύπρο το 51,2% του πληθυσμού. Ωστόσο στα άτομα που ψήφισαν ήταν το 32.8% και επομένως υπήρχε σοβαρή υπεραντιπροσώπευση των ανδρών. Συνεπώς έγινε εκ των υστέρων στάθμιση του δείγματος ανά επαρχία, φύλο και ηλικία.
Ο κ. Παλατές είπε πως με κεντρικό θεματικό άξονα «Εμπιστοσύνη στον ΠολίτηΙ Believe in Citizen», το Γραφείο του Πολίτη έχει αναλάβει σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες για εμπέδωση του αξιώματος, ότι βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ανέφερε ότι με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία του Κύπριου πολίτη με την εκτελεστική εξουσία έχει δημιουργηθεί και τέθηκε σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο η διαδικτυακή πλατφόρμα «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ». Πρόκειται για πλατφόρμα Συμβουλευτικών Ψηφοφοριών των πολιτών για επίκαιρα και μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν νομοσχέδια και πολιτικές πράξεις που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.
Σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένα, όπως, η οριακή διαφορά στα ποσοστά των απαντήσεων και ο αριθμός συμμετοχής, σίγουρα θα αποτελέσουν βασικό και καθοριστικό κριτήριο αξιολόγησης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πρώτη εκστρατεία κρίνεται από το Γραφείο και την Κυβέρνηση ως επιτυχής, τόσο όσον αφορά την καινοτομία της όσο και ως προς την ψηφιακή και στατιστική της λειτουργία.
Αναφερόμενος σε άλλες δράσεις του Γραφείου του, είπε ότι τα εργαστήρια Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου (ΔΔΔ), πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και αποσκοπούν στην εκπαίδευση των νέων όλων των ηλικιακών και σχολικών βαθμίδων και όλων των πολιτών στις σωστές και υπεύθυνες δημοκρατικές διαδικασίες.
Σημείωσε ότι τα εργαστήρια αφορούν όλες τις σχολικές μονάδες και κοινωνικά σύνολα, ΜΚΟ κ.α. και τη λειτουργία τους θα αναλάβουν κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα και εκπαιδευτικοί.
Τα εργαστήρια, στην πρώτη φάση θα εφαρμοστούν στις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα στις τάξεις Στ' Δημοτικού, Γ' Γυμνασίου και Β' Λυκείου, με απώτερο στόχο να ενταχθούν οργανικά στο αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΝ εν είδει μαθήματος Πολιτικής Αγωγής. Μακροπρόθεσμα, σκοπός και όραμα του Γραφείου είναι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου του ΔΔΔ σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Στα μέσα Απριλίου πραγματοποιήθηκε δειγματικό και προπαρασκευαστικό εργαστήρι ΔΔΔ στο Προεδρικό Μέγαρο, με συμμετέχοντες Επιθεωρητές, Λειτουργούς του ΥΠΑΝ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εκπροσώπους ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα δημοκρατικού διαλόγου και συμμετοχικής δημοκρατίας, για κατάρτιση οδικού χάρτη εφαρμογής του μοντέλου στη δημόσια εκπαίδευση, ο οποίος θα παραδοθεί προς συζήτηση στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Ο κ. Παλατές είπε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη βρίσκεται επίσης σε στενή επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας Χάρη Ψάλτη τόσο σχετικά με εφαρμογή του ΔΔΔ και σε φοιτητές, όσο και σε επέκταση της συνεργασίας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Επεσήμανε ότι το Γραφείο του, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο του Γραφείου Γιώργο Ησάία έχει αναλάβει την επανακατάθεση αναθεωρημένου νομοσχεδίου «ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ». Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2024» που θα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες, μέσω συλλογής ικανού αριθμού υπογραφών, να υποβάλλουν ζητήματα και εισηγήσεις στην Κυβέρνηση γύρω από αλλαγές σε κανονισμούς, αποφάσεις, πολιτικές πράξεις, νομοσχέδια κ.α.
Η πρωτοβουλία θα υποχρεώνει θεσμικά πλέον τους ανάλογους φορείς, Υπουργεία, Βουλή, Επιτρόπους κ.α. να αναρτήσουν το αίτημα σε Δημόσια Διαβούλευση και να προχωρήσουν στους απαιτούμενους νομοτεχνικούς ελέγχους για την υλοποίησή του.
Ο Επίτροπος είπε ότι η διαδικασία συλλογής υπογραφών και εξέτασης του συγκεκριμένου ζητήματος καθορίζεται λεπτομερώς από τα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου και περιλαμβάνει προϋποθέσεις, στάδια και υποχρεώσεις για σκοπούς διασφάλισης της εγκυρότητας, της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της πρωτοβουλίας.
Ο κ. Παλατές ανέφερε ότι υπό την εποπτεία του Γραφείου του επαναδραστηριοποιείται ο Μηχανισμός Διαβούλευσης με την Κυπριακή Παιδοβουλή, που αποτελείται από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) και εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υγείας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Κυπριακής Παιδοβουλής.
Τέλος ο κ. Παλατές εξήγγειλε και τη δημιουργία διαδικτυακού ιστιοτόπου (εφαρμογής) υπό τον τίτλο «DIGITAL NGO HUB», οποίος θα αποτελεί κέντρο ενημέρωσης για όλους του ΜΚΟ και θα διευκολύνει την διάχυση του έργου τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ