Το γερμανικό AfD θα συνεχίσει να παρακολουθείται ως ύποπτο ακροδεξιάς δράσης

Με απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Münster, απορρίφθηκε η έφεση του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου της Κολωνίας του 2022, που είχε αποφανθεί υπέρ της παρακολούθησης του AfD από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Συνεπώς, η εν λόγω Υπηρεσία μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί το AfD ως περίπτωση ύποπτη για ακροδεξιά δράση, καθώς το Δικαστήριο του Münster αιτιολόγησε την ετυμηγορία του με το επιχείρημα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία επαρκούν για να θεμελιώσουν τουλάχιστον την υποψία ότι το AfD στρέφεται κατά της φιλελεύθερης-δημοκρατικής τάξης της Γερμανίας, με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, Γκέραλντ Μπουκ, να λέει χαρακτηριστικά ότι «ο συναγερμός καπνού του Συντάγματος χτυπά» και ότι είναι καθήκον της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος να εξετάσει αν πράγματι υπάρχει φωτιά.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υποστηρίζει ότι το AfD στρέφεται κατά της κατοχυρωμένης στο Σύνταγμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαξιώνοντας συστηματικά ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο και κυρίως μετανάστες και μουσουλμάνους, άποψη που συμμερίζεται και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Münster.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος θεωρεί ότι το κόμμα παραβιάζει την αρχή της δημοκρατίας, όταν για παράδειγμα στελέχη του AfD εξισώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με το Σοσιαλιστικό Ενιαίο Κόμμα (SED) της άλλοτε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή με τη δικτατορία των Εθνικοσοσιαλιστών.

Μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, το προεδρείο του κόμματος πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι το AfD δεν είχε την ευκαιρία για μια δίκαιη παρουσίαση των αντεπιχειρημάτων του, ενώ προανήγγειλε προσφυγή κατά της απόφασης του Δικαστηρίου να μην επιτρέψει την άσκηση έφεσης ενώπιον του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου. Το «καθεστώς», περιλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, θέλει να αποκλείσει το AfD από τον κομματικό ανταγωνισμό, δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Άλις Βέιντελ, ενώ ο συμπρόεδρος του AfD, Τίνο Τσουπράλλα, έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση.

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος φέρεται να επεξεργάζεται τους τελευταίους μήνες μια νέα γνωμοδότηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό του AfD, αν και για να χαρακτηριστεί ως «επιβεβαιωμένα εξτρεμιστικό», θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για κόμμα εχθρικό προς το Σύνταγμα.

Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, όταν παρακολουθείται από τις Υπηρεσίες ασφαλείας μια ύποπτη περίπτωση, όπως είναι το AfD, αλλά και «επιβεβαιωμένα εξτρεμιστικές» οργανώσεις, τότε η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος μπορεί να συνεργάζεται με πληροφοριοδότες μέσα από το κόμμα ή και να παρεισφρήσουν σε αυτό κεκαλυμμένα στελέχη της Υπηρεσίας, αν και η Υπηρεσία είχε δηλώσει τον Μάρτιο ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ως επί το πλείστον οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της προέρχονται από επίσημες δηλώσεις των στελεχών του AfD.

Ως προς το ενδεχόμενο απαγόρευσης του AfD, επισημαίνεται ότι εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν αποκλείεται μεν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ιδίως το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει επιφυλάξεις. Μέχρι στιγμής η επικρατούσα άποψη είναι ότι το AfD πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά ως προς το πολιτικό περιεχόμενο, δεδομένου μάλιστα ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη διαδικασία απαγόρευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι αν συνεχιστεί η ριζοσπαστικοποίηση του AfD, η διαδικασία απαγόρευσης αποτελεί μια επιλογή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρετανός μεγιστάνας σκότωσε τη διάσημη σύζυγό του, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά τους
Ευρεία αυτοδυναμία Εργατικών και βαριά ήττα Συντηρητικών, δείχνει δημοσκόπηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Δημοσιογράφος συνελήφθη με την κατηγορία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επειδή εργαζόταν για τον Ναβάλνι
Η βρετανική αστυνομία βρήκε τρία παιδιά που αγνοούνταν έπειτα από ένα ταξίδι σε πάρκο ψυχαγωγίας
Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Στροφή 180 μοιρών από Λεπέν για την αποχώρηση Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία
Στις 27 Ιουνίου οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα-Πως οδηγήθηκαν στο ναυάγιο