Επαναφέρει την πρόταση για αξιοποίηση της ενέργειας προς άρση του αδιεξόδου το ΑΚΕΛ

Δεν μας βολεύει το αδιέξοδο και η στασιμότητα στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για αξιοποίηση των ενεργειακών ζητημάτων, "χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές μας", ζητώντας όπως αυτή τουλάχιστον συζητηθεί.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα καταγράψει στην έκθεσή της η κ. Ολγκίν και τι θα αποφασίσει τελικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και κατ΄επέκταση το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Το βέβαιο είναι ότι εμάς δεν μας βολεύει το αδιέξοδο και η στασιμότητα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «εδώ και εφτά χρόνια που υπάρχει το αδιέξοδο, η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα», μεταξύ των οποίων εντάσσονται και οι ενέργειες για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου.

Αφού ανέφερε ότι «εμείς δεν θα πρέπει να μείνουμε παθητικοί, αλλά θα πρέπει ν’ αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα μας βάλουν μπροστά» επανέλαβε πως «από τον Δεκέμβριο του 2020 έχουμε δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον προηγούμενο Πρόεδρο και στο σημερινό Πρόεδρο για το πώς μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Υπενθύμισε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ «είναι να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά και στην περιοχή και στην Κύπρο χωρίς να παραβιάζουμε κόκκινες μας γραμμές», ζητώντας τουλάχιστον αυτή να συζητηθεί. "Πιστεύουμε ότι τα ενεργειακά μπορούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες να αποδώσουν δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου», είπε.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τα ενεργειακά, και σημείωσε πως "αν θέλουμε να έχουμε πρόταση, στη βάση της οποίας να πάρουμε πρωτοβουλία και να υπάρχει προοπτική μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να δημιουργηθούν δυναμικές", πρέπει να μπορείς να συζητήσεις σε πεδίο που ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους.

Τουλάχιστον, συνέχισε, «εάν τελικά δεν ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά, να είναι ξεκάθαρο στον διεθνή παράγοντα ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που δεν θέλει να προχωρήσουμε και ποιος είναι εκείνος που προσπαθεί να σπάσουμε τα αδιέξοδα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν».

Περιοδεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η περιλάλητη στρατηγική για τον τουρισμό για την οποία εδώ και μερικά χρόνια και οι προηγούμενοι κυβερνώντες και οι σημερινοί μιλούν, απλά δεν έχει εφαρμοστεί», σημειώνοντας τη δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού ότι θα θέσει την πρόταση ξανά σε δημόσια διαβούλευση.

Χρειάζεται «να εφαρμοστεί μια στρατηγική για τον τουρισμό που θα αντιμετωπίσει τα διαχρονικά προβλήματα» που έχει ο κλάδος με μεγαλύτερο το φαινόμενο της εποχικότητας, επειδή είναι πολύ ανταγωνιστική η αγορά του τουρισμού και στη περιοχή μας, ενώ επηρεάζεται και από τις διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά στο δημοτικό Λυκαβητού στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν δύο αίθουσες
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας