Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν ο Πρόεδρος-Μετέφερε την ανάγκη για Τριμερή

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες .

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για ενημέρωση μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και ότι αναμένεται ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Σαφή μηνύματα Γεραπετρίτη στην Ολγκίν

Την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των μερών, ανέδειξε, παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη σημερινή του συνάντηση, στην Αθήνα, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης «τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ». 

«Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Λετυμπιώτης: Οι ενέργειες Τατάρ δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν την προσπάθεια της Ε/κ πλευράς

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπενθύμισε τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διασυνδέουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με την πρόοδο στο Κυπριακό. Επανέλαβε ότι τα τελευταία ευρωπαϊκά συμπεράσματα, αποτελούν θετικό μήνυμα και όχι εκβιασμό, όπως θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κύριος Λετυμπιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη πρόοδος στα ευρωτουρκικά και στο Κυπριακό, μπορούν να δημιουργήσουν μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Λευκωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε αδιέξοδο η προσπάθεια της απεσταλμένης Γκουτέρες εξαιτίας της αδιάλλακτη στάσης Τατάρ, ανέφερε ότι γίνεται αξιολόγηση των διαρκών αρνήσεων και αξιώσεων του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπογράμμισε πως οι ενέργειες του Ερσίν Τατάρ, δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς, ούτε να αποτρέψουν τις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστοδουλίδη.

ΟΗΕ: Η Ολγκίν θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Χακ απαντούσε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στον απόηχο της επίσκεψης της κ. Ολγκίν στην Κύπρο, καθώς και για την έκθεση που η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται να συντάξει για το θέμα.

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ολγκίν θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο της. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα της σχετικά με την επίσκεψη της στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με τις δύο πλευρές» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα