Με παρατράγουδα η πρεμιέρα της εξεταστικής περιόδου-Φωνές για γραπτό υπερβολικής δυσκολίας

Με παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της εξεταστικής περιόδου, αφού άρχισαν οι καταγγελίες από πλευράς γονιών και μαθητών για υπερβολικής δυσκολίας γραπτό, σε μαθητές της Γ’ Λυκείου. Μάλιστα, οι εν λόγω καταγγελίες έχουν φτάσει και ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, με την Συνομοσπονδία Γονέων να στέλνει επιστολή στην Αθηνά Μιχαηλίδου, με στόχο να ζητήσουν όπως δοθούν οι ανάλογες οδηγίες για να υπάρξει ευνοϊκή διόρθωση.

Την Δευτέρα άρχισαν οι εξετάσεις για προαγωγή και απόλυση, για όλες τις τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης και ανάμεσά τους βρίσκονται και τελειόφοιτοι μαθητές που δεν θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με τις εν λόγω εξετάσεις να καθορίζουν και τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου τους. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται μόνο για εξετάσεις, διαφάνηκε πως οι θεματοθέτες έθεσαν αρκετά ψηλά τον πήχη, με αποτέλεσμα ο βαθμός δυσκολίας να είναι αρκετά μεγάλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά-Πρεμιέρα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

«Αυτές οι εξετάσεις δεν είναι για να βρεθεί το 10% που θα ξεχωρίσει. Στις Παγκύπριες Εξετάσεις ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά μεγάλος, για να μπορούν να ξεχωρίσουν οι μαθητές που θα αποκτήσουν θέση στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, υπάρχει αναγωγή. Σε αυτές τις εξετάσεις δεν υπάρχει αναγωγή και ο βαθμός που θα πάρουν οι μαθητές θα είναι ο ίδιος. Η φιλοσοφία αυτών των εξετάσεων είναι για να διαπιστωθεί αν οι μαθητές έχουν εμπεδώσει αυτά που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς», εξήγησε στον REPORTER ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Οι καταγγελίες για το υπερβολικής δυσκολίας γραπτό είχαν φτάσει ενώπιον της Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης από νωρίς μετά τη λήξη των εξετάσεων, τόσο από γονείς και μαθητές, όσο και από εκπαιδευτικούς, που είχαν μελετήσει το γραπτό. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι οι ασκήσεις που τέθηκαν στο γραπτό ήταν εντός της διδαχθείσας ύλης.

«Οι θεματοθέτες ετοίμασαν ένα γραπτό, που κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις εξετάσεις πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, σε εκείνες τις εξετάσεις, οι μαθητές έχουν μία ώρα περισσότερη για να μπορέσουν να λύσουν το γραπτό. Έπρεπε να υπάρχει περισσότερη επιείκεια σε αυτές τις εξετάσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, υπάρχουν μαθητές που μετά βίας πρόλαβαν να λύσουν όλο το γραπτό, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που παιδιά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το γραπτό. Συγκεκριμένα, αυτό που καταγγέλθηκε στους οργανωμένους γονείς είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας του γραπτού, δεν σύναδε με τον διαθέσιμο χρόνο που είχε δοθεί.

«Μιλούμε για το μέλλον των παιδιών, που διεκδικούν θέσεις σε πανεπιστήμια και αν δεν τα πάνε καλά, θα χάσουν τις θέσεις τους. Και τι θα τους πούμε; Ότι κάποιοι καθηγητές ήθελαν να τους δυσκολέψουν; Θα πρέπει να κάνουν ένα έλεγχο χρόνου, ο οποίος θα απευθύνεται στο μέσο μαθητή και όχι μόνο στους άριστους. Δεν θέλουμε να γράφουν όλοι 20, όμως δεν θέλουμε και όλοι οι μαθητές να είναι κάτω από τη βάση».

Ενήμερο το Υπουργείο Παιδείας

Σημειώνεται πως για τις εν λόγω αναφορές είναι ενήμερο και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναμένεται να αποστείλει επιστολή και στους αρμόδιους στο Υπουργείο, για να τους θέσει όλα τα παράπονα που έχουν μαζέψει.

«Ετοιμάζουμε ένα κείμενο, με διάφορα σημεία, που εμείς θεωρούμε παρατραβηγμένα, με πρώτο αυτό για το χρόνο. Επίσης, η φιλοσοφία της νομοθεσίας που ετοιμάστηκε πέρσι δεν ήταν αυτή. Εμείς στείλαμε την επιστολή και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Στις 10 Ιουνίου αρχίζουν οι Παγκύπριες

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις προαγωγής και απόλυσης και στη συνέχει παίρνουν σκυτάλη οι Παγκύπριες Εξετάσεις, που αφορούν στις διαδικασίες πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα ξεκινήσουν μία μέρα μετά τις διπλές εκλογές Ιουνίου, στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν μέσα σε δεκαοχτώ ημέρες, αφού στις 28 του ίδιου μήνα, θα είναι η τελευταία εξέταση. Η πρεμιέρα θα γίνει με το μάθημα των Αγγλικών, ενώ η εξέταση των Νέων Ελληνικών θα γίνει στις 12 Ιουνίου και πρόκειται για το μοναδικό μάθημα, στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι.

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα Ιουλίου, ώστε να μπορούν οι μαθητές που θα εξασφαλίσουν θέση, να την κρατήσουν ή να λάβουν άλλη απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με Αγγλικά η πρεμιέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων-Αναλυτικά το πρόγραμμα (pic)

Δειτε Επισης

Επτάμηνο βρέφος με ψηλούς πυρετούς μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο με συνοδεία αστυνομικού
Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο 25χρονος μοτοσικλετιστής που παρασύρθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό
Λουόμενος εντοπίστηκε αναίσθητος σε βράχια σε θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου
Στο κελί για οκτώ μέρες ο 40χρονος για την απόπειρα φόνου κατά αστυνομικού στη Λευκωσία
Δεν έφερε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής που τραυματίστηκε σοβαρά στην Αγία Νάπα
Νέο μήνυμα συμπαράστασης προς Κύπρο από Ελλάδα-«Απειλείται ωμά και κυνικά»
ΒΙΝΤΕΟ: Οπαδοί διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης οι δράστες-Σκότωσαν 15 αστυνομικούς και έναν ιερέα
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία-Νέες καθυστερήσεις στο Μάντσεστερ λόγω της διακοπής ρεύματος
Τους τέσσερις πιθανούς στόχους της Χεζμπολάχ στην Κύπρο δείχνει ισραηλινό ΜΜΕ-Όσα μεταδίδονται