Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας

Τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς καμία εμπλοκή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στις περαιτέρω έρευνες, δεδομένου και της απόφασης του Δικαστηρίου που καταλογίζει ευθύνες, αναμένει η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, η οποία 19 χρόνια μετά, κατάφερε να αποδείξει αυτό που φώναζε όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, ότι το παιδί της δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμενε μέχρι και το τελευταίο στάδιο της θανατικής ανάκρισης, η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, η οποία κρατούσε ως σημαία τον ιατροδικαστή Πανίκκο Σταυριανό, εξαιτίας του οποίου καταδικάστηκε η Κύπρος από το ΕΔΑΔ και αποκλείοντας την ίδια ώρα τον Σάββα Μάτσα, που μαζί με τον Αλεξόπουλο, κατέληξαν σε εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, όπως είπε και το Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αποδέχθηκε το πόρισμα, προφανώς επειδή κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από Υπουργικό οι ποινικοί ανακριτές για τη δολοφονία Θανάση-Ένοχοι και ευθύνες στο κάδρο των νέων ερευνών

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της απόφασης της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, η οικογένεια του Θανάση ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, αφού οι δύο θεσμοί, ακόμα και στην τελευταία έρευνα του 2023, κατέληξαν πως δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, θέση την οποία υποστήριξαν με σθένος και ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, η οικογένεια αναμένει τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι από τη μια θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό των δολοφόνων και από την άλλη, θα αγγίξουν το κεφάλαιο ευθύνες προκειμένου να αποδοθούν, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ανάληψη ευθύνης από οποιοδήποτε, δεδομένου και της απόφασης.

Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ, η εκ των δικηγόρων της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, ανέφερε πως «η οικογένεια ζητά να γίνει μια σωστή έρευνα από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές. Υπάρχουν δυο θέματα. Το ένα είναι η δολοφονία του Θανάση και το δεύτερο ο ισχυρισμός όπως τον αναγνώρισε και το ΕΔΑΔ στην απόφασή του, ότι υπάρχει εύλογη υποψία πως πρόκειται περί συγκάλυψης. Προφανώς και τα δυο θέματα δεδομένης της ιστορία της υπόθεσης, δεν μπορούν να ανατεθούν σε άτομα τα οποία υπάγονται ιεραρχικά στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Αρχηγό Αστυνομίας. Χρειάζονται ποινικοί ανακριτές που θα κάνουν μια ορθή διερεύνηση».

Ως εκ τούτου, η κ. Καριόλου ξεκαθάρισε πως η οικογένεια αναμένει άμεσα τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, «δεδομένης της ιστορίας της υπόθεσης», ενώ ερωτηθείσα εάν πρέπει να επιστρατευτούν και ξένοι ερευνητές, ξεκαθάρισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι τα άτομα που θα διοριστούν να είναι ανεξάρτητα», σημειώνοντας παράλληλα πως «υπάρχουν και Κύπριοι οι οποίοι είναι αμερόληπτοι και ανεξάρτητοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;

Περαιτέρω, ανέφερε πως «πρέπει να ληφθεί υπόψη το σοβαρό και βεβαρυμένο ιστορικό αυτής της υπόθεσης που αφήνει εύλογα εκτεθειμένους. Η οικογένεια εύλογα έχει ουσιαστικές αμφιβολίες και έλλειψη εμπιστοσύνης μετά από όλα αυτά που πέρασε, στον Γενικό Εισαγγελέα και Αρχηγό Αστυνομίας».

Σε ό,τι αφορά τα όσα εκτυλίχθηκαν στην δικαστική αίθουσα, όπου υπήρχε ένταση και η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα επιχείρησε έντονα να αμφισβητήσει τους μάρτυρες της οικογένειας, με το Δικαστήριο μάλιστα στην απόφαση του να υποδεικνύει πως υπέβαλλε «εριστικές ερωτήσεις», η κ. Καριόλου ανέφερε πως «η διαδικασία δεν ήταν η αναμενομένη».

Όπως είπε, «συνήθως μια θανατική ανάκριση ακολουθεί διαφορετική πορεία. Η ίδια η θανατική ανακρίτρια τη χαρακτήρισε επίπονη και μακροσκελή. Ήταν πραγματικά μια επίπονη διαδικασία και χαρακτηρίστηκε από έντονη αντιπαράθεση. Όταν αρχικά τέθηκε η θανατική ανάκριση για προγραμματισμό, τέθηκε το θέμα προφανώς από κοινού να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα και ξεκίνησε μια αντιπαράθεση, με την οικογένεια να επιχειρεί να αποδείξει ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε, ενώ η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα προέβαλε την αντίθετη θέση. Ότι δηλαδή πρόκειται περί θανάτου προερχόμενου από τη συνέπεια πτώση εξ ύψους και συνέχισε να υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές που εξηγούν τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων. Υποστήριζε ότι υπάρχει εύλογη αμφιβολία ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Η κ. Καριόλου τόνισε πως η οικογένεια «είχε επωμιστεί το βάρος να αποδείξει πως ο Θανάσης δολοφονήθηκε, κάτι που είναι τεράστιο βάρος και είναι κάτι που είναι ανεπίτρεπτο από το κράτος. Δηλαδή μια θανατική ανάκριση οφείλει να αποσκοπεί στο να βρεθεί η αλήθεια και να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία για να μπορεί ο θανατικός ανακριτής να καταλήξει στην αλήθεια».

Αναφορικά με το γεγονός ότι η πλευρά της Εισαγγελίας απέκλεισε από τους μάρτυρες της τον εκ των ανακριτών που κατέληξαν στο πόρισμα για δολοφονία, Σάββα Μάτσα, η κ. Καριόλου ανέφερε πως «το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου ήταν ενδεικτικό με ξεκάθαρα συμπεράσματα και όπως βλέπετε η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, ούτε καν κάλεσε τον κ. Μάτσα. Ενώ ξεκίνησε στο Δικαστήριο λέγοντας ότι θα παρουσιάσει όλα τα τεκμήρια, για μένα ήταν πρωτοφανής ότι ο βασικός ερευνητής δεν κλήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία να καταθέσει και να παρουσιάσει ο ίδιος το πόρισμα. Τον καλέσαμε εμείς όμως τον κ. Μάτσα λόγω της στάσης της Γενικής Εισαγγελίας».

Στη συνέχεια, όπως είπε, στις έρευνες που ακολούθησαν από την Αστυνομία το 2022-2023, απομακρύνθηκε ο Σάββας Μάτσας και διορίστηκε μόνο ο Αντώνης Αλεξόπουλος, με την δικηγόρο της οικογένειας να αναφέρει πως «ουσιαστικά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μας αρέσαν τα συμπεράσματα και αποκλείσαμε από τη διαδικασία τον κ. Μάτσα. Βλέπετε όμως ότι το πόρισμα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του κ. Μάτσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μέρες μετά την απόφαση για Θανάση και σιγή ιχθύος από τους εμπλεκόμενους θεσμούς-Το μπαλάκι στον ΠτΔ

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού