Με τη συμμετοχή 27 οινοποιείων ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου στη Λεμεσό

Τη βούληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου εξέφρασε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας τη Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου, για την έναρξη του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, στη Λεμεσό.

Στον φετινό διαγωνισμό, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, συμμετέχουν 27 οινοποιεία του τόπου μας, με 134 δείγματα οίνου, σε δύο κατηγορίες, των ξηρών και ημίξηρων οίνων και των γλυκών και ημίγλυκων οίνων, και το τετραήμερο διαδικαστικό μέρος του διαγωνισμού κορυφώνεται με την τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο, στις 17 Μαϊου.

Ο διαγωνισμός, διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), στη βάση εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων, είπε η κ. Παναγιώτου, με συνδιοργανωτές το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Λεμεσού, τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, την Ομάδα Οινοφίλων Οίνοαρτ και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου «Βάκχος».

Η Μαρία Παναγιώτου ευχαρίστησε την επταμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από «άτομα με σημαντική επιστημονική, τεχνική και εμπειρική γνώση στον αμπελοοινικό τομέα», και την οποία προεδρεύει και επιτηρεί η Γαλλίδα οινολόγος Δρ. Valerie Lempereur.

Την κριτική επιτροπή συμπληρώνουν οι οινολόγοι / sommelier Tinatin Jajanidze και Nino Maisuradze από τη Γεωργία, οι οινολόγοι Wolfgang Beiss από την Ελβετία και Μάρκος Ζαμπάρτας από την Κύπρο, η sommelier Maria Scharffenberg από τον Καναδά, και ο οινογράφος Paul White από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξέχουσα θέση στις παρεμφερείς εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, πρόσθεσε, έχει η οινική εκδήλωση που διοργανώνουν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, για τον εορτασμό της καθιερωμένης «Διεθνούς Ημέρας Ξυνιστεριού», το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024.

Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ουσιαστική και δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου.

Όπως είπε, «η επένδυση στην ποιότητα, στην παράδοση και στη μοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων - όπως οι οίνοι της Κύπρου μας - αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, με στόχο να καταστεί ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

«Στο επίκεντρο ακριβώς της πολιτικής μας βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου, μοναδικών χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά ανέφερε ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών οίνου είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και κατ΄ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας των οίνων.

Από την πλευρά της, η Δρ. Valerie Lempereur, ως εκπρόσωπος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού με βάση τα διεθνή πρότυπά του και εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Κύπρο.

Για τον Οργανισμό, συνέχισε, τέτοιου είδους διαγωνισμοί είναι σημαντικοί, καθώς προτρέπουν τους παραγωγούς να αναβαθμίσουν το τεχνικό τους επίπεδο, ενώ παράλληλα προωθούν τις διάφορες ποικιλίες των κρασιών, την ποιότητα και την παράδοσή τους. Επίσης σημείωσε ότι ένα μετάλλιο είναι μια μεγάλη επιβράβευση για τους κόπους των παραγωγών.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως με χαρά η Λεμεσός, ως οινόπολης και παραγωγός του αρχαιότερου κρασιού, φιλοξενεί τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου.

Σημείωσε δε ότι ο Δήμος Λεμεσού προάγει το κυπριακό κρασί μέσα από τη Γιορτή του Κρασιού και προσκάλεσε τους ξένους κριτές να την επισκεφθούν, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ