Αναθεώρηση κανονισμού για περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ-Επιστολή στην ΠτΒ

Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και στους Βουλευτές, προκειμένου να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός 5 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμών του 2024 που αφορά τις ιατρικές εξετάσεις και την ιατρική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, έστειλε η παγκύπρια συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ.

Με την επιστολή της, η συντεχνία εκφράζει την "έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή" της στην έγκριση του σχετικού κανονισμού, καθώς, όπως αναφέρει, στους όρους απασχόλησης των κρατικών υπαλλήλων προβλεπόταν πάντοτε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Παρά το γεγονός ότι δικαιούνταν ήδη αυτό το ωφέλημα, οι κρατικοί υπάλληλοι δέχθηκαν να γίνεται αποκοπή για το ΓεΣΥ, ώστε να επωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας και να καταστεί βιώσιμο το σύστημα. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό το ότι τώρα ξεπληρώνονται με αυτό τον άδικο τρόπο", σημειώνει.

Επιπλέον, στην επιστολή αναφέρεται ότι, εκτός από την ουσία της ρύθμισης, είναι "απαράδεκτη" και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς η συντεχνία αναφέρει ότι η τροποποίηση έγινε χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπλεκόμενων εργαζομένων, σε κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου και κεκτημένων του κοινωνικού διαλόγου.

"Η μονομερής ψήφιση του επίμαχου κανονισμού από τη Βουλή, χωρίς προηγούμενη ουσιαστική διαβούλευση με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν επηρεαζόμενους υπαλλήλους και συνταξιούχους, συνιστά πρόδηλη παραβίαση του συνόλου των νομικών διατάξεων που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα στην ενημέρωση, στη διαβούλευση και στη συλλογική διαπραγμάτευση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο", υπογραμμίζει η συντεχνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Πρόεδρο της Βουλής να προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα πρόταση νόμου για την τροποποίηση του "προβληματικού Κανονισμού προς αποκατάσταση της status quo ante που ίσχυε επί δεκαετίες". Μόνο έτσι, σημειώνει, θα αρθεί μια "κατάφωρη αδικία σε βάρος των κρατικών υπαλλήλων και συνταξιούχων, θα αποκατασταθεί η νομιμότητα και θα διασφαλιστεί η τήρηση των εγγυήσεων του κοινωνικού διαλόγου".

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στα κοινοβουλευτικά κόμματα, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και στη Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο