Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια

Αντιμέτωπος με σοβαρά ποινικά αδικήματα, βρίσκεται ο δήμαρχος Αγίας Νάπας και υποψήφιος για επανεκλογή, Χρίστος Ζαννέτου, μετά την καταχώρηση από πλευράς της Αστυνομίας, υπόθεσης, που αφορά τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2015, και αφορά αναβάθμιση ξενοδοχειακής μονάδας με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Ζαννέτου παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου, για υπόθεση που αφορά φερόμενη πλαστογράφηση οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, στη βάση και όσων καταγράφηκαν σε Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2019, για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, τον Απρίλιο του 2015 η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΓΔ ΕΠΣΑ), με επιστολή της προς τον ΚΟΤ, απαίτησε την απένταξη του έργου, από τη χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και συνεπώς οι δαπάνες ύψους 765 χιλιάδων που ήδη δόθηκαν θα έπρεπε να αφαιρεθούν.

Το 2016 η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για διαπίστωση τυχόν ευθυνών για παραλείψεις ή λανθασμένες ενέργειες λειτουργών του ΚΟΤ, που είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Κράτους, αφού με απόφαση της ΕΕ το έργο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο Σχέδιο και οι δαπάνες που πιστοποιήθηκαν στην ΕΕ αφαιρέθηκαν στο σύνολό τους με οικονομική διόρθωση ύψους €765.486

Όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση, «λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν από την εν λόγω εταιρεία ως ελεγμένες, ήταν παραποιημένες, μελετηθεί το ενδεχόμενο η εν λόγω εταιρεία να επιστρέψει το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως, σύμφωνα με τον Κανονισμό, στον οποίο αναφέρεται ότι, αν διαπιστωθεί ότι πριν ή/και μετά την έγκριση της επένδυσης και την παροχή της ενίσχυσης έχουν υποβληθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες, τότε αν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, επιστρέφεται το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως και παράλληλα εισηγήθηκε όπως το θέμα παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αφού ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα».

Το Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και παράλληλα διεξήχθη έρευνα από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου με επιστολή της ημερ. 5.10.2018 υπέδειξε ότι από το μέχρι στιγμής ανακριτικό έργο που έχει επιτελεσθεί το 2018, δεν έχουν προκύψει ποινικά αδικήματα εναντίον των λειτουργών του ΚΟΤ αλλά για κάποιους εξ αυτών φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού στις 11.9.2018, καταχωρίστηκε η αστική αγωγή αρ. 589/2018 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εναντίον της εταιρείας για ανάκτηση του ποσού των €765.486 πλέον τόκων και εξόδων. Επίσης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2018, ορίστηκε Ερευνώντας Λειτουργός για τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον συγκεκριμένων λειτουργών του Οργανισμού για τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από παραλείψεις και/ή λανθασμένες ενέργειες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Κράτους.

Ακολούθως, η υπόθεση μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αστυνομία, μεταβιβάσθηκε στην Νομική Υπηρεσία, η οποία ζήτησε συμπληρωματικές εξετάσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και πλέον η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον των Δικαστηρίων με την εκδίκασή της να είναι προγραμματισμένη, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Συνελήφθη 57χρονος που άναψε φωτιά στη Λεμεσό
Αυστηροποιούνται οι ποινές για πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες-Μέχρι και 50.000 ευρώ η... λυπητερή
Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»
Σχεδόν 200 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, 1200 υπό την φροντίδα του κράτους-Κολλημένο από το 2022 το νομοσχέδιο
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο
Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ
Συζητούνται οι επιλογές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αμάλθειας
Ενδεχόμενη υπόθεση ναρκωτικών ερευνά η Αστυνομία στην Πάφο
Πάνω από 100 οι νεκροί στην Ινδία από το ποδοπάτημα