«Καλύτερα μαζί, συν-δημιουργώντας το μέλλον»-Άρχισε η ευρωπαϊκή εβδομάδα ψυχικής υγείας

«Καλύτερα μαζί: Συν-δημιουργώντας το μέλλον της ψυχικής υγείας», είναι το σύνθημα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας από τις 13-19 Μαίου, που στόχο έχει να προωθήσει τη συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται, δηλαδή αξιωματούχων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα άτομα με εμπειρία προβλημάτων ψυχικής υγείας, αυτούς που τους στηρίζουν και επαγγελματίες του κλάδου, με ένα και μόνο σκοπό: την καλύτερη ψυχική υγεία για άλλους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας της Ψυχικής Υγείας το φετινό σύνθημα είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα υπό το φως της διαμόρφωσης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για Θέματα Ψυχικής Υγείας, που ξεκίνησε πρόσφατα.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη παρουσιάσει τις θέσεις του σε αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που στηρίζει την προσπάθεια, οι οποίες είχαν επισκεφθεί την Κύπρο.

Η Mental Health Europe, που οργανώνει την εβδομάδα ψυχικής υγείας, ορίζει την συν-δημιουργία ως μια προσέγγιση στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς της ψυχικής υγείας, που συνεργάζονται σε ισότιμη βάση, για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών, υπηρεσιών, προγραμμάτων και επικοινωνίας οι οποίες προάγουν τη θετική ψυχική υγεία, σύμφωνα με ένα ψυχοκοινωνικό μοντέλο και μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ των αρχών της συν-δημιουργίας, όπως καθορίζονται από την μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα της Ευρώπης σε θέματα ψυχικής υγείας, είναι η συμμετοχικότητα, η ισότητα, ο σεβασμός, η αμοιβαιότητα, η κατανομή εξουσίας, η προσβασιμότητα και η διαφάνεια, αναφέρεται.

«Επιβάλλεται να λαμβάνεται υπόψη η φωνή όλων στη διαμόρφωση πολιτικής, αφού όταν εργαζόμαστε μαζί θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα,» αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας της Ψυχικής Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ