Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, το Ισραήλ εορτάζει την επέτειο ίδρυσής του

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εορτάσει, «χωρίς ειρήνη», την επέτειο της ίδρυσής του, την οποία επισκιάζει φέτος ο πόλεμος με τη Χαμάς, που διαρκεί πάνω από 7 μήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι έγιναν πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία» για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα (νότια), όπου βρίσκονται 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις —η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται πολύ βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων—, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, κατ' αυτόν το τελευταίο οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους άμαχους στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν και έκτοτε λένε πως διεξάγουν «στοχευμένες» επιχειρήσεις εναντίον των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος», «αναρχία» και «τεράστιες ζημιές» για τον άμαχο πληθυσμό, χωρίς «να επιλύσει το πρόβλημα της Χαμάς», προειδοποίησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς» κι αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση στη Ράφα, ενώ οι Ταξιαρχίες έχουν «επιστρέψει σε ζώνες που το Ισραήλ απελευθέρωσε στον βορρά, ακόμα και στη Χαν Γιούνις», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, τρίκυκλα και όποιο άλλο μέσο είναι διαθέσιμο, Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τομείς της Ράφας, για να προσπαθήσουν να βρουν αλλού καταφύγιο.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για βομβαρδισμό εναντίον στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων κοντά στη διέλευση της Ράφας.

«Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εκδίδουν διαταγές εξαναγκαστικού εκτοπισμού (...) αναγκάζοντας τους κατοίκους της Ράφας να διαφύγουν προς οπουδήποτε», ανέφερε μέσω X ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί. «Το να γίνεται λόγος για ασφαλείς ζώνες είναι ψευδές και παραπλανητικό. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», πρόσθεσε.

Εξαπολύοντας επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτό που επιδιώκει είναι τη «ματαίωση» κάθε προοπτικής συμφωνίας στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε χθες η Χαμάς.

Το ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε ότι δέχθηκε την πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αλλά η ισραηλινή Κυβέρνηση αντέτεινε ότι η πρόταση που έγινε αποδεκτή βρισκόταν «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις» που πρόβαλε εκείνη.

Η Αίγυπτος, που επίσης βλέπει με κακό μάτι ενδεχόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ανακοίνωσε πως εννοεί να συνοδεύσει τη Νότια Αφρική στο αίτημά της προς το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να επιβληθούν νέα επείγοντα μέτρα στο Ισραήλ, λαμβανομένης υπόψη της «έκτασης των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον αμάχων».

«Ούτε ειρήνη, ούτε ηρεμία»

Αφού ήχησαν αρχικά χθες βράδυ, οι σειρήνες αναμένεται να ενεργοποιηθούν ξανά σήμερα, στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), σημαίνοντας την έναρξη των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για τους πεσόντες για την υπεράσπιση του Ισραήλ και τα θύματα επιθέσεων, την παραμονή της 76ης επετείου της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους, που όμως επισκιάζει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα ακολουθήσει σειρά τελετών σε στρατιωτικά νεκροταφεία του Ισραήλ.

Η ατμόσφαιρα πένθους θα δώσει τη θέση της, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, σε εορτασμούς για την ημέρα της ανεξαρτησίας, την επέτειο της ανακήρυξης της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, τη 14η Μαΐου 1948. Μέρος τους ακυρώθηκε, εξαιτίας του πολέμου.

«Απόψε, δεν έχουμε ούτε ειρήνη, ούτε ηρεμία» στις καρδιές, είπε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια τελετής στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ. Στο πλευρό του, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χερτσί Χαλεβί δήλωσε πως αναλαμβάνει προσωπικά «την ευθύνη για την αποτυχία της αποστολής μας», την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τη 15η Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι θυμούνται από την πλευρά τους τη Νάκμπα, την «καταστροφή» που ήταν γι' αυτούς η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κατά τη διάρκεια συνόδου στο Κουβέιτ, όπου δωρητές δεσμεύθηκαν να διαθέσουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε δυο χρόνια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο έχουν σχεδόν παραλύσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την περασμένη Δευτέρα, αφότου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να επιχειρούν σε ανατολικούς τομείς της Ράφας και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, κλείνοντας την πύλη πιο νευραλγικής σημασίας για τις οχηματοπομπές με τη βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως άνοιξε νέο χερσαίο πέρασμα, τη «διέλευση 'δυτικό Έρετς'», στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας. Περίπου τριάντα φορτηγά τη διέσχισαν και έφθασαν στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ
Βρετανός μεγιστάνας σκότωσε τη διάσημη σύζυγό του, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά τους
Ευρεία αυτοδυναμία Εργατικών και βαριά ήττα Συντηρητικών, δείχνει δημοσκόπηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Δημοσιογράφος συνελήφθη με την κατηγορία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επειδή εργαζόταν για τον Ναβάλνι
Η βρετανική αστυνομία βρήκε τρία παιδιά που αγνοούνταν έπειτα από ένα ταξίδι σε πάρκο ψυχαγωγίας
Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Στροφή 180 μοιρών από Λεπέν για την αποχώρηση Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία