Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,

Είναι ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου σε ομιλία της στην ετήσια θρησκευτική και αντικατοχική εκδήλωση της κατεχόμενης Μηλιάς Αμμοχώστου και των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Μηλιάς Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στα Κελλιά,

«Πέρασαν ήδη 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των πατρογονικών εδαφών μας, ο εποικισμός και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνθέτουν με δραματικό τρόπο το πικρό σκηνικό του κυπριακού προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αφουγκραζόμενοι τη φωνή των πεσόντων μας και τις εκκλήσεις των συγγενών των αγνοουμένων μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, για όλες και όλους τους Κύπριους. H απελευθέρωση της Κύπρου, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη».

Στην προσπάθεια αυτή, είπε η κα. Παναγιώτου, «είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα. Μια πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία».

Αναφερόμενη στο Μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της κατεχόμενης Κοινότητας Μηλιάς Αμμοχώστου, η Υπουργός είπε πως «αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και σε όσους ακόμη αγνοούνται. Αυτό το μνημείο, σεμνό και ταπεινό, αποτελεί μια εις αεί ανάγλυφη έκφραση της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού μας σε αυτούς αλλά και στους οικείους τους, υπενθυμίζοντας στις επόμενες γενιές την ανδρεία και την ιστορία της Μηλιάς Αμμοχώστου».

Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα, συνέχισε, όσους «έτρεξαν στο καθήκον, να πολεμήσουν με θάρρος, αρετή και τόλμη τον Τούρκο εισβολέα, που υπερτερούσε σε υλική και αριθμητική δύναμη. Ακόμα τιμούμε τους αγνοούμενους αλλά και τους αποβιώσαντες εγκλωβισμένους του 1974 αλλά και τον Κώστα Χριστοδούλου που έπεσε το 1822 στη μάχη της Προύσας στη Μικρά Ασία  και τον εθνομάρτυρα ιερωμένο Γεράσιμο της Μονής της Παναγίας της Αυγασίδας, ο οποίος με διαταγή του Κουτσιούκ και έγκριση της Υψηλής Πύλης καρατομήθηκε στις σφαγές του Ιούλη του 1821».

Η κ. Παναγιώτου συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και μετέφερε τα συγχαρητήρια της εκ μέρους της Κυβέρνησης «για την πρωτοβουλία ανέγερσης του Μνημείου της Μηλιάς Αμμοχώστου, για να στέκεται ακλόνητο σύμβολο της ανιδιοτελούς θυσίας των πεσόντων αγωνιστών μας, φωτίζοντας το μονοπάτι της μνήμης και της τιμής για τις επόμενες γενιές».

Σήμερα, κατέληξε, «ενώ αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, αναλαμβάνουμε επίσης την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι η θυσία τους θα μείνει αλησμόνητη και ότι τα ιδανικά τους θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν και να μας δείχνουν τον δρόμο προς τη λευτεριά». 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες