Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συζητήσει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει, για επανέναρξη των συνομιλίων, αφού όπως είπε, «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή».

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΔΗΚΟ «48 χρόνια αγώνα – 20 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, είναι σε επαφή όλες αυτές τις ημέρες, σημειώνοντας ότι αύριο (σσ: Δευτέρα) θα συναντηθούν πάλι, ελπίζοντας μέσα από τη συνάντηση να προκύψουν κάποια θετικά δεδομένα.

«Εκείνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε, για να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει, για επανέναρξη των συνομιλίων. Δεν υπάρχει για εμάς οποιαδήποτε άλλη επιλογή», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την κ. Ολγκίν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Ολγκιν, την ίδια ημέρα ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίο θα μιλήσει ξανά σήμερα, αφού θεωρεί πολύ σημαντικό το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ειδικότερα τη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»

Εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντησή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ειδικότερα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο ίδιος μετέφερε  κάποιες πολύ συγκεκριμένες ιδέες στην κ. Ολγκίν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», στην οποία αναφέρει πως τα ενεργειακά δεν είναι τομέας σύγκρουσης, αλλά τομέας συνεργασίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία, μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού είχαμε μεταφέρει την ετοιμότητα για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων στην βάση πάντα της σχετικής σύμβαση του δικαίου της θάλασσας», για να συμπληρώσει πως «είναι η Τουρκία, που αρνείται το διάλογο».

«Επαναλαμβάνω. Το βασικό ζητούμενο είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Είπα κάτι προχθές, θα το επαναλάβω. Το μετέφερα και στην κ. Ολγκίν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος να μην θέλει καν να συζητήσει. Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει σημαίνει νιώθει αδυναμία, για τις δικές του θέσεις», είπε ο Πρόεδρος.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συζητήσει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Επίσης, ανέφερε πως «η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι προς όφελος ούτε των Ε/κ, ούτε των Τ/κ, ούτε της Τουρκίας, ούτε της ΕΕ, ούτε της περιοχής», συμπληρώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο