Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους

Έναν ακόμη βραχνά έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, πέραν από τις πυρκαγιές σε δάση και ευρύτερα στην ύπαιθρο, αφού σχεδόν σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο, έρχονται αντιμέτωπες και με πυρκαγιές σε βιομηχανικές περιοχές. Οι μνήμες, είναι ακόμη νωπές από τις πυρκαγιές σε εργοστάσια, οι οποίες προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων, κυρίως λόγο των αντικειμένων που καίγονταν. Επιπρόσθετα, πέραν από τα εργοστάσια που βρίσκονται σε λειτουργία, υπάρχουν και τα εγκαταλελειμμένα, στα οποία καταγράφονται εικόνες που αν μη τι άλλο προβληματίζουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ξέσπασε πυρκαγιά σε αφημένα υποστατικά που βρίσκονται εντός βιομηχανικών ζωνών.

Ο φωτογραφικός φακός του REPORTER, κατέγραψε εικόνες από εγκαταλελειμμένα υποστατικά, σε βιομηχανική περιοχή της Λευκωσίας, με τις εικόνες να αποτυπώνουν το χάος που επικρατεί έξω και στον περίγυρο εγκαταλελειμμένων υποστατικών, σε μια περίοδο, όπου ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος, λόγω και των καιρικών συνθήκων.

ergostasio1

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές. Υποστατικά εγκαταλελειμμένα στον χρόνο, σπασμένα τζάμια, σκουπίδια και μπάζα στον περίγυρο, ενώ εντός του περιφραγμένου χώρου, σε κάποια εξ αυτών, υπάρχουν ξηρά και ψηλά χόρτα, ακόμη και δέντρα. Παράλληλα, κάποιοί μετατρέπουν τους χώρους έξω από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια σε σκουπιδότοπο, πετώντας διάφορα αντικείμενα, δημιουργώντας ακόμη και σωρούς από σκουπίδια, τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν επιπλέον εύφλεκτη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ergostasio2

ergostasio3

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση πυρκαγιές σε εγκαταλειμμένο υποστατικό εντός βιομηχανικής περιοχής, σημειώνοντας πως, «οποιοδήποτε χώροι, είναι εγκαταλειμμένοι και δεν είναι ασφαλισμένοι, είναι εκτεθειμένοι χώροι». Περαιτέρω πρόσθεσε πως, «τα υποστατικά που είναι εγκαταλελειμμένα και δεν καθαρίζονται από άχρηστά υλικά και ξηρά χόρτα, σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς».

Επιπρόσθετα ο κ. Κεττής σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των άχρηστων υλικών ή των ξερών χόρτων, μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά από μόνη της, ένα ενδεχόμενο αρκετά δύσκολο όπως σημείωσε, ωστόσο, όπως είπε, «μια φωτιά σε χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί, μπορεί να προκληθεί και από αμέλεια ή απερισκεψία κάποιων ατόμων, όπως είναι για παράδειγμα κάποιος να πετάξει ένα αποτσίγαρο και λόγω των πεταμένων υλικών και της βλάστησης να προκληθεί πυρκαγιά».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αυξημένη ροή πυρκαγιών σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά, θέτοντας το ζήτημα ότι στα κτήρια αυτά που δεν είναι ασφαλισμένα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, είτε από άστεγους, είτε από ανήλικους, είτε από οποιονδήποτε ο οποίος μπορεί να θέλει να κάνει ζημιά, θέτοντας πυρκαγιά και υπάρχει κίνδυνος».

ergostasio5

ergostasio6

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε βιομηχανικές ζώνες, είναι πάντα πιο δύσκολες και πιο επικίνδυνες, λόγω της φύσης των αντικειμένων που καίγονται, καθώς πρόκειται για εύφλεκτα υλικά. Παράλληλα, επικίνδυνες πυρκαγιές μπορούν να χαρακτηριστούν και αυτές που εκδηλώνονται σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά που βρίσκονται εντός των βιομηχανικών ζωνών, αφενός γιατί σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο δεν λαμβάνεται καμία μορφή προστασίας και αφετέρου γιατί υπάρχουν παρατημένα υλικά, τα οποία καίγονται και δυσκολεύουν το έργο πυρόσβεσης.

Επιπλέον, κάποια από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια γειτνιάζουν με άλλα υποστατικά, τα οποία λειτουργούν κάτι που δημιουργεί περεταίρω κίνδυνο επέκτασης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Το μπαλάκι στις διαχειριστικές επιτροπές για κάμερες στις βιομηχανικές-Στο τραπέζι η «παρακολούθηση» Δήμων

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Βουλή έχει ανάψει το πράσινο φως για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στις βιομηχανικές περιοχές, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα πυρκαγιών, βανδαλισμών και κλοπών, εντούτοις, φαίνεται να υπάρχει μια καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης, αφού οι πλείστες βιομηχανικές ζώνες, παραμένουν ανεπιτήρητες.

Μετά το «ναι» της Ολομέλειας της Βουλής για να εγκατασταθούν κάμερες, αφού τα διαδοχικά περιστατικά πυρκαγιών και ζημιών από το προηγούμενο καλοκαίρι δεν άφηναν άλλη επιλογή, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των διαχειριστικών επιτροπών της κάθε βιομηχανικής περιοχής, οι οποίες πλέον είναι οι αρμόδιες για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ειδικών συστημάτων παρακολούθησης, για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε έκτροπα, αλλά και για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων.

Σύμφωνα με τον εκ των εισηγητών της πρότασης που προωθήθηκε ενώπιον της Βουλής, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, «από τη στιγμή που ξεπεράσαμε το ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα και δεν υπάρχει το οποιονδήποτε πρόβλημα, το μπαλάκι βρίσκεται στις επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι είχαμε ψηφίσει και στο παρελθόν τη δημιουργία διαχειριστικών επιτροπών στις βιομηχανικές περιοχές για να υπάρχει μια εγγεγραμμένη διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα μπορεί να διαχειρίζεται τους δημόσιους χώρους των βιομηχανικών, για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε ατυχήματα».

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι, καταγράφονται αρκετές πυρκαγιές μέσα στις βιομηχανικές ζώνες, όπως επίσης και κακόβουλες ενέργειες από άτομα φάνηκε ότι κυκλοφορούν σε σημεία των βιομηχανικών κατά τις νυχτερινές ώρες. Έτσι, επιδίωξή της Βουλής, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, «ήταν να προχωρήσουμε με την εγκατάσταση καμερών και γι’ αυτό δώσαμε πλέον το δικαίωμα στις διαχειριστικές επιτροπές, οι οποίες αφού συσταθούν, πρόκειται να προχωρήσουν στα μέτρα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και ένα από αυτά είναι η εγκατάσταση καμερών».

Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διαχειριστικές επιτροπές, ο κ. Παπαδούρης εξήγησε ότι έχει δοθεί το δικαίωμα να συντονιστούν τα διάφορα μέλη που είναι σε μια βιομηχανική περιοχή, για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων και αφού κάνουν μια συνέλευση και γίνει ψηφοφορία για το ποιοι θα είναι στη διαχειριστική επιτροπή, τότε αυτοί που θα ψηφιστούν θα υπάγονται στο Υπουργείο Εμπορίου.

Όσον αφορά το κόστος που χρειάζεται για την εγκατάσταση καμερών και για το ποιος θα το επωμίζεται, η κάθε διαχειριστική επιτροπή πρόκειται να έχει τους δικούς της πόρους από τους βιομήχανους. Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδούρης, «ακολουθείται πανομοιότυπη τακτική με τις πολυκατοικίες, όπου υπάρχει ένα κοινό ταμείο από τους ένοικους, για διάφορα έργα ανάγκης».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην παρούσα φάση, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, βρίσκεται ακόμη μια πανομοιότυπη πρόταση, για την εγκατάσταση καμερών σε Δήμους και Κοινότητες, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος τόσο για πυρκαγιές, όσο και για διάφορες καταστροφές που προκαλούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, μέσω της νέας πρότασης, το Κοινοτικό Συμβούλιο θα έχει την ευχέρεια σε χώρους που κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας και χρειάζεται επιτήρηση, να εγκαθίστανται κλειστά κυκλώματα. Σημειώνεται ότι έγιναν ήδη οι απαραίτητες συστάσεις από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα ψηφιστεί στο άμεσο μέλλον από τη Βουλή.

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα