To αδιέξοδο της επόμενης μέρας μετά την απόφαση για Θανάση-Η μπάλα αναπόφευκτα στο γήπεδο της Κυβέρνησης

Αδιέξοδο, είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την επόμενη ημέρα σε σχέση με το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, που 19 χρόνια μετά, έδειξε πως ο άτυχος 26χρονος εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου, που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, ούτε ο θάνατος του επήλθε από ατύχημα, όπως επέμεναν για όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;

Μια απόφαση, που πέραν του ότι δικαιώνει την οικογένεια του θύματος που πάλευε μόνη της απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα για να λάμψει η αλήθεια, ανεξαρτήτως εάν οι αρμόδιοι (αναρμόδιοι στο τέλος της ημέρας) έδειχναν την χαροκαμένη μάνα ως μια μητέρα που έχασε τα λογικά της και δεν αποδεχόταν τον θάνατο του γιου της, ξεγυμνώνει ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης και βάζει ταφόπλακα στην αμφισβήτηση των χειρισμών και των αποφάσεων, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Εισαγγελίας. Και αυτό διότι, ακόμα και στην τελευταία ευκαιρία που τους δόθηκε το 2022 να διερευνήσουν τον θάνατο του Θανάση, κατέληξαν πως δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, με όλους τους εμπλεκόμενους και τους προϊστάμενους να συμφωνούν σε αυτό το σενάριο.

Σενάριο, το οποίο υποστήριξε με σθένος και ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, η οποία από τη μία προσπάθησε να αποδομήσει κάθε μαρτυρία που παρουσίαζε η πλευρά της οικογένειας που έδειχνε πως πρόκειται για δολοφονία, και από την άλλη, κρατούσε ως σημαία τον ιατροδικαστή Πανίκκο Σταυριανό, αγνοώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδίκασε την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση.

Δεδομένου πως το αφήγημα της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας ανατράπηκε από την θανατική ανακρίτρια, εύλογα εγείρεται το ερώτημα, ποιος θεσμός θα αναλάβει την μετέπειτα πορεία της υπόθεσης, αφού αυτοί που ενεπλάκησαν, όχι μόνο απέτυχαν να βρουν τους δολοφόνους και όσους συγκάλυψαν το έγκλημα, προώθησαν με εκκωφαντικό μάλιστα τρόπο, πως αποκλείεται να πρόκειται για θάνατο που επήλθε από εγκληματική ενέργεια.

Μόνο για αυτό το λόγο, όλοι οι εμπλεκόμενοι, αν και κάποιοι ανέμεναν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση και αυτόματα δεν μπορούν να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη, όχι της κοινής γνώμης, αλλά της ίδιας της οικογένειας. Και αυτό διότι, ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, είχαν την ευκαιρία να στραφούν προς διαφορετική κατεύθυνση, είχαν την ευκαιρία να μην στηριχθούν στον Πανίκκο Σταυριανό, είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου που μίλησε για πρώτη φορά για δολοφονία και είχαν την ευκαιρία να κάνουν σωστά την τελευταία τους έρευνα.

Ωστόσο, δεν το έπραξαν και ακολούθησαν την πεπατημένη, με το Δικαστήριο να τους υποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο, πως η Εισαγγελία συνέχισε να στηρίζεται στον Πανίκκο Σταυριανό και πως «δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των Ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια». Παράλληλα, υπέδειξε πως «η αναλλοίωτη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και της αστυνομίας ήταν από την αρχή πως το πόρισμα του Θανατικού Ανακριτή θα πρέπει να απέκλειε την εγκληματική πράξη. Και αυτή η στάση συνεχίστηκε και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ».

Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, η επόμενη μέρα της απόφασης, είναι θολή, αφού εκ του αποτελέσματος, η Αστυνομία και η Εισαγγελία έδειξαν πως δεν συνέβαλαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά στο αντίθετο. Είναι για αυτό το λόγο, που ενδεχομένως πλέον η μπάλα να βρεθεί στο γήπεδο της ίδιας της Κυβέρνησης, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται που δύο κορυφαίοι θεσμοί του κράτους, αν δεν επέμενε η οικογένεια και αν δεν πάλευαν με νύχια και με δόντια οι δικηγόροι της, αυτή τη στιγμή ένας θάνατος, που επρόκειτο για δολοφονία, θα ήταν στα αρχεία ως αυτοκτονία.

Ως εκ τούτου, η οικογένεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν μπορεί πλέον - και δικαιολογημένα - να συνεργαστεί με την Εισαγγελία και την Αστυνομία για νέες έρευνες και για απόδοση ευθυνών, αφού πέραν του ότι εκ του αποτελέσματος φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της προς τους δύο θεσμούς.

Καταρχάς, η απόφαση της Βαρωσιώτου, ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες, στην βάση των ευρημάτων που έχουν προκύψει από την εμπειρογνώμονα Δήμητρα Καραγιάννη. Με αυτό το δεδομένα, η Δημοκρατία θα πρέπει να διεξάγει νέες έρευνες, αφενός για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδίκασε την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση και αφετέρου να εντοπίσει τους δολοφόνους του Θανάση, αλλά και να διεξάγει έρευνες σε όσους συνέβαλαν στην συγκάλυψη του εγκλήματος, με σκοπό την απόδοση ευθυνών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αν δεν υπήρχε στο κάδρο η απόφαση του Δικαστηρίου, θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα διορίσει εκ νέου ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, ωστόσο σε ένα τέτοιο σενάριο, ενδεχομένως να βρει αντίθετη την οικογένεια, αφού οι ανακριτές θα είναι υπό την εποπτεία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία όμως κατέληξε με την Αστυνομία πως ο θάνατος του Θανάση δεν επήλθε από εγκληματική ενέργεια και στήριξαν μέχρι τέλους αυτή την εκδοχή. Σε ότι αφορά το σενάριο η Αστυνομία να διεξάγει νέες έρευνες και πάλι τα δεδομένα είναι τα ίδια όπως αυτά με την Εισαγγελία, συνεπώς το ζήτημα αναπόφευκτα θα καταλήξει στην Κυβέρνηση.

Η πλευρά της οικογένειας, αναμένει την αντίδραση της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν τοποθετηθεί μετά από μια τέτοια σοβαρή απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ ακολούθως θα αποφασίσει τα επόμενα της βήματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ποινικό μέτωπο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεδομένου του αδιεξόδου, κατά πάσα πιθανότητα η οικογένεια θα ήταν ικανοποιημένη εάν ο διορισμός των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε Εισαγγελία και Αστυνομία να μην έχουν καμία ανάμειξη.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο των αγωγών, αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα για την οικογένεια, η οποία θεωρείται δεδομένο πως θα προσφύγει τόσο κατά της Δημοκρατίας, όσο και κατά όλων των προσώπων που συνέβαλαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στο να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου