Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021

Σχεδόν 300 υιοθεσίες πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ έχουν αρχίσει να διεκπεραιώνονται και για το 2024, την ώρα που οι αιτήσεις εκείνων που θέλουν να γίνουν θετοί γονείς και να προσφέρουν αγάπη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη έχουν τριπλασιαστεί από το 2018. Όλα αυτά γίνονται κατά τη διάρκεια συζητήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών, για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, η οποία παραμένει η ίδια από το 1995 που ψηφίστηκε, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή.

Την ώρα που οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται καθημερινά, δεδομένου ότι υπάρχουν άμεσες συνέπειες λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που υπάρχουν (σ.σ. στην Ουκρανία και στο Ισραήλ), αλλά και του πληθωρισμού που ανεβαίνει συνεχώς, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί πολίτες και ειδικά νέοι βρίσκονται υπό πίεση, η ανάγκη για κάποιους να προσφέρουν αγάπη σε εκείνα τα παιδιά που την χρειάζονται αυξάνεται, αφού μέσα σε πέντε χρόνια οι αιτήσεις για αξιολόγηση καταλληλότητας προσώπων για υιοθεσία έχουν τριπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας:

-Το 2018 υποβλήθηκαν 70 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 68

-Το 2019 υποβλήθηκαν 124 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 92

-Το 2020 υποβλήθηκαν 176 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 97

-Το 2021 υποβλήθηκαν 157 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 106

-Το 2022 υποβλήθηκαν 146 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 121

-Το 2023 υποβλήθηκαν 120 νέες αιτήσεις για υιοθεσία και διεκπεραιώθηκαν 100

Μειώθηκαν οι αριθμοί των υιοθεσιών που ολοκληρώνονται

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών να γίνουν θετοί γονείς έχει αυξηθεί, οι αριθμοί για τις υιοθεσίες που ολοκληρώνονται μαρτυρούν ένα άλλο γεγονός. Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει αισθητή μείωση στις υιοθεσίες που ολοκληρώθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια, αφού από τις 87 υιοθεσίες το 2018, ο αριθμός έπεσε στις 25 υιοθεσίες το 2023.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων των ΥΚΕ:

-Το 2018 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 87 υιοθεσίες

-Το 2019 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 46 υιοθεσίες

-Το 2020 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 45 υιοθεσίες

-Το 2021 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 57 υιοθεσίες

-Το 2022 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 28 υιοθεσίες

-Το 2023 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 25 υιοθεσίες

-Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ολοκληρώθηκαν στο Δικαστήριο 10 υιοθεσίες

Πότε ένα παιδί δίνεται για υιοθεσία και η διαδικασία που ακολουθείται

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, βάσει νόμου, η τοποθέτηση ανηλίκου υπό την άμεση φροντίδα και επιμέλεια προσώπου για σκοπούς υιοθεσίας μπορεί να γίνει είτε μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, είτε απευθείας. Ένας μικρός αριθμός παιδιών, περίπου 2-4 ετησίως, αφορά παιδιά υπό την φροντίδα του κράτους τα οποία καθίστανται διαθέσιμα για υιοθεσία και συνταιριάζονται με ζευγάρια για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται πως ένα παιδί, το οποίο δεν μπορεί να ζήσει με τη δική του οικογένεια.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία, η αρμόδια αρχή που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση είναι οι ΥΚΕ, που δέχονται την αίτηση για αξιολόγηση της καταλληλότητας προσώπων για υιοθεσία και ακολουθούν όλα τα βήματα της διαδικασίας. Όσον αφορά στη νομική διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί η υιοθεσία, το παιδί θεωρείται ως μόνιμο μέλος της θετής οικογένειας, λες και έχει γεννηθεί σε αυτή, ενώ οι θετοί γονείς δεν έχουν καμία διαφορά από τους βιολογικούς.

Μία διαδικασία υιοθεσίας ξεκινά από την έγκριση της καταλληλότητας ενός ζευγαριού μέχρι τη δικαστική έγκριση. Η διαδικασία καταλληλότητας χρειάζεται από εννέα μήνες μέχρι ένα χρόνο και μετά την εν λόγω έγκριση, τότε οι ΥΚΕ ξεκινούν τις διαδικασίες για εντοπισμό παιδιού προς υιοθεσία, τόσο από τις δομές εντός Κύπρου, όσο και από το εξωτερικό.

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας

Στο μεταξύ, αυτό που καθίσταται αδήριτη ανάγκη είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αφού παραμένει η ίδια, όπως ψηφίστηκε το 1995. Προς αυτό το σκοπό, οι αρμόδιοι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας βρίσκονται σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού του σχετικού νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, καθώς και στις καλές πρακτικές στον τομέα της υιοθεσίας με επίκεντρο τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών μετά τη υιοθεσία, την αναβάθμιση των διαδικασιών και προϋποθέσεων της καταλληλότητας υποψήφιων υιοθετούντων γονέων, κ.ά.

Πότε ένα παιδί δίνεται για υιοθεσία και η διαδικασία που ακολουθείται

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, βάσει νόμου, η τοποθέτηση ανηλίκου υπό την άμεση φροντίδα και επιμέλεια προσώπου για σκοπούς υιοθεσίας, μπορεί να γίνει είτε μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, είτε απευθείας. Ένας μικρός αριθμός παιδιών, περίπου 2-4 ετησίως, αφορά παιδιά υπό την φροντίδα του κράτους τα οποία καθίστανται διαθέσιμα για υιοθεσία και συνταιριάζονται με ζευγάρια για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται πως ένα παιδί, το οποίο δεν μπορεί να ζήσει με τη δική του οικογένεια.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία, η αρμόδια αρχή που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση είναι οι ΥΚΕ, που δέχονται την αίτηση για αξιολόγηση της καταλληλόλητας προσώπων για υιοθεσία και ακολουθούν όλα τα βήματα της διαδικασίας. Όσον αφορά στη νομική διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί η υιοθεσία, το παιδί θεωρείται ως μόνιμο μέλος της θετής οικογένειας, λες και έχει γεννηθεί σε αυτή, ενώ οι θετοί γονείς δεν έχουν καμία διαφορά από τους βιολογικούς.

Μία διαδικασία υιοθεσίας ξεκινά από την έγκριση της καταλληλόλητας ενός ζευγαριού μέχρι τη δικαστική έγκριση. Η διαδικασία καταλληλόλητας χρειάζεται από εννέα μήνες μέχρι ένα χρόνο και μετά την εν λόγω έγκριση, τότε οι ΥΚΕ ξεκινούν τις διαδικασίες για εντοπισμό παιδιού προς υιοθεσία, τόσο από τις δομές εντός Κύπρου, όσο και από το εξωτερικό.

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας

Στο μεταξύ, αυτό που καθίσταται αδήριτη ανάγκη είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αφού παραμένει η ίδια, όπως ψηφίστηκε το 1995. Προς αυτό το σκοπό, οι αρμόδιοι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας βρίσκονται σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού του σχετικού νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, καθώς και στις καλές πρακτικές στον τομέα της υιοθεσίας με επίκεντρο τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών μετά τη υιοθεσία, την αναβάθμιση των διαδικασιών και προϋποθέσεων της καταλληλόλητας υποψήφιων υιοθετούντων γονέων, κ.ά.

Δειτε Επισης

Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή