Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
19:16 - 10 Μαΐου 2024
Δικαιωμένος μετά την απόφαση νιώθει και ο Ποινικός Ανακριτής Σάββας Μάτσας, ο οποίος στο πόρισμα του κατάγραψε την εγκληματική ενέργεια και καταλόγισε ευθύνες. Ωστόσο έπειτα από απόφαση της Εισαγγελίας, απομακρύνθηκε από την υπόθεση. Η θανατική ανακρίτρια, μετά από μια δίκη που κράτησε πέραν των έξι μηνών, ανακοίνωσε την απόφαση της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του άτυχου Εθνοφρουρού και η αίτια ήταν ο στραγγαλισμός, όπως φώναζε η χαροκαμένη μάνα εδώ και τόσα χρόνια.
Μιλώντας στον REPORTER και σχολιάζοντας την απόφαση την χαρακτήρισε, «εμπεριστατωμένη, πλήρη. Επιβεβαιώνεται από αδιαμφβητητή ιατρική αλλά και πραγματική μαρτυρία, αυτό το οποίο ήταν έκδηλο και πασιφανές από την αρχή. Ότι δηλαδή από την στιγμή που βρέθηκε ο Θανάσης νεκρός, με τον τρόπο που βρέθηκε κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ότι θάνατος του οφείλετο σε δολοφονία και δεν υπήρχε κανένα ίχνος αυτοκτονίας, όπως σε δέκα λεπτά, δυστυχώς αποφάσισε, ο ιατροδικαστής και ταυτόχρονα το αποδέχτηκε και ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν παρών και έβλεπε και διάταξε η υπόθεση να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση, αν είναι δυνατό».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το πόρισμά του, αλλά και το ότι δεν έγινε αποδεκτό από την Εισαγγελία καθώς κατέγραψε σε αυτό εγκληματική ενέργεια, ο κ. Μάτσας, επεσήμανε, ότι, «εμείς είμαστε ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, επειδή μας διόρισαν εκείνοι, έπρεπε να συμφωνήσουμε μαζί τους ; Είμαστε ανεξάρτητοι, έπρεπε να διατυπώσουμε μια ανεξάρτητη γνώμη με βάση ένα μαρτυρικό υλικό τεσσερισήμισι χιλιάδων σελίδων που μας δόθηκε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσας, επεσήμανε πως νιώθει δικαιωμένος και ο λόγος όπως είπε είναι ότι, «θεωρούσαν ότι εγώ θα αποτελούσα εμπόδιο στην περεταίρω διερεύνηση από την Αστυνομία, δεν θα τους άφηνα να ενεργούν μόνοι τους, όπως ενεργούσαν μόνοι τους και να με ενημερώνουν κάθε Σάββατο, όπως έκαναν. Θα ήθελα να είμαι και εγώ παρών για το τι εξετάσεις θα κάναμε, ποιους θα εξετάσουμε και να είμαι και παρών τι έλεγαν ακριβώς, αυτός ήταν ο λόγος που με απέκλεισαν τελικά όπως αποδείχθηκε και όχι επειδή έκαμα δήθεν δηλώσεις, εγώ πέραν από τι έλεγε η κα. Ανδριάνα επί 19χρονια και πέραν από το τι έγραφε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν είπα τίποτε περισσότερο, γιατί να αποκλειστώ».
Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα ο Σάββας Μάτσας, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή απόφαση δεν είναι ο επίλογος και τόνισε πως, «ο επίλογος θα γραφτεί, όταν και εφόσον εξακριβωθούν στοιχεία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για να καταδικαστούν οι ένοχοι. Μετά από 19 χρονια και λόγω της πλημμελούς ιατροδικαστικής αλλά και αστυνομικής εξέτασης που ήταν ανύπαρκτη ουσιαστικά, τα πράγματα δυσκολεύουν». Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν περιπτώσεις στο ποινικό πεδίο που βρέθηκε και μετά ικανοποιητική μαρτυρία για να αποδειχθεί η ενοχή κάποιου και τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες.
Ο Σάββας Μάτσας, είπε πως, «όλα ξεκίνησαν από την άποψη του ιατροδικαστή που ήταν παρών και συνέχισαν αμέσως μετά με την απαράδεκτη αποδοχή από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού, ότι αποδέχεται την άποψη του ιατροδικαστή πριν γίνει νεκροψία, πριν γίνουν ακτινογραφίες πριν γίνει οτιδήποτε, την αποδέχτηκε πρόχειρα και επιπόλαια.
Κληθείς να απαντήσει αν πρέπει κάποιοι να υποβάλουν παραιτήσεις, ο Σάββας Μάτσας, ανέφερε ότι «τουλάχιστον να κάνουν αυτοκριτική και να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, κατά τη γνώμη μου, διορθωτικές κινήσεις είναι σε τέτοιες περιπτώσεις όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται νεκρός να υπάρχει πρωτόκολλο τόσο για τον ιατροδικαστή όσο και για την αστυνομία να προβαίνει πρώτα σε ορισμένες ενέργειες πριν αποφασίσει την αιτία θανάτου». Επιπρόσθετα είπε ότι τόσο για τον ιατροδικαστή όσο και για τον αστυνομικό διευθυντή μπορεί να υπάρξουν ποινικές ευθύνες και τόνισε ότι στο πόρισμα καταγράφονται επτά κατηγορίες που μπορούν να διατυπωθούν εναντίον του ιατροδικαστή και μια εναντίον του Αστυνομικού Διευθυντή. Συνεπώς ναι υπάρχον ποινικές ευθύνες κα μπορούν να διατυπωθούν εναντίον τους ακόμη και τώρα».