Προκλήσεις ΕΕ και ο ρόλος των κοινοβουλίων σε συζήτηση για τα 20χρονα ένταξης
15:38 - 10 Μαΐου 2024
Τα οφέλη της ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης, οι προκλήσεις και το πως διαγράφεται το μέλλον αλλά και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων τέθηκαν επί τάπητος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλος «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως ΚΜ της ΕΕ, ο ρόλος των κοινοβουλίων» που διοργανώθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία από την Βουλή στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης για τα 20χρονα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
Η ημερίδα άνοιξε με μουσική από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και ακολούθησαν χαιρετισμοί από την ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου, βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτας Μέτσολα, του Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Πλακιωτάκη και της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου.
Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την οποία συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έλαβαν μέρος η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας Radvile Morkunaite Mikuleniene και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας Danijel Krivec.
O Καθηγητής Αδαμίδης αναφέρθηκε στην εισαγωγή του στο γεγονός ότι η η ΕΕ έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2012 και αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημά της ωστόσο τα ζητήματα γεωπολιτικής δεν είναι ποτέ σταθερά και το βλέπουμε στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Αναφέρθηκε στην πολύ-πολικότητα της ΕΕ, την πολύ-πολιτισμικότητα, τη διάβρωση της εμπιστοσύνης, την ανάπτυξη του λαϊκισμού και τις συγκρούσεις που αναδεικνύουν ζητήματα ασφάλειας και δημοκρατίας.
«Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν, η δημοκρατία δεν πρέπει να θα θεωρείται δεδομένη και πρέπει να δούμε και το ρόλο της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», ανέφερε.
Η ΠτΒ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι οι προκλήσεις πάντα θα υπάρχουν και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε. Ανέφερε ότι σε διάφορα φόρα οι Πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων αναδεικνύουν αυτές τις προκλήσεις και πώς τις αντιμετωπίζουμε με περισσότερη δημοκρατία.
Ανέφερε ότι αυτές οι προκλήσεις είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και δεν πρέπει να τον αγνοούμε όπως δεν πρέπει να αγνοούμε και τον λαϊκισμό.
Αναφέρθηκε στην πρόληψη ως το βασικότερο θέμα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την συλλογικότητα και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.
Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας όλους να ψηφίσουν και να στείλουν στα έδρανα τους πλέον ικανούς.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia ανέφερε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας είναι η φωνή των πολιτών που πρέπει να ακούγεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η ΕΕ, είπε, είναι μια οικογένεια και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της με το να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες. Ο Δρ Farrugia είπε ότι υπάρχουν ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκλήσεις στην Μεσόγειο, παράνομη μετανάστευση και εμπορία προσώπων.
Ανέφερε ότι η ΕΕ θεωρείται ασφαλές μέρος καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά, υπάρχει δημοκρατία και αξίες.
Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, μετανάστευση, COVID κλπ και εξήλθε από αυτές με επιτυχία.
Η δέσμευσή μας για το μέλλον, είπε, είναι οι αξίες της ΕΕ και η εμβάθυνση των δημοκρατικών αξιών, κάνοντας αναφoρά και στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων για κοινή κατανόηση και αντιμετώπιση προβλημάτων.
Η ενοποίηση της ΕΕ, ανέφερε, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Κάλεσε και αυτός τους λαούς της ΕΕ να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές απευθύνοντας ιδιαίτερη έκκληση στους νέους.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές αυξάνοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα.
Από πλευράς της η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, Radvile Morkunaite-Mikuleniene, δήλωσε ότι ήταν χαρά της που παρευρέθηκε στην σημερινή Ολομέλεια της Βουλής όπου τα μέλη του Κοινοβουλίου μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποσκοπεί στην καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας και νομίζω ότι υστερούμε σε κάποια σημεία».
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Κύπρο για την υποστήριξη στην Ουκρανία λέγοντας ότι «συμμερίζομαι τα συναισθήματά σας όσον αφορά τις προκλήσεις εδώ στην Κύπρο». Είπε ακόμη ότι η ένταξη της Λιθουανίας στην ΕΕ ήταν μια τεράστια επιτυχία προσθέτοντας ότι «η ζωή μας άλλαξε ριζικά, έχουμε πενταπλάσιο ΑΕΠ, πολύ καλύτερους μισθούς και όλοι μπορούμε να δούμε τη διαφορά».
Επεσήμανε ακόμη ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι «χωρίς την ΕΕ δεν είμαστε τίποτε», σημειώνοντας ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη».
Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της Ευρώπης είπε ότι οι πολίτες της Ένωσης νιώθουν την πτυχή της ασφάλειας και της ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα έρθουν αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις, όπως είναι το μεταναστευτικό.
Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας, Danijel Krivec, είπε ότι «γίναμε μέλη της ΕΕ πριν από 20 χρόνια και νομίζω ότι όλοι συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το πιο σημαντικό βήμα που κάναμε είναι ότι από κοινού ξεπεράσαμε προβλήματα» και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πανδημία του κορωνοϊού. «Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός», είπε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σημειώνοντας ότι «θα πρέπει ως εθνικά κοινοβούλια να ανιχνεύουμε τις κρίσεις προτού έρθουν σε πλήρη έξαρση, όπως ήταν το θέμα της μετανάστευσης. Πρέπει να μεταφέρουμε τα προβλήματα που ακούμε σε εθνικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Απαντώντας στο ερώτημα για τα βασικά επιτεύγματα της ΕΕ απάντησε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα είναι η ειρήνη λέγοντας ότι «βεβαίως έχουμε συγκρούσεις κοντά στα σύνορά μας».
Μιλώντας για την ψηφιακή επανάσταση είπε ότι αυτή θα επηρεάσει πολλούς τομείς κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα για τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό δοκιμίου με θέμα "20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".
Πηγή: ΚΥΠΕ