Την αλληλεγγύη της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Μέτσολα

Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στην συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κύπρου για επανένωση έστειλε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σε βιντεογραφημένο μήνυμά της στην πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής για την 20η επέτειο από την ένταξη στην ΕΕ.

Η κ. Μέτσολα υπογράμμισε την ευρύτερη σημασία της αντιμετώπισης της διχοτόμησης ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη συλλογική ευθύνη όλων των Ευρωπαίων να εργαστούν για την λύση.

«Η αναγκαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι ανησυχία μόνο για την Κύπρο. Είναι μια ανησυχία για όλους τους Ευρωπαίους, ένα πρόβλημα που πρέπει να εργαστούμε για να επιλύσουμε μαζί», είπε η κ. Μέτσολα.

Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, τονίζοντας ότι η Ένωση στέκεται δίπλα στην Κύπρο όχι μόνο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου. Δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου επιτευχθεί η επανένωση σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα υπενθύμισε τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ  πριν από 20 χρόνια μαζί με εννέα άλλες, συμπεριλαμβανομένης της δικής της. Την χαρακτήρισε ως νίκη για όλα τα κράτη μέλη, λέγοντας ότι η ένταξη τους στην ΕΕ τα έχει μεταμορφώσει.

«Οι τελευταίες δύο δεκαετίες μας έχουν διδάξει πολλά πράγματα, αλλά κυρίως ότι κανένα έθνος, ούτε μεγάλο, ούτε μικρό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις κρίσεις αυτής της γενιάς. Δεν είμαστε απλώς μια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου κάθε φωνή έχει σημασία και καμία έκκληση κράτους δεν μπορεί να περάσει χωρίς να ακουστεί», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη μετανάστευση, είπε ότι ήταν μια πρωταρχική ανησυχία για τους Κύπριους το 2019 και επεσήμανε την ανταπόκριση της ΕΕ, με το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση ως απόδειξη της δέσμευσης της Ένωσης για δράση.

«Έχουμε τώρα νομοθεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και νόμους που βάζουν την ανθρωπιστική πτυχή πρώτη, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου, προέτρεψε τους Κύπριους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των εκλεγμένων αντιπροσώπων ως φωνής του λαού.

«Ειδικά με τον πόλεμο στην άμεση γειτονιά μας και τις αντιξοότητες που μας προκαλεί, το να ψηφίσουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τις αξίες μας τον τρόπο ζωής μας και τα ευρωπαϊκά μας έργα», είπε.

Προέτρεψε επίσης τον λαό της Κύπρου να μην θεωρεί την Ευρώπη δεδομένη, αλλά να ψηφίσει υπέρ των οφελών που έχει αποφέρει αυτή η 20ετία αλλά και για να πετύχει περισσότερα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος