Εν αναμονή της εκτέλεσής του άνδρα στις ΗΠΑ παρά τις δεκάδες εκκλήσεις να σωθεί
18:46 - 09 Απριλίου 2024
Ένας 52χρονος Αμερικανός που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία το 2006 της εξαδέλφης του και του συζύγου της αναμένεται να εκτελεστεί σήμερα Τρίτη στο Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για μετατροπή της ποινής του.
Ο Μπράιαν Ντόρσεϊ αναμένεται να εκτελεστεί με τη χορήγηση θανατηφόρου ένεσης το βράδυ (τοπική ώρα, ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα). Εάν γίνει η εκτέλεση, θα πρόκειται για την πρώτη από την αρχή του έτους στο Μιζούρι και την πέμπτη στις ΗΠΑ, πέραν εκείνης που ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή την 28η Φεβρουαρίου στο Άινταχο, καθώς δεν μπόρεσαν να χορηγήσουν στον καταδικασθέντα το θανατηφόρο διάλυμα εντός της νόμιμης προθεσμίας.
Ο θαντοποινίτης δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία με πυροβόλο όπλο στο κρεβάτι τους, στις 23 Δεκεμβρίου 2006, της εξαδέλφης του Σάρα Μπόνι και του συζύγου της Μπεν Μπόνι, οι οποίοι τον φιλοξενούσαν εκείνο το βράδυ, αφότου τον είχαν πήραν στο σπίτι τους από το δικό του. Το ζευγάρι, που ήταν διακινητές ναρκωτικών, είχαν πάει να του ζητήσουν χρήματα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Η κόρη του ζευγαριού, ηλικίας 4 ετών, βρέθηκε σώα και αβλαβής.
Στην προσφυγή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου με αίτημα την αναστολή της εκτέλεσής του και την επανεξέταση της ποινής, οι δικηγόροι του επισημαίνουν ότι πρόκειται για «μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία ένας άνθρωπος εν αναμονή της επικείμενης εκτέλεσής του έχει πλήρως μετανοήσει» και ότι ενήργησε υπό την «επήρεια μιας ψύχωσης που προκάλεσαν τα ναρκωτικά».
Υπογραμμίζουν ότι το αίτημα υπέγραψαν περισσότεροι από 70 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής του που ζητούν η ποινή αυτού του κρατούμενου-προτύπου να μετατραπεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ένας πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μιζούρι, ο Μάικλ Γουόλφ, όπως επίσης και πέντε ένορκοι στη δίκη του Μπράιαν Ντόρσεϊ ζήτησαν και αυτοί την επιεική μεταχείριση του κρατουμένου.
Συνολικά, 24 εκτελέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το 2023, όλες με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ