Δαμιανού: Σε καλύτερη θέση από ποτέ για τεχνολογία και καινοτομία η Κύπρος

Η Κύπρος έχει σήμερα τη γεωστρατηγική θέση, τις συνθήκες και παραμέτρους που μπορεί να αξιοποιησεί για να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο για τεχνολογία και καινοτομία και αυτός είναι ο στόχος, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Νικόδημος Δαμιανού σε παρουσίασή του κατά το 14ο Nicosia Economic Congress.

«Σήμερα με τις ενέργειες που έχουμε κάνει είμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ουσιαστικό τρόπο για αυτό το θέμα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ καθόρισε το 2021 την στρατηγική της ώστε να καταστεί το κυριότερο κέντρο συνδεσιμότητας και δεδομένων στον κόσμο και ότι η Κύπρος έχει τη γεωγραφική θέση για να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

Ανέφερε ότι η Κύπρος θέλει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε διασύνδεση και τις επενδύσεις σε υποδομές για δεδομένα, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει για τις τεχνολογίες διαστήματος που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο τομέας της τεχνολογίας είχε τα τελευταία δέκα χρόνια τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με συνδρομή αυτή τη στιγμή 10% στο ΑΕΠ της Κύπρου. Παράλληλα είπε ότι οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει επίσης αναπτυχθεί και έχει πλέον τις βασικές δομές και αποδόσεις που επιτρέπουν να βλέπουμε μπροστά. Ανέφερε ότι το στοίχημα είναι να πάει το οικοσύστημα στο επόμενο στάδιο ωρίμανσης με εμπορικοποίηση των αποτελεσμάτων τος.

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της ΚΔ να γίνει σε δύο χρόνια η πρώτη χώρα που θα καλυφθεί εξολοκλήρου με δίκτυο οπτικών ινών για υψηλές ταχύτητες κάτι που θα ανακοινωθεί αυτό τον μήνα.

Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες ενώ έχει έλλειψη ειδικών για θέματα τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις, ανέφερε υστερούν στη υιοθέτηση συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι αρκετά χαμηλά όσον αφορά το ψηφιακό κράτος και θα πρέπει βελτιώσει τις ψηφιακές της επιδόσεις για να μπορεί κάποιος να πάρει την Κύπρο σοβαρά.

Αναφέρθηκε στα διαβήματα που γίνονται για μια μοντέρνα κρατική μηχανή αλλά και για την απορρόφηση των ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας και της υποστήριξης των επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε στοχευμένες ενέργειας για ψηφιακή ωρίμανση της χώρας», ανέφερε.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή ξεκινά μεγάλο έργο ώστε να καθοριστεί η αρχιτεκτονική της τεχνικής υποδομής της χώρας και να υπάρξει ένα πραγματικά ψηφιακά εξελιγμένο κράτος.

Αναφερόμενος στις ψηφιακές υπηρεσίες είπε ότι αυτές θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσα από την ηλεκτρονική πύλη της Κυβέρνησης όσο και μέσα από την εφαρμογή ψηφιακός πολίτης, ενώ αυτές θα εξελίσσονται σταδιακά.

Σημείωσε επίσης τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή επαλήθευση επίσημων εγγράφων.

Παράλληλα είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αφιερώσει το 23% των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης στο θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης.

ΓΔ ΔΕΦΑ: Έτοιμο να πλεύσει προς την Κύπρο η πλωτή μονάδα για φυσικό αέριο

To πλοίο ΕΤΥΦΑ «Προμηθέας» για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο έχει υλοποιηθεί κατά 97% και είναι έτοιμο να πιστοποιηθεί για να αρχίσει την πλεύση του για την Κύπρο ανέφερε στη δική του ομιλία στο συνέδριο ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ Μάριος Μενελάου, ενώ αναφέρθηκε και στις υποδομές που αναμένεται να υλοποιηθούν για ολοκληρωθεί το σύστημα εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρου και ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του συστήματος μεταφοράς

Είπε επίσης ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατασκευής και εγκατάστασης των αγωγών θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατακύρωσης τους διαγωνισμού για παροχή ρυθμιστικών, τεχνικών, εποπτικών και λειτουργικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει κατακυρωθεί αλλά βρίσκεται ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου.

Εξέφρασε προβληματισμό και απογοήτευση γιατί διαδικασίες αυτού του είδους βρίσκονται στα χέρια δικαστηρίων, ενώ η Κύπρος ταλανίζεται από το κόστος των ρύπων και υπάρχουν θέματα μείωσης του κόστους ηλεκτρισμού.

Σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση περνά μέσα από τη ΔΕΦΑ και ότι η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συμβάλλει στη μείωση των ρύπων κατά περίπου 30% και θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Ανέφερε ότι έγινε αρκετή πρόοδος στη διαχείριση και ολοκλήρωση του έργου και ότι χρειάζονται αρκετές προσπάθειες και θα πρέπει όλοι να εγκύψουν ώστε να βρεθούν οι λύσεις στα διαδικαστικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Πρόεδρος ΣΕΛΚ: Στοίχημα να πείσουμε ότι η Κύπρος δεν ανέχεται τη διαφορά

Μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να πείσουμε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που δεν ανέχεται τη διαφθορά, κάτι που απασχολεί όλους τους μεγάλους πιθανούς επενδυτές, ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου Νίκος Χειμαρίδης.

Ο κ. Χειμαρίδης είπε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει τις σωστές νομοθεσίες για το θέμα αυτό, αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν, αφού όπως τους λένε στο εξωτερικό, κανένας δεν τιμωρείται στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (ΕΕΑ), ανέφερε ότι αυτή ήταν έντονη σύσταση του ΣΕΛΚ τόσο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος όσο και για την εφαρμογή των κυρώσεων. Πρόσθεσε ότι κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο ΣΕΛΚ είναι αντίθετος σε αυτή την πρωτοβουλία, κάτι που χαρακτήρισε αστείο. Μέσω της ΕΕΑ, ανέφερε, θα γίνεται ο απαραίτητος  συντονισμός και παρακολούθηση και θα υπάρχει ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι οι προοπτικές της Κύπρου και οι δυνατότητες της οικονομίας και της πολιτείες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του ΓεΣΥ λόγω τεχνικού προβλήματος
Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση
Δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες στην Κύπρο ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
Συνάντηση νοσηλευτών με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για το θέμα της υποστελέχωσης
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Το κεφάλαιο κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, η πρόθεση για απαγόρευση και ο χρόνος που πιέζει
Στα χειρότερα επίπεδα η έξαρση της ομοφοβίας στην Κύπρο-Δύο καταγγελίες κάθε εβδομάδα
Μειώνεται ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων, πρόβλημα στην εφαρμογή του Door to door στα σχολεία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ που μοιράζουν 1,2 εκ. ευρώ
Συνέργειες για ένταξη Ακρωτηρίου Άσπρου–Πέτρας Ρωμιού σε μνημεία UNESCO προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος