Στα €1,9 δισ. τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες στο τέλος του 2023

Στο €1,9 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στο τραπεζικό σύστημα στο τέλος του 2023, παρουσιάζοντας μείωση €0,41 δισ. ή 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, τα ΜΕΔ παρουσίασαν μείωση €106 εκατ. Ως ποσοστό των συνολικών δανείων τα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν το 7,9% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με 9,5% τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2023 στα €1,47 δισ. σε σύγκριση με €1,83 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και €1,56 δισ. τον Νοέμβριο του 2023.

Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 στο 49,5%.

Από τα συνολικά ΜΕΔ, το €1,07 δισ. ανήκαν σε νοικοκυριά, ενώ τα €774 εκατ. ανήκαν σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα €709 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο δείκτης κάλυψης στα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 37,6%, ενώ ο αντίστοιχος για εταιρικά ΜΕΔ ανήλθε στο 64,8%.

Εξάλλου, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 ανήλθαν σε €1,47 δισ. σε σύγκριση με €1,73 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Από αυτά τα €0,85 δισ. συνέχιζαν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα.

Δειτε Επισης

Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
Oι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 8.400.000 ευρώ
Βάζει τέλος στη στέρηση άδειας οδηγού που καταδικάστηκε για κατοχή ή χρήση ουσιών η Βουλή
Απαντά στο ΥΠΕΣ ο Δήμος Στροβόλου-«Ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία αναπτυξιακών έργων»
ΟΣΑΚ: Στόχος και αποστολή το συμφέρον των Κυπρίων ασθενών
Υπεγράφη συμβόλαιο για τη Φάση Β3 του Περιμετρικού, θα συνδέεται η Μακαρίου στη Λακατάμια με τον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
Εγκρίθηκε τροποποίηση για απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κύπρο
Η Βουλή ψήφισε νόμο που κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη-Τι προβλέπει
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις
Αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις