Αισιόδοξος ο Παναγιώτου για κατάληξη με κοινωνικούς εταίρους για στελέχωση αγορά εργασίας

Η καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την διαμόρφωση συναντίληψης για την στελέχωση της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος είπε πως εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση, στην οποία αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει τελική κατάληξη.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, για να προσθέσει πως «η προγραμματισμένη σύνοδος των συλλογικών οργάνων της ΟΕΒ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη, οπότε αναλόγως θα προγραμματιστεί και η τελική μας συνάντηση επί του συγκεκριμένου θέματος, για την οποία αισιοδοξώ σε σχέση με την τελική κατάληξη η οποία, σύμφωνα και με τις σημερινές ενδείξεις, οι οποίες εδράζονται στην καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων, είναι ευοίωνες».

«Η διαμόρφωση συναντίληψης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», είπε, «για την στελέχωση της αγοράς εργασίας είναι πολύ σημαντική για την επιβεβαίωση της αξίας του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας».

Όπως σημείωσε «η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας προϋποθέτουν την εποικοδομητική συνεργασία όλων των πλευρών, για την διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας των πολιτών της χώρας μας», για να σημειώσει ότι «ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, η ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και οι μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις καθιστούν επιτακτική την ενότητα και την συνεργασία στο εσωτερικό για την διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου «η καταρχήν θετική ανταπόκριση των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την διαμόρφωση συναντίληψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένω εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων εσωτερικών διαδικασιών, για να μπορέσουν οι πτυχές της προτεινόμενης διαδικασίας να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με πληροφορίες, οι οποίες έκαναν λόγο ότι σήμερα θα έθετε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων τους όρους εντολής της επιτροπής παρακολούθησης, η οποία τίθεται κάτω από τη δική του ομπρέλα, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «εδώ και αρκετές εβδομάδες μαζί με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών ομάδων και των εργοδοτικών οργανώσεων αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές αυτών των θεμάτων με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο τέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και με ικανοποίηση μεταφέρω ότι υπήρξε μια καταρχήν θετική ανταπόκριση σε σχέση με αυτό».

«Η πλειοψηφία των οργανώσεων», πρόσθεσε, «που εκπροσωπούν τους κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη συγκαλέσει τα όργανα τους και έχουν επικυρώσει τις σχετικές τοποθετήσεις τους. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών σε ορισμένες οργανώσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και αναμένω με ενδιαφέρον τις τελικές τοποθετήσεις, τις οποίες αναμένω στη βάση και των αρχικών θετικών τοποθετήσεων ότι θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση».

Ερωτηθείς τι προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας, ο κ. Παναγιώτου είπε πως έχουν καταφέρει να προκύψουν σημαντικές συγκλίσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα.

Είπε πως το πρώτο αφορά στη λειτουργία μιας Συμβουλευτικής Τριμερούς Τεχνικής Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο, η οποία έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο, το οποίο είναι αρμόδιο για τη λήψη όλων των σχετικών αποφάσεων, την αναβάθμιση του πλαισίου που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων, που έρχονται για να εργαστούν στην Κύπρο, έτσι ώστε οι συνθήκες αυτές να είναι καταλληλότερα προσδιορισμένες για να μπορεί να ασκείται και ο ανάλογος έλεγχος, μέσα από τη σχετική συζήτηση, σχετικά και με τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου ποσοστό αποκοπής για τις ανάγκες στέγασης.

Επίσης, ανέφερε πως προβλέπει τον προσδιορισμό ενός χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης της συζήτησης, σχετικά με την αξιολόγηση των υφιστάμενων διαδικασιών, για να μπορέσει να επιδιωχθεί η κατάληξη σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο, έτσι ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει του επερχόμενου Φθινοπώρου και ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου που η επιδίωξη είναι προφανώς η κατάληξη σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο διαδικασιών για την αξιοποίηση εργαζομένων από τρίτες χώρες».

«Εάν αυτό», σημείωσε, «δεν καταστεί εφικτό η πολιτεία διατηρεί την αρμοδιότητα για την κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μιας επικαιροποιημένης πρότασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σφαγή εκτοπισμένων στη Ράφα καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι-Παραδέχεται ότι άμαχοι έπαθαν κακό το Ισραήλ
Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση
Δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες στην Κύπρο ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
Απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο οι δικηγόροι των μοναχών-«Ξέρει ότι θα γίνει δίκη»
Συνάντηση νοσηλευτών με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για το θέμα της υποστελέχωσης
Επιτέθηκαν σε 31χρονο γιατί αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα-Ανέσυραν μαχαίρι και τον απείλησαν
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα-Ανάμεσα τους και δύο διοικητές της Χαμάς
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Βάζουν μπρος την επιχείρηση συσπείρωσης, τρέχουν και δεν φτάνουν οι κομματικές ηγεσίες
«Καθαροί» πιλότοι και αεροσυνοδοί σε αλκοτέστ πριν πετάξουν-Αιφνίδιοι έλεγχοι σε 100 αεροπλάνα ετησίως