Χωρίς ΑΤΜ οι κοινότητες, αρκετά προβλήματα για κατοίκους-Το cash back η λύση για τις τράπεζες

Χωρίς ΑΤΜ έχουν μείνει οι πλείστες κοινότητες στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, με τους ηλικιωμένους να είναι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, με τις τράπεζες να απαντούν πως το δίκτυο είναι ικανοποιητικό και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, ενώ η λύση είναι η άμεση μετάβαση στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου και το cash back, η υπηρεσία που προσφέρουν μόνο επιχειρήσεις όταν κάποιος ζητήσει λεφτά μέσω κάρτας. Απαντήσεις που δεν άφησαν ικανοποιημένους τους βουλευτές, που ανέφεραν πως δεν οι συγκεκριμένες λύσεις δεν εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους που διαμένουν στα ορεινά και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε το θέμα των ελάχιστων μηχανημάτων ΑΤΜ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Κύπρο, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς αρμοδίων να τις επεκτείνουν, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκου Χατζηγιάννη, να τονίζει πως υπάρχει παράπονο στην κοινωνία ότι δεν υπάρχουν αρκετά ΑΤΜ στις κοινότητες και υπάρχουν απομονωμένες περιοχές με ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινούνται σε δύο ή τρία χωριά για να λαμβάνουν λεφτά.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας πως υπάρχουν επαρχίες, όπως η Λεμεσός, που είναι ελάχιστα τα ΑΤΜ που λειτουργούν και ζήτησαν από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αναλύσουν το πλάνο τους.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο διευθυντής της διεύθυνσης της λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου, Θεοδόσης Θεοδοσίου, επεσήμανε πως οι πρώτοι που σκέφτονται τους πελάτες τους είναι οι τράπεζες και υπέδειξε πως θεωρούν ότι το δίκτυο των ΑΤΜ που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικό και εξυπηρετεί τις περιοχές. «Η χρήση μετρητών είναι η υπηρεσία που μπορεί να καλύψει η ΑΤΜ και αυτό μειώνεται και οι τράπεζες έχουν προγράμματα για χρήση ηλεκτρονικό. Το 94% όλων των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά. Σίγουρα θέλουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό».

Ο κ. Θεοδοσίου, αναφερόμενος στην υπηρεσία cash back, τόνισε πως όλα τα καταστήματα που είναι δέκτες καρτών και εισπράττουν μετρητά, μπορούν να δίνουν μετρητά στους πελάτες με αυτό το μέτρο. Όπως εξήγησε, η υπηρεσία cash back μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ένας πελάτης, την ώρα που πληρώσει, ζητήσει από το ταμείο να του δώσει ένα ποσό σε μετρητά και το πληρώσει με κάρτα.

«Προσφέρεται σε πάνω από 300 σημεία. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, επειδή με αυτό τον τρόπο βοηθά τους πολίτες και τους εμπόρους. Ο συνταξιούχος που πηγαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ να ψωνίσει μπορεί να πάρει μετρητό».

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης, στη δική του τοποθέτηση, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους και το δίκτυο είναι στημένο με τέτοιο τρόπο, για να εξυπηρετείται το κοινό και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 ΑΤΜ παγκύπρια.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μηχάνημα έξω από κάθε σπίτι. Δεν έχουν όλα τα χωριά. Το cashback είναι η λύση και πρέπει να προωθηθεί περισσότερο. Επενδύουμε σε κάθε κατάστημα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας να μάθουν να αξιοποιούν τις κάρτες, γίνεται η επένδυση για να εκπαιδευτεί το κοινό. Πρέπει να μάθει ο ηλικιωμένος να μάθει να χρησιμοποιεί την κάρτα του».

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως υπάρχουν δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούνται, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2025 και βάσει αυτού. Αφορούν στις άμεσες πληρωμές, καθώς οι τράπεζες θα προσφέρουν εμβάσματα και άμεσες πληρωμές, ενώ θα μεταφέρουν και χρήματα από κάρτα σε κάρτα. Όπως εξήγησε, βάσει των κανονισμών είναι αναγκαίο να υπάρχουν μετρητά παντού και προς αυτό το σκοπό θα μπουν κριτήρια για κάθε γεωγραφική περιοχή.

Αναφερόμενος στη μείωση των μηχανημάτων της ΑΤΜ, επεσήμανε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια. Όσον αφορά στην Κύπρο, υπέδειξε πως από το 2015 υπάρχει μία μείωση στα ΑΤΜ του ύψους του 20%.

«Ο κόσμος χρειάζεται τις τράπεζες»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, στη δική του τοποθέτηση, υπέδειξε πως εδώ και χρόνια είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το θέμα της υπαίθρου και τη μείωση των ΑΤΜ και επεσήμανε πως υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες ΑΤΜ στις κοινότητες. Κάτι που λειτούργησε για δύο μήνες, όπως υπέδειξε και τελικά σταμάτησε.

Όσον αφορά στα μηχανήματα των ΑΤΜ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων υπογράμμισε πως και τότε υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δε θα κλείσουν και τελικά έκλεισαν. «Για το cashback, είναι κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει στις ορεινές κοινότητες επειδή δεν έχουν επιχειρήσεις. Δεν μπορεί η κάρτα να δουλέψει για όλα. Μπορεί σήμερα ο κόσμος να άρχισε να χρησιμοποιεί τις κάρτες και διαδικτυακά, όμως δεν είναι η λύση. Ο κόσμος χρειάζεται τις τράπεζες».

Έντονη ενόχληση βουλευτών

Οι απαντήσεις που έδωσαν οι τράπεζες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση των βουλευτών, που επεσήμαναν πως οι τοποθετήσεις τους έδιναν την εντύπωση πως δεν ζουν στην Κύπρο τα συγκεκριμένα άτομα, ενώ έντονος ήταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ο οποίος έκανε λόγο για κοροϊδία και επεσήμανε πως «δεν ανέχομαι κανένας να με περιπαίζει. Είναι ανήκουστο να ακούω να λένε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να στέλλουν τα λεφτά τους διαδικτυακά. Να τηρήσετε εκείνα που υποσχεθήκατε. Να υπάρχουν ΑΤΜ και κινητές μονάδες στα χωριά».

Πριν τη λήξη της συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου κάλεσαν τις τράπεζες να μελετήσουν το θέμα και σταλεί γραπτώς η απάντηση που θα λάβει ο σύνδεσμος τραπεζών.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού