Ριάλιτι με πρωτοκλασάτους «superstars» της Σουηδίας διαφήμιση της Κύπρου-Κρατική επιχορήγηση 580 χιλιάδων

Αίτημα στη Βουλή, για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 580 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα δοθεί ως χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας της Κύπρου, σε σουηδική εταιρεία παραγωγής, υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα οι 580 χιλιάδες ευρώ, θα καταβληθούν στην εταιρεία SUS1 AVC LIMITED, η οποία έλαβε έγκριση στις 11 Αυγούστου, 2023 για να κινηματογραφηθεί η παραγωγή «SUPERSTARS» στην Κύπρο, μετά από έλεγχο της αίτησης από τους νομικούς και λογιστικούς συμβούλους της Επιτροπής Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας (ΕΟΚ) και σχετική έγκριση του Υπουργού Οικονομικών όπως προνοεί το σχετικό Σχέδιο, που έχει ως στόχο να προσελκύσει στην Κύπρο, μεγάλες τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αίτημα, η σουηδική εταιρεία παραγωγής, έχει ολοκληρώσει την κινηματογράφηση της παραγωγής και υπέβαλε στις 15/12/2023, αίτηση για τελική έγκριση και πληρωμή, συνοδευόμενη από έκθεση για πληρωμή. Αφού διενεργήθηκε έλεγχος από τους νομικούς και λογιστικούς συμβούλους της Επιτροπής Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας και ετοιμάστηκε έκθεση με ημερ. 30/1/2024, υποβλήθηκε στην ΕΟΚ με εισήγηση για τελική έγκριση, για ποσό που ανέρχεται σε €580.190. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Σχεδίου Οπτικοακουστικής αξιολόγησε την αίτηση της παραγωγής και συμφώνησε με την εισήγηση των νομικών συμβούλων και λογιστών.. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η ταινία έχει εγκριθεί με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις του Σχεδίου, μετά από Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και συμμορφώνεται πλήρως με τους όρους του Σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του τον Σεπτέμβριο του 2017 ενέκρινε, το Σχέδιο για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προώθηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας γυρισμάτων, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε με αριθμό Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, με την τελευταία Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις Σον Σεπτέμβριο του 2023.

Η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελείται από 18 επεισόδια της μίας ώρας που προβάλλονται εβδομαδιαία από τις αρχές του 2024 στη Σουηδία.. Πρόκειται για παραγωγή όπου 10 εγνωσμένοι πρώην αθλητές/πρωταθλητές σε διάφορά αθλήματα συναγωνίζονται σε περιοχές της Κύπρου ιδιαίτερης ομορφιάς, όπως είναι η Κισσόνεργα, αρχαιολογικός χώρος Παλαίπαφος, Κάστρο Πάφου, Γεροσκήπου, παραλία Μανδριάς προβάλλοντας τον τόπο μας στις σκανδιναβικές χώρες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνοδεύει το σχετικό αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, σε αντίθεση με τις ταινίες όπου μπορεί να κινηματογραφούνται σε ένα τοπίο αλλά να διαδραματίζονται κάπου αλλού, στις σειρές αυτές η προβολή της Κύπρου γίνεται άμεσα, δεδομένου ότι ο παρουσιαστής αναφέρει τα μέρη στα οποία διαδραματίζονται.

Παραγωγός της σειράς, είναι ο Jacob Choleva Juhl, στον οποίο έχει ανατεθεί η παραγωγή από τη ITV STUDIO SWEDISH COMPANY, ITV SWEDEN για DISCOVERY CHANNELS LINERA SWEDISH CHANNEL, KANAL 5 και STREAMING PLATFORM D+.Εξάλλου, ο Jacob Juhl έχει επίσης προβεί στην παραγωγή της σειράς «CHALLENGE».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τις οικονομικές εκθέσεις της παραγωγής, οι δαπάνες που έγιναν στην Κύπρο ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ καταβλήθηκε φορολογία 73 χιλιάδων. Μάλιστα εργοδοτήθηκαν συνολικά 73 άτομα, εκ των οποίων οι 29 Κύπριοι.

Ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη σειρά εκπομπών, η οποία άρχισε να προβάλλεται με επιτυχία στη Σουηδία, είναι αθλητές γνωστοί και στο κυπριακό αθλητικό κοινό, όπως οι πρώην ποδοσφαιριστές, με σπουδαία καριέρα σε ευρωπαικούς συλλόγους, όπως ο Μάρκους Άλλμπακ και ο Χέντρικ Λάρσον, αλλά και ο λιγότερο γνωστός Χέντβικ Λίνταχ, καθώς και άλλοι σπουδαίοι αθλητές, όπως οι Ολυμπιονίκες Γιόχαν Όλσον, Κρίστιαν Όλσον, η αθλήτρια του χάντμπολ Λίνεα Κλάεσον, η πρωταθλήτρια του σκι Γιοχάνα Ογιάλα, η Ολυμπιονίκης Μαλίν Γιόνσον, όπως και η σκιέρ Περνίλα Βιμπεργκ και η Γκιούντε Σβαν.

Το αίτημα της έγκρισης βρισκόταν στην ατζέντα της επιτροπής Οικονομικών που συνήλθε χθες και μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να υλοποιηθεί η αιτούμενη πίστωση προς τη σουηδική εταιρεία παραγωγής.

Δειτε Επισης

Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό βράδυ στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη