Συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου-Επί τάπητος το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου,Νατζίμπ Μικάτι. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη γειτονική χώρα και επι τάπητος θα τεθεί στο μεταναστευτικό, σε μια περίοδο που οι ροές προς την Κύπρο είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, ενώ στην αντιπροσωπεία θα βρίσκονται επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΚΥΠ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κομβικές επαφές για το μεταναστευτικό πραγματοποιεί η Κυβέρνηση στον Λίβανο

Μιλώντας την Παρασκευή για τη μετάβαση στη Βηρυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, δήλωσε ότι «θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές ,οι οποίες έχουν προκύψει στα πλαίσια του σχεδιασμού μας, με σκοπό να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα το οποίο να είναι ικανοποιητικό». Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όσο βέβαια και τη φίλη χώρα του Λιβάνου».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε, από πλευράς του, πως «στόχος της επίσκεψης στον Λίβανο είναι να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις και να εξεταστούν τρόποι για να περιοριστούν οι ροές, με την παραχώρηση οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας», σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις Αρχές του Λιβάνου, να δούμε εάν μπορούν εξευρεθούν τρόποι για να αυξηθεί η ικανότητα του Λιβάνου να επιτηρεί τις ακτές του». Επίσης, συνέχισε, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την ατζέντα, «για μας πολύ σημαντικό, είναι η σύλληψη των διακινητών που δρουν στον Λίβανο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προτάσεις Κωνσταντίνου Πετρίδη για το μεταναστευτικό-Ζητά νέο σύμφωνο για τις επιστροφές

Της μετάβασης στη γειτονική χώρα προηγήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συντόνισαν κινήσεις, καθώς είναι η ΕΕ που θα κάνει συμφωνία με τον Λίβανο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει, με συγκεκριμένο τρόπο, την Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς το έδαφός της και στα μηνύματα που αναμένεται να μεταφέρει αύριο στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκ μέρους της ΕΕ.

Μετά τις επαφές με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ακολούθησε η συνάντηση με τον με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπερί. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα.

πρλ

Δειτε Επισης

Έρευνα σε οικία αποκάλυψε ναρκωτικά, μεγάλο χρηματικό ποσό και όπλο-Συνελήφθη 46χρονος
Χειροπέδες σε 47χρονο για εισαγωγή ναρκωτικών-Εντοπίστηκαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Θυελλώδες «διαζύγιο» Μασκ και Τραμπ-Συνδέει τον Αμερικανό Πρόεδρο με τον Επστάιν ο επιχειρηματίας
Ψάχνουν την πορεία του μοτοσικλετιστή που άνοιξε πυρ σε εταιρεία στη Λεμεσό-Εξετάζονται κλειστά κυκλώματα
Πλησιάζει τους σαράντα βαθμούς ο υδράργυρος-Αναμένονται βροχές την Κυριακή
Παραδόθηκε στην Αστυνομία ο 43χρονος που καταζητείτο για υπόθεση ναρκωτικών και εντοπισμό 120 χιλιάδων ευρώ
Ασταμάτητη η δράση των εμπρηστών-Πυρπόλησαν δεύτερη φορά σε ενάμιση μήνα όχημα 70χρονου
Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον διορισμό συνεργάτη του Σολτς στη θέση του υφυπουργού Άμυνας
Δέσμευση Κιμ πως η Βόρεια Κορέα θα υποστηρίξει άνευ όρων τη Ρωσία στον πόλεμo με την Ουκρανία
Επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους και drones-Εκρήξεις σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας