Τίτλους ιδιοκτησίας θα λάβουν οι πρόσφυγες που ζουν εντός των Βρετανικών Βάσεων- «Συμφωνία ορόσημο»

Τίτλους ιδιοκτησίας θα λάβουν πρόσφυγες ή απόγονοί τους, που ζούσαν για δεκαετίες σε προσφυγικές κατοικίες εντός της κυριότητας των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά 970 οικόπεδα, εμβαδού άνω των 170.000 τ.μ. που βρίσκονται τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές περιοχές των ΒΒ, πρόκειται να παραχωρηθούν σε προσφυγικές οικογένειες.

«Αυτή η συμφωνία ορόσημο είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών τόσο των ΒΒ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάζονται ακούραστα για να βρουν μια λύση που να διασφαλίζει ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω της τοποθεσίας των σπιτιών τους», προστίθεται.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η  μεταβίβαση γης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και συμβαίνει από το 2007, όταν οι ΒΒ άρχισαν να υιοθετούν την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το 2018, ήρθε στην αντίληψη της Διοίκησης των ΒΒ ότι ορισμένοι απόγονοι προσφύγων, που είχαν αποβιώσει, διέμεναν στις προσφυγικές τους κατοικίες χωρίς  νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Με τη στενή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΒΒ, προστίθεται, «έχει βρεθεί τώρα μια λύση για να ξεπεραστούν οι νομικές επιπλοκές και το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντοπίσει και θα μεταβιβάσει τη γη εκ μέρους των ΒΒ».

Μετά την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας, οι απόγονοι προσφύγων σε σπίτια χτισμένα σε γη των ΒΒ, μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλους που ζουν στα χωριά Άχνα και Φρέναρος στις ανατολικές περιοχές των ΒΒ και σε Τραχώνι και Κολόσσι στις δυτικές περιοχές των ΒΒ, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Πολιτική Διοικήτρια των ΒΒ Clare Simpson εξέφρασε την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή και δήλωσε πως «η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων των ΒΒ αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση. Χαίρομαι που οι πρόσφυγες, ή οι απόγονοι προσφύγων, θα λάβουν τώρα τίτλο ιδιοκτησίας για σπίτια στα οποία ζουν εδώ και δεκαετίες».

Ευχαρίστησε, επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τις Επαρχιακές Διοικήσεις «που βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση εντός των ΒΒ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ
«Η 1η Απριλίου κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας »
«Αυτό είναι ατομική βόμβα»-Συγκλονίζουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία των Τεμπων
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Απολογήθηκε για την συμπλοκή στο Δικαστήριο Αμμοχώστου ο κατηγορούμενος-Χαρακτήρισε προκλητικό τον μάρτυρα
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Χειροπέδες και σε 16χρονο για τα άγρια επεισόδια στην Αγία Φύλα-Στις 20 οι συλλήψεις
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Αυξημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2025-Οι θετικές ενδείξεις και ο στόχος της Κυβέρνησης
Πρωτοφανείς εικόνες σε Πάρο, Μύκονο και Χανιά από την κακοκαιρία-Μεγάλες καταστροφές (pics)