Επί τάπητος το ζήτημα του χαλλουμιού στο Προεδρικό

Η Κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του χαλλουμιού. Αν και η συνάντηση στο Προεδρικό θα πραγματοποιηθεί τελικά χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι θα καθοριστεί εκ νέου συνάντηση στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σημερινή συνάντηση είναι το επιστέγασμα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το προηγούμενο διάστημα, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά χαλλουμιού στις αρχές του χρόνου ως αποτέλεσμα μονομερών αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν επίσης, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή κατά του Κανονισμού και η διαφαινόμενη απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029, δύο ορόσημα τα οποία η κυβέρνηση περίμενε να ολοκληρωθούν προτού προχωρήσει στη σημερινή σύσκεψη.

Αυτή τη φορά όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με κύριο ζητούμενο να βρεθεί μια οριστική αλλά και ρεαλιστική λύση σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα στο χαλλούμι, κυρίως στο θέμα της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με μέτρα στήριξης προς τους αιγοπροβατοτρόφους, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κίνητρα για ανάπτυξη μονάδων και γενετική βελτίωση, σε μια ακόμα προσπάθεια για αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος.

Βέβαια, η προσπάθεια για αύξηση των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος δεν είναι καινούργια, αλλά χρονολογείται από το 2014. Παρά τη δεκαετή προσπάθεια, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το διαθέσιμο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος για χρήση στο μεικτό χαλλούμι δεν ξεπερνά το 10% κατά τη χαμηλή περίοδο και το 25% το υπόλοιπο διάστημα. Το γεγονός αυτό, εύλογα, προβληματίζει κατά πόσο είναι πράγματι εφικτός ο στόχος να παραχθεί αιγοπρόβειο γάλα σε ποσότητες που επαρκούν για ποσοστό 51% στο μεικτό χαλλούμι.

Γιατί σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές χαλλουμιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που εξαρτούνται από το χαλλούμι. Ένα ενδεχόμενο το οποίο προβληματίζει έντονα τους εμπλεκόμενους. Το χαλλούμι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου. Μόνο το 2023, οι εξαγωγές χαλλουμιού έφτασαν τα 313 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους εμπλεκομένους φορείς, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, έδειξαν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για διασφάλιση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, δείχνοντας ότι θέτουν το συγκεκριμένο θέμα υψηλά στην ατζέντα τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται και οφείλει να βρει τη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά τον «λευκό χρυσό», όπως εύστοχα αποκαλείται το χαλλούμι. Διότι η συνεχής αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω του τη δεδομένη στιγμή, επηρεάζει σημαντικά την αγορά και κυρίως τις εξαγωγές του προϊόντος. Ενώ την ίδια ώρα, o ανταγωνισμός είναι αυξημένος ένεκα των παραπλήσιων τυριών σχάρας από τυροκομεία του εξωτερικού, τα οποία διατίθενται και σε πιο χαμηλές τιμές λόγω της διαφορετικής διαδικασίας στην παραγωγή, έναντι του χαλλουμιού. Εξού και χρειάζονται ρεαλιστικές αποφάσεις, με στόχο την προστασία του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, των εξαγωγών του χαλλουμιού και κατ’ επέκταση της ίδιας της οικονομίας του τόπου.

Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια τόσο της κυβέρνησης όσο και όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να βάλουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του χαλλουμιού και της οικονομίας του τόπου, επιτυγχάνοντας τη σταθερότητα στον κλάδο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται κοινή στρατηγική, συνεργασία και ρεαλιστικές αποφάσεις που θα στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει