Μετατρέπει σε πόλο έλξης τα ορεινά ο Κουμής-Δημιουργούνται έργα αθλοπαιδιών και υπηρεσίες γευσιγνωσίας

Σε πόλο έλξης επιχειρεί να μετατρέψει τις ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο εξήγγειλε το σχέδιο χορηγιών για την αναβίωση των εν λόγω περιοχών μέσω της δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών, με το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων να δίνεται για τον σκοπό αυτό.

Οι στόχοι που έχει θέσει το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω της εξαγγελίας του σχεδίου χορηγιών, είναι για να αναβαθμιστούν ή να αποκατασταθούν εκεί όπου κρίνεται ανάγκη τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά κτίρια, έτσι ώστε να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών, όπως και των ντόπιων κατοίκων. Επίσης, ανάμεσα σε αυτά που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υφυπουργείο, είναι η βελτίωση της αισθητικής αλλά και της προσβασιμότητας των ανοικτών χώρων, όπως και η ανάπτυξη ειδικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.

Το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από την εξαγγελία του Σχεδίου, ξεδίπλωσε στον REPORTER o Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ο οποίος εκτιμά ότι η εν λόγω εξαγγελία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργηθούν σημαντικά έργα στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρο. «Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία στο να ενισχυθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας μας με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων έργων ή και έργων που θα μας συνδέουν με την παράδοσή μας», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, οι ιδέες που θέτει στο τραπέζι ο κ. Κουμής, είναι η δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών από ιδιώτες, όπως για παράδειγμα στίβοι μάχης ή στίβοι αναρρίχησης. Επίσης, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, μπορούν να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες γευσιγνωσίας. «Μπορούν να αναβαθμιστούν, ή να ανακαινιστούν ή να διαμορφωθούν χώροι ή διάφορα κτίρια στις ορεινές περιοχές που ανήκουν στις τοπικές αρχές. Το Σχέδιο χορηγιών πρόκειται να οδηγήσει στοχευμένα στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και ασφαλώς στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού», εξήγησε ο Υφυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι γενικώς δεν αποτελούν πόλο έλξης οι ορεινές κοινότητες ο κ. Κουμής, ανέφερε ότι, ακριβώς, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένα προϊόν που να ελκύει τους πολίτες. «Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα προκύψει ενδιαφέρον από κόσμο για να επισκεφθεί τις κοινότητες ή ακόμη και να διαμείνει. Με αυτό το σχέδιο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργηθεί κάτι αξιόλογο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο χορηγιών για την αναβίωση της υπαίθρου εξήγγειλε ο Κουμής

Ικανοποιημένη η Ένωση Κοινοτήτων

Με θετικό μάτι αντικρύζει την ίδια ώρα η Ένωση Κοινοτήτων, την εξαγγελία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η οποία θεωρεί ότι πλέον οι κοινότητες και η ύπαιθρος, θα έχουν όσα χρειάζονται για να προσφέρουν όσα περισσότερα γίνεται στους κατοίκους τους.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε ότι, «είναι με ικανοποίηση που έχουμε δει την προκήρυξη του Σχεδίου Στήριξης μέσα από την εξαγγελία του Υφυπουργού Τουρισμού. Πρόκειται για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει ως Ένωση Κοινοτήτων σε παλαιότερη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό, το οποίο πλέον έχει προκηρυχθεί και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και θα στηρίξει ιδιαίτερα ορεινές κοινότητες, αλλά και τις υπόλοιπες κοινότητες της υπαίθρου, όπως φυσικά και ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να έχουν όφελος από το πρόγραμμα»

Στο μεταξύ, η Ένωση Κοινοτήτων, δεν έχει προγραμματίσει κάποιο πλάνο για τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό της, πρόκειται να μελετήσουν γενικότερα το Σχέδιο και τότε ανάλογα θα ενημερώσουν τις κοινότητες για το πώς θα πρέπει να κινηθούν, ώστε να έχουν όφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων, βρίσκονται στο περίμενε για την επέκταση του επιδόματος στήριξης, για τις κοινότητες που βρίσκονται κάτω των 600 μέτρων. «Είναι κάτι το οποίο συζητεί το Υπουργείο και μέσα από τις μελέτες που έχει κάνει για τις ορεινές κοινότητες, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει η επέκταση αυτή, όπως και η αύξηση του ποσού που δίδεται για τους κατοίκους των ορεινών μέσα από το πρόγραμμα στήριξης κατοίκων ορεινών κοινοτήτων», ανέφερε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για το Σχέδιο που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 28η Ιουνίου ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ενώ η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων.

Δειτε Επισης

Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat