«Πήγαιναν κρυφά στην αυλή γείτονα που είχε φουντάνα με λάστιχο και έκαναν κάποιες νύχτες μπάνιο»

«Η ιστορία που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου, ήταν μια συγκεκριμένη τετραμελής οικογένεια, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να έχει ψυγείο, γκάζι και κρεβάτια, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στο έδαφος. Το πιο λυπηρό όμως, ήταν τα παιδιά τους που ήταν οκτώ με δέκα χρονών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Θυμάμαι το κοριτσάκι όπου φορούσε μια φούστα πάρα πολύ κοντή και όταν ρώτησα διακριτικά τον πατέρα, γιατί φοράει τόσο κοντή φούστα, μου είπε ‘αφού δεν έχουμε άλλα ρούχα και τη φορά τρία χρόνια’. Παράλληλα, θυμάμαι τα μωρά λερωμένα και τότε μας δημιουργήθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα. Μας είπαν ότι πήγαιναν κρυφά, εκατό μέτρα από το σπίτι τους σε γείτονα που είχε φουντάνα με λάστιχο και έκαναν κάποιες νύχτες μπάνιο. Είναι μια ιστορία που θα πάρω μαζί μου. Κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα και απλά για τον περισσότερο κόσμο, για άλλους είναι πολύ μεγάλα».

Αρκετοί διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία, θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για μια οικογένεια από κάποια άλλη χώρα και ουδεμία σχέση έχει με τη δική μας κοινωνία, αφού υπάρχει η ισχυρή άποψη πως ο μέσος Κύπριος πολίτης, έχει όλες τις ανέσεις του. Και όμως… Η σκληρή πραγματικότητα, έρχεται να αποτυπωθεί μέσα από την πιο πάνω ιστορία, για το τι συμβαίνει ακόμη και στο διπλανό μας σπίτι, του οποίου η πόρτα είναι κλειδαμπαρωμένη και κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από αυτή. «Καλά και γιατί να μην ζητήσει βοήθεια ένας που έχει ανάγκη», θα μπορούσε να διερωτηθεί οποιοσδήποτε. Η απάντηση ακόμη και σε αυτό το ερώτημα όμως, έγκειται στο ζήτημα της αξιοπρέπειας, αφού μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, ακόμη και να έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω αυτής της αξιοπρέπειας ή ακόμη και του αισθήματος ότι θα τον δαχτυλοδείχνουν, θα ψάξει άλλους τρόπους για να ζήσει.

Την ώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα, για άλλη μια χρονιά, το Παγκύπριο Συντονιστικού Συμβούλιο Εθελοντισμού έχει αρχίσει την Παγκύπρια εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα», σε μια προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να χαρίσει χαμόγελο και ελπίδα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο, λειτουργεί από το 2015 σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου βοηθώντας χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες κάθε χρόνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER o πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, ανέλυσε το πλάνο της εκστρατείας που πλέον έχει καταστεί θεσμός και βοηθάει αποτελεσματικά χιλιάδες άπορες οικογένειες. «Στόχος της εκστρατείας είναι να βοηθήσουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Όταν ξεκινήσαμε την εκστρατεία το 2015, θεωρούσαμε ότι ήταν μια χρονιά δύσκολη, όμως, το πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα, μας απέδειξε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη και οι ανάγκες αυτές αυξάνονται συνεχώς. Φέτος, χωρίς να προδικάζω, αναμένουμε ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για βοήθεια ευάλωτων οικογενειών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων και έπαψε να ισχύει σε μερικές κατηγορίες τροφίμων ο μηδενικός φόρος κατανάλωσης, αναμένουμε ότι είναι κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των αναγκών».

Πρώτιστος στόχος του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, είναι να παρέχει βοήθεια και πιο συγκεκριμένα να παρέχει υλικά αγαθά τα οποία για μεγάλη μερίδα πληθυσμού είναι αυτονόητα, όπως για παράδειγμα τα βασικά προϊόντα που υπάρχουν σε ένα τραπέζι του Πάσχα. Αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, μπορεί να είναι είτε κρέας, είτε φλαούνες, είτε γλυκά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κατά μέσο όρο, βοηθιούνται κάθε χρόνο γύρω στις 1.500 με 1.700 οικογένειες. «Αυτός ο αριθμός όμως, είναι μόνο για τα Σώματα Εθελοντών, καθώς το ΠΣΣΕ, συμπεριλαμβάνει 380 οργανώσεις μέλη του, οι οποίες βοηθούν επίσης άλλες τόσες οικογένειες. Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί και είναι κάτι που επιβεβαιώνει και τις ανάγκες που έχει ο κόσμος σήμερα. Χρόνο με τον χρόνο όμως, τα προβλήματα αυξάνονται. Έρχεται κοντά μας κόσμος που χρειάζεται απλά ένα γάλα και ένα ψωμί για την οικογένειά του. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φταίνε όμως, καθώς είναι οι καταστάσεις που τους οδήγησαν σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, καθημερινώς φθάνουν στο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού τηλεφωνήματα από πολίτες που χρειάζονται βοήθεια, καθώς το ΠΣΣΕ, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, έχει καθιερωθεί πλέον, ως το Συντονιστικό και Ανώτατο Σώμα που ασχολείται με τον εθελοντισμό. «Ειδικότερα όταν είναι και γιορτές, ο κόσμος που έχει ανάγκες, νιώθει απογοήτευση και πικρία γιατί δεν μπορεί να αγοράσει στο παιδί του ένα πασχαλινό αυγό ή μια λαμπάδα. Νιώθουν φορτισμένοι, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η ευαισθησία των άλλων ανθρώπων, όπου μέσα στο πνεύμα της εταιρικές κοινωνικής ευθύνης για τον εθελοντισμό, μας βοηθούν για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει».

Ως τραγικό, χαρακτήρισε επίσης ο κ. Δημητρίου, το γεγονός ότι αντικρύζουμε διάφορες εικόνες πολέμων μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο όπου μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει φαγητό, ωστόσο, ανέφερε ότι, «έχουμε και στην Κύπρο έτσι κόσμο. Οι περισσότεροι κλείνουν τις πόρτες για λόγους αξιοπρέπειας και συνεχίζουν να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ανάμεσά μας, οι οποίες ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, αλλά εμείς δεν θέλουμε να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να νιώθουν ότι είναι επαίτες, γιατί τους ανάγκασαν οι καταστάσεις να φθάσουν εκεί και γι’ αυτό τον λόγο τους καλούμε να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μας καλούν, καθώς υπάρχει εχεμύθεια, εμπιστευτικότητα και σεβασμός. Μέσω αυτής της βοήθειας ειδικότερα κατά τη διάρκεια των εορτών, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η χαρά που θα νιώσουν τα παιδιά και να κάνουν Πάσχα, όπως η κάθε οικογένεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας, ατομικά ή συλλογικά, μπορεί να συμμετάσχει στην εκστρατεία προσφέροντας διάφορα είδη, όπως δωροκουπόνια, λαμπάδα, πασχαλινό αυγό για τα παιδιά, πασχαλινά εδέσματα, αλλά και εθελοντικές υπηρεσίες.

Τα σημεία συλλογής και τα στοιχεία επικοινωνίας για παροχή βοήθειας:

Σώμα Εθελοντών:

  • Λευκωσία: Σούδας 11, 2035 Στρόβολος, Τηλ. 22512602
  • Λεμεσός: 1ης Απριλίου 14, 3116, Αγία Φύλα, Τηλ. 25737761
  • Λάρνακα: Κιθαιρώνος 23, 6052, Τηλ. 24650525
  • Πάφος: Αριστοτέλη Σάββα 46, 8025, Αναβαργός, Τηλ. 26953725
  • Αμμόχωστος: Γεωργίου Κατσιάρη 21, 5320 Λιοπέτρι, Τηλ. 23744005, 99124521 Κερύνεια: Τηλ. 97743185
  • Joannides+Co Ltd: Αγίου Προκοπίου 13, 2406 Έγκωμη, Ισόγειο-Υποδοχή (Δευτέρα-Πέμπτη 8:00-17:30, Παρασκευή 8:00-13:00)
  • University of Limassol: Λευκωσία: Ακαδημίας 21, Αγλαντζιά │Λεμεσός: Αγίας Φυλάξεως 91 (9:00-16:30, Τηλ. 22462216)Τσιμεντοποιία Βασιλικού: Εγκαταστάσεις Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, 7738 Βασιλικό (Περιοχή Βασιλικού https://goo.gl/maps/2Z5Ks4SPhYpFrSQW9 ), 7:00-15:30, τηλ: 24845555
  • VTT Vasiliko Ltd (VTTV): 75 Mari, 7736, Λάρνακα, Τηλ. 24257502 (Δευτέρα-Παρασκευή 8:00 - 16:00)

Δειτε Επισης

Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες