Συζήτησαν τρόπους που η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την αποτροπή ροών προς την Κύπρο ΠτΔ-Ούρσουλα

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και η κ. φον ντερ Λάιεν βρέθηκαν στην Αθήνα, με αφορμή το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει, με συγκεκριμένο τρόπο, την Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς το έδαφός της.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα μηνύματα που αναμένεται να μεταφέρει αύριο στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκ μέρους της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

600.width-800

200_FTmpZA1.width-800

Υπενθυμίζεται ότι, η προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι πως το ζήτημα που έχει προκύψει εκ νέου με τον Λίβανο, θα πρέπει να επιλυθεί από την ΕΕ, η οποία διαθέτει τα εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Η ΕΕ ήδη προσφέρει οικονομική βοήθεια στον Λίβανο. Αυτό που η κυπριακή Κυβέρνηση επιδιώκει είναι το ύψος της βοήθειας να αυξηθεί στο πλαίσιο μιας πιο εξειδικευμένης συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, η οποία θα διασυνδέει τα χρήματα αυτά με υποχρέωση, από πλευράς Λιβάνου, να ελέγχει καλύτερα την ακτογραμμή του και να μην επιτρέπει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η Λευκωσία προτείνει, μάλιστα, να αναλάβει η ίδια η ΕΕ μέρος του βάρους, με την αξιοποίηση της Frontex, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες του Λιβάνου. Από πλευράς ΕΕ, η ιδέα φαίνεται να αξιολογείται θετικά, ωστόσο μέχρι στιγμής ο Λίβανος, μια χώρα ιδιαίτερα ασταθής, που ακροβατεί ανάμεσα σε πολύ λεπτές ισορροπίες, παρουσιάζεται αρνητικός έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Θα μπορούσε, όμως, το οικονομικό κίνητρο να αποτελέσει μοχλό πίεσης. Το ίδιο ισχύει και για εμπλοκή της Europol, η οποία θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες για πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης.

Αναχωρεί το πρωί της Δευτέρας για τον Λίβανο ο Πρόεδρος μαζί με τους ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει το πρωί της 8ης Απριλίου για τη Βηρυτό, όπου κατά την άφιξή του θα τον υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Προστίθεται ότι στη συνέχεια θα μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Μικάτι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Συμπληρώνεται ότι ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπερί.

Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Βηρυτό οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΚΥΠ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής στην επέτειο της εισβολής
Στα χέρια των Αρχών υλικό από CCTV για το θανατηφόρο με θύμα την 58χρονη-Ψάχνουν ακόμη τον 18χρονο
Δεν κάνουν πίσω οι ξενοδοχοϋπαάλληλοι για τα απεργιακά μέτρα-«Σοφότερες σκέψεις» ζητούν οι εργοδότες
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο Λος Άντζελες-Τουλάχιστον 30 τραυματίες, οι τρεις κρίσιμα
Νέα παράταση για ΑΤΑ-Προσπαθεί να αποφύγει το αδιέξοδο ο Παναγιώτου, βλέπει ξανά τις δύο πλευρές
Νέα στοιχεία για τις ευθύνες των αστυνομικών στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα-«Βγήκαμε στο μπαλκόνι»
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Τζούλι Ντέιβις-«Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος»
Στα σκαριά σχέδιο δράσης για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας-Τα προγράμματα έρευνας και τα πλάνα ΥΠΑΜ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»