Ούρσουλα: H Ελλάδα είναι πυλώνας της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ, της συλλογικής ασφάλειας

Την πρόοδο της Ελλάδας εξήρε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας από το βήμα του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, απ’ όπου ξεκίνησε και την εκστρατεία της, από τότε που έλαβε το χρίσμα του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη μου στάση στην εκστρατεία μου από τότε που έλαβα το χρίσμα του ΕΛΚ και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος να ξεκινήσω από την Αθήνα», ανέφερε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «ενθουσιασμένη από τη δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα. Ήθελα να είμαι εδώ αυτοπροσώπως και να σας πω ότι μπορείτε είστε υπερήφανοι για την πρόοδο».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ, της συλλογικής μας ασφάλειας και μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η ιστορία της Ελλάδας είναι μία ιστορία μεγάλης ανάκαμψης. Είναι εντυπωσιακό» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και στη συνεργασία που είχε για το Ταμείο Ανάκαμψης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνεισφορά του στην υλοποίησή του.

«Υπό την ηγεσία σας η Ελλάδα είναι στην αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης, η οικονομία αναπτύσσεται πιο πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει επενδύσεις και τα πετύχατε όλα αυτά υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους πολίτες, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην καθημερινότητα. Κάνατε την Ελλάδα περήφανη και την Ευρώπη περήφανη», επισήμανε.

«Μαζί ανατάξαμε τις οικονομίες μας με το Ταμείο Ανάκαμψης και θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την ανεκτίμητη συνεισφορά του για την υλοποίηση του. Μαζί δίνουμε τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα δείχνουμε αλληλεγγύη σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο», υπογράμμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρώπη αντιστάθηκε στον Πούτιν και μείωσε το κόστος ενέργειας, διαμορφώνοντας και το πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο, κάτι για το οποίο αναφέρθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως είπε, «εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε ποιος θα έρθει στην Ευρώπη και υπό ποιους όρους και όχι οι διακινητές».

Σφοδρή κριτική έκανε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η επίθεση της Ρωσίας είναι ευρύτερη. «Υπονομεύει την Ευρώπη για χρόνια, με κυβερνοεπιθέσεις, με παραπληροφόρηση μέσω των social media, με εργαλειοποίηση μεταναστών. Και οι φίλοι του Πούτιν στην Ευρώπη προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, είτε είναι λαϊκιστές είτε δημαγωγοί. Τα ονόματα είναι διαφορετικά, αλλά ο ρόλος τους είναι ο ίδιος: θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί», τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως ζήτημα για το μέλλον τη συζήτηση για την αμυντική συνεργασία, κάτι που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της καμπάνιας.

«Ας σηκώσουμε τα μανίκια μας, 59 μέρες ως τις εκλογές», κατέληξε στην ομιλία της.

Η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους. Είναι ο πρώτος σταθμός μου για την προεκλογική εκστρατεία μου και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο μέρος. Όπως λέω στον φίλο μου Κυριάκο, είμαι εντυπωσιασμένη από το έργο του και θέλω να ξέρετε πως πρέπει να είστε περήφανοι», είπε η Φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της ομιλίας της.

«Εξακολουθώ να εντυπωσιάζομαι από την ομορφιά αυτής της χώρας και της εξαιρετικά καλά διατηρημένης αρχαιότητας. Θυμάμαι τις κολώνες που εξακολουθούν να στηρίζουν αυτή τη χώρα ακόμη και σήμερα. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της διεθνούς δημοκρατίας, του ΝΑΤΟ, της ασφάλειας, της Δημοκρατίας. Είναι ισχυρός πυλώνας της ΕΕ, κυρίως χάρη στον λαό της Ελλάδας, χάρη στη ΝΔ και εσένα Κυριάκο, η Ελλάδα έχει ένα αφήγημα μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης και θέλω να σας τιμήσω γι' αυτό», είπε επίσης.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα κοίταξε το χάος, αλλά υπό την ηγεσία σας έγινε πρωτοπόρος της οικονομίας. Έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι παράδειγμα στον κόσμο. Είναι το "σπίτι" κάποιων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσατε περηφάνια στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Το κλειδί γι' αυτή τη μεταμόρφωση ήταν η ηγεσία, το θάρρος και η εμπιστοσύνη. Σε αυτό τον αβέβαιο κόσμο, η Ελλάδα είναι ένα νησί σταθερότητας. Ξέρουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν η Ευρώπη είναι ενωμένοι. Το δείξαμε στην πανδημία. Από κοινού φέραμε τις οικονομίες να ανακάμψουν από το χείλος του γκρεμού και θέλω να ευχαριστήσω τον Κ. Μητσοτάκη για την συνεισφορά του.

Πάνω από 10 χώρες στήριξαν την Ελλάδα μετά τις φοβερές πυρκαγιές στον Έβρο. Αυτό είναι η καλύτερη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Επιτέλους, από κοινού συμφωνήσαμε για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και θα ήθελα να τιμήσω τον Μαργαρίτη Σχοινά για την δουλειά του σε αυτό. Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος θα φτάνει στην Ευρώπη και με ποιες προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές!

Εν όψει ευρωεκλογών, η ενωμένη Ευρώπη αμφισβητείται με πρωτοφανή τρόπο εντός κι εκτός. Γίνεται προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τον χάρτη. Γίνονται κυβερνοεπιθέσεις. Οι φίλοι του Πούτιν επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία μας. Με ακροδεξιά σε ορισμένες χώρες καταπατούν τις αξίες μας και θέλουν να καταλάβουν την Ευρώπη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτό να συμβεί. Σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζουμε την δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια. Είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι.

Επιλέγω τον όρο ασφάλεια με μεγάλη προσοχή. Η συλλογική άμυνα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Ο Κυριάκος είναι ο μόνος ηγέτης που έχει δεχτεί άμεση επίθεση κατά την επίσκεψη που έκανε στον Ζελένσκι. Αυτό δείχνει πόσο αδίστακτος είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα, καλύτερα και Ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα έχει δείξει τον δρόμο δίνοντας 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, παράσχοντας μεγάλη βοήθεια.

Η αμυντική συνεργασία θα πρέπει να είναι η σφραγίδα του μέλλοντος στην Ευρώπη και αυτό θα υποστηρίξουμε σε αυτή την εκστρατεία. Να ενισχύσουμε την οικονομία, με καθαρή βιομηχανία, δικαιοσύνη, να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις. Να φροντίσουμε το μέλλον της καθαρής τεχνολογίας να καθορίσει την Ευρώπη.

Στη διάρκεια της ιστορίας μας η Ευρώπη δεν είχε πραγματική ασφάλεια και ευημερία χωρίς δημοκρατία. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να διαπιστώσουμε ότι ο αγώνας για δημοκρατία δεν σταματά ποτέ. Ας σηκώσουμε τα μανίκια εν όψει ευρωεκλογών. Να αγωνιστούμε για την ασφάλεια και κυρίως για την Ευρώπη».

Πηγή: Iefimerida

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κ. Μητσοτάκης: Στο πλευρό του κυπριακού λαού η Ελλάδα για δίκαιη λύση, πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία

Μήνυμα Χριστοδουλίδη από Αθήνα-«Θα συνεχίσουμε την κοινή μας στρατηγική στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Δειτε Επισης

Τρεις μαρτυρίες για τον θάνατο της 17χρονης Νικολέτας στην Κρήτη
Έρευνα FBI για την πώληση αρχαίων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου σε Αμερικανούς αγοραστές
Νέα μαρτυρία για την επίθεση στους εθελοντές-«Ήταν προμελετημένο έγκλημα, τον έσωσα με σακούλες σκουπιδιών»
Έντονη αντίδραση από την οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας-«Ο Μητροπολίτης δεν διάβασε το Ευαγγέλιο»
Επτά οι δράστες της επίθεσης στους εθελοντές στην Πάρνηθα-Παραμένουν στο νοσοκομείο (pics)
Νεαροί επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν εθελοντές που καθάριζαν το βουνό στην Πάρνηθα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Νυχτοβάτες πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων έξω από γήπεδο στη Θεσσαλονίκη
Πέθανε η Ρένα Βενιέρη, σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη
Εποχές... lockdown θυμίζουν τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τον τελικό του Conference League
Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων προσπάθησαν να πουλήσουν σπάνιο χρυσό νόμισμα-Πώς τους έπιασε η ΕΛ.ΑΣ.