Το 5% των πολιτών θεωρεί ως εγκληματίες τους χρήστες ουσιών

Στην τελευταία έρευνα γενικού πληθυσμού που πραγματοποίησε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (AΑΕΚ) το 2023, φαίνεται πως σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες, το 49%, βλέπουν τους χρήστες ουσιών περισσότερο ως άτομα που χρήζουν βοήθειας, και μόνο ένα 5% τους βλέπει περισσότερο ως εγκληματίες.

Στα πλαίσια της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ο Πρόεδρος της Αρχής, Χρίστος Μηνάς, επισημαίνει ότι «παρόλο που το ποσοστό αυτό έχει σημειώσει υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, από μόνο του το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας διατηρεί αυτή την άποψη αποτελεί ένδειξη της μετάβασης από τη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης στη σφαίρα της δημόσιας υγείας».

Προσθέτει ότι «αυτό σε τελική ανάλυση οδηγεί στη μείωση του κοινωνικού στίγματος και βοηθά τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ουσίες εξάρτησης να ζητήσουν τη στήριξη που χρειάζονται».

Ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ σημειώνει ότι όραμα της Αρχής «είναι η διασφάλιση ότι όλα τα άτομα που χρειάζονται στήριξη και θεραπεία ως προς την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, να λαμβάνουν απρόσκοπτα ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε τα παιδιά και τους νέους μας κοντά σε υγιείς τρόπους ζωής».

«Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις δεν περισσεύει κανείς», αναφέρει, καταλήγοντας.

Δειτε Επισης

«Δεν θα πρέπει να κατηγορηθούν μόνο επτά αλλά 107. Δεν εμπιστεύομαι την Νομική Υπηρεσία»
Καταζητείται ο 40χρονος Μπενάκης για επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο (pic)
Κουκουλοφόροι μπούκαραν στο σπίτι 40χρονου και του επιτέθηκαν με ρόπαλο και μαχαίρι
Έντονη αντιπαράθεση Χαρτσιώτη με Δαμιανού-«Ο ίδιος υπουργός με το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν φουκούδες»
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για κλοπή στην Αγία Νάπα (pic)
Σοβαρός τραυματισμός 40χρονου στην Πάφο μετά από μετωπική σύγκρουση
Χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες εντοπισμού του 35χρονου τουρίστα στην Πάφο-Επεκτάθηκαν οι έρευνες
Πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος, τον παρέλαβε συγγενικό του πρόσωπο και τον τσάκωσαν ξανά λίγη ώρα αργότερα
Με... πυροτεχνήματα και μειωμένες διαγωγές δεν πατάσσεται η νεανική παραβατικότητα-Καυτή πατάτα οι ευθύνες
Επτά μήνες με την πεπατημένη ο Αρναούτης-Αστοχίες, αναδιοργάνωση στα αζήτητα και αδυναμία για αποφάσεις