Φωνάζουν οι συνταξιούχοι λόγω ακρίβειας, ζητούν στήριξη από Κυβέρνηση-Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα

Την ώρα που οι τιμές τόσο στα καύσιμα, όσο και σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζουν ανοδική πορεία, στα πρόθυρα της φτώχειας βρίσκεται μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι αναμένουν κάποιου είδους στήριξη από την Κυβέρνηση ώστε να μπορούν να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, ενώ παράλληλα, προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μετά από μια σειρά συνελεύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, έχει γίνει αντιληπτό ότι ανάμεσα στους συνταξιούχους επικρατεί δυσφορία και αγανάκτηση λόγω της ακρίβειας και γι’ αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί ομόφωνα ότι θα βγουν στους δρόμους, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξη τους από την Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, οι συνταξιούχοι έχουν ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο, ακόμη αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ παράλληλα, έχουν αποστείλει και τα αιτήματά τους σε Υφυπουργείο Πρόνοιας, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξήγγειλε την ενίσχυση επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων με ποσό εκατό ευρώ τον μήνα, εντούτοις υπάρχει ανησυχία για τη συνεχεία. Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, διερωτήθηκε, «τι θα γίνει μετά από αυτούς τους τρεις μήνες; Τι γίνεται επίσης για τους υπόλοιπους συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματά τους μπορεί να υπερβαίνουν κατά μερικά ευρώ το όριο της φτώχειας και έχει ήδη πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο; Αναμέναμε από την Κυβέρνηση να βρει μόνιμες λύσεις, όπως για παράδειγμα να βοηθήσει στο μεγάλο κόστος που βρίσκονται αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι για την αγορά φαρμάκων, όπου ένας μεγάλος αριθμός τους δεν καλύπτεται καθόλου από το ΓεΣΥ, τα λεγόμενα μη συνταγογραφημένα φάρμακα».

Αυτό που έχει διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες όπου η ΕΚΥΣΥ πραγματοποιεί τις ετήσιες της συνελεύσεις εξήγησε ο κ. Σκαρπάρης, είναι ότι υπάρχει έντονη κατακραυγή και φόβος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί μόνο ένα μέτρο στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι είναι κατατρομαγμένοι από το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα όπου έχει αυξηθεί η βενζίνη κατά 8,3 σεντς και επίσης η έγνοια τους επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα αντικρύσουν τις τιμές να σκαρφαλώνουν προς τα επάνω.

Ταυτόχρονα, οι συνταξιούχοι έχουν εις γνώση ότι από την 1η Ιουλίου καταργείται επίσης η επιδότηση στον ηλεκτρισμό, κάτι που σημαίνει για τους συνταξιούχους ότι θα έχουν μια νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους κατά 60 με 70 ευρώ το δίμηνο. Βεβαίως, σε όλα αυτά, προστίθεται και η κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια είδη, όπως είναι ο καφές, η ζάχαρη και το κρέας. «Όταν η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε διέθετε γύρω στα 35 εκατομμύρια και την ίδια στιγμή θα εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα, τότε γίνεται αντιληπτό πως το κράτος αντί να δώσει, παίρνει πολύ περισσότερα πίσω», υπογράμμισε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

Επιπρόσθετα, οι συνταξιούχοι αναμένουν νέα βελτιωμένη πρόταση της Κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις. «Περιμένουμε από μήνα σε μήνα και αναμένουμε να δούμε τι θα αλλάξει γι’ αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Σκαρπάρης.

Πάντως, αυτό που διαμήνυσε ο Γ.Γ. των συνταξιούχων, είναι πως αρκετοί συμπολίτες μας ηλικιωμένοι, δεν τα βγάζουν πέρα και δεν μπορούν να αντέξουν μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς οι συντάξεις τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει μια μόνιμη στρέβλωση την οποία ο ΕΚΥΣΥ υπέδειξε τόσο προς την προηγούμενη, όσο και στη νέα Κυβέρνηση, από το γεγονός ότι το όριο της φτώχειας παρέμεινε από το 2013 μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο. Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καθορισμένη η σύνταξη στα 794 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση ενός ατόμου και για τα δυο άτομα ανέρχεται στα 1,191 ευρώ και το ερώτημα που εγείρεται, είναι εάν φτάνουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τα 1,200 ευρώ με αυτή την ακρίβεια που επικρατεί».

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat