Εγκαταλελειμμένα υποστατικά βορά στις ορέξεις παραβατών-Προκύπτουν ζητήματα και με τις τ/κ περιουσίες

Κτήρια παλιά, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, καθώς και αρχοντικά στην καρδιά της Λευκωσίας, με το πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στο έλεος τους, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονται σε καταφύγιο για άστεγους, ενώ σε άλλες, καταλήγουν στάχτη και αποκαΐδια, είτε από αμελείς πράξεις, είτε ακόμη και σκόπιμα.

Ωστόσο, το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, δεν είναι καινούργιο, αντιθέτως απασχολεί συχνά - πυκνά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ειδικότερα τα υποστατικά τα οποία βρίσκονται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με τον Δήμο να υποδεικνύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας, αναφέρθηκε στα πολλά ακίνητα τα οποία έχουν αφεθεί στον χρόνο και έχουν καταστραφεί, σημειώνοντας πως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα τουρκοκυπριακά υποστατικά, τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν ιδιοκτήτη, αλλά όπως είπε, υπάγονται στον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών. «Είναι λογικό αφού δεν έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη να είναι πιο ευάλωτα στο να μένουν κάποιοι μέσα», ανέφερε ο κ. Φάκας, προσθέτοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επέμβει το κράτος με πιο ριζικές αποφάσεις.

Το θέμα με τις εγκαταλελειμμένες τουρκοκυπριακές περιουσίες, επηρεάζει και τις αναπαλαιώσεις των παλαιών κτισμάτων, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Φάκας, «κανείς που μπαίνει μέσα σε τέτοιες περιουσίες δεν επενδύει χρήματα για αναπαλαίωση, αφού το σπίτι αυτό δεν του ανήκει».

Πέραν από τα περιστατικά με ζημιές ή και φωτιές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, παρουσιάζονται και προβλήματα υγειονομικής φύσεως, λόγω του γεγονότος ότι μένουν παράνομα διάφορα πρόσωπα, με τον Δήμο Λευκωσίας να παρεμβαίνει σε τέτοια περιστατικά, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο από υγειονομικής πλευράς, όσο και από πλευράς στατικής επάρκειας.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τον Δήμο Λευκωσίας, συνολικά 395 κατοικίες κηρύχθηκαν επικίνδυνες, ενώ ο Δήμος επενέβη σε 201 από αυτές, προχωρώντας σε έργα, με αποτέλεσμα να αρθεί η επικινδυνότητα τους.

Κληθείς ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής να σχολιάσει τα περιστατικά με τις πυρκαγιές σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά, επεσήμανε, ότι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα και εξήγησε πως, «από την στιγμή που τα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα και υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση από τον οποιοδήποτε, τότε υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, είτε ηθελημένα, είτε από αμέλεια». Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι, «είτε οι τοπικές Αρχές, είτε αν είναι τουρκοκυπριακή περιουσία, ο κηδεμόνας αυτής, πρέπει να λάβει μέτρα ούτως ώστε το υποστατικό, να προστατεύεται και να ασφαλίζεται για να μην υπάρχει τόσο εύκολη πρόσβαση στον οποιοδήποτε και με αυτό τον τρόπο να περιοριστούν οι κίνδυνοι».

Υπενθυμίζεται πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλήθηκε να ανταποκριθεί προ ημερών σε φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη οικία στην παλιά Λευκωσία, ενώ ένα παλαιό αρχοντικό στο κέντρο της Λεμεσού υπέστη εκτεταμένες ζημιές προ εβδομάδων, έπειτα από πυρκαγιά. Ζητήματα, προκύπτουν και με τα εγκαταλελειμμένα υποστατικά, που λειτουργούσαν σαν επιχειρήσεις, όπως είναι παλαιές αποθήκες στις οποίες υπάρχουν και εύφλεκτα υλικά. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές του έτους σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες στον Άγιο Δομέτιο, όπου η φωτιά έκαιγε για ώρες, καθώς στο υποστατικό υπήρχαν παλιά σκάφη και άλλα εύφλεκτα υλικά, με την πυροσβεστική να αποδίδει την πυρκαγιά σε κακόβουλη πράξη.

Ένα άλλο συναφές κομμάτι το οποίο προβληματίζει έντονα τις αρμόδιες Αρχές είναι οι εμπρησμοί, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το έτος 2023, καταγράφηκαν 229 εμπρησμοί, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου καταγράφηκαν 217 υποθέσεις εμπρησμών σε αστικές περιοχές.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 1,3 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»