Στη φαρέτρα του Τμήματος Δασών νέα οχήματα, drones και κάμερες για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Με το καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες να βρίσκονται προ των πυλών, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη των πυρκαγιών, με στόχο όλων να καταγραφούν εικόνες καταστροφής προηγούμενων χρόνων, καθώς οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα είναι νωπές. Πρώτιστο μέλημα όλων, είναι η προστασία τόσο των δασών, όσο και των περιουσιών που βρίσκονται κυρίως στις ορεινές περιοχές. Την ίδια ώρα που όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία το 90% των πυρκαγιών υπαίθρου, οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όλοι όσοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό για πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών, βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος σε συνεργασία με Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική, Αστυνομία και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, καταρτίζουν τα πλάνα για καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο, αυτή έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, με το Τμήμα Δασών, να λαμβάνει ήδη προληπτικά μέτρα. Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η υπηρεσία του βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς όπως είπε, σε κάθε σταθμό παραμένουν επιφυλακή δασικοί υπάλληλοι και δασοπυροσβέστες, επιτηρώντας τις περιοχές ευθύνης τους. Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει λειτουργήσει και το κέντρο επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, εκεί όπου όλοι οι δασικοί σταθμοί δίνουν αναφορά για το τι συμβαίνει στην περιοχή τους, ενώ ξεκίνησε και ο καθαρισμός των άγριων χόρτων σε διάφορα σημεία, κυρίως κοντά σε δάση και χώρους με πυκνή βλάστηση.

Επιπλέον, όπως, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, τα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών, βρίσκονται στη διαδικασία συντήρησης, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία εκμίσθωσης άλλων επτά πτητικών μέσων, τα οποία θα μπουν στη φαρέτρα του Τμήματος. Αναμένεται μάλιστα να παραληφθούν 75 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 10 πυροσβεστικά οχήματα μεσαίου τύπου και 17 πυροσβεστικά οχήματα μεγάλου τύπου, τα οποία θα αποκτηθούν σταδιακά. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, θέλησε να επισημάνει ότι και τα υφιστάμενα οχήματα πυρόσβεσης της υπηρεσίας, έχουν συντηρηθεί και είναι έτοιμα να συνδράμουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη έχουν παραληφθεί και καινούργιοι προωθητές γαιών, καινούργια βυτιοφόρα και φορτηγά οχήματα.

Παράλληλα, τόσο το Τμήμα Δασών, όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν στη διάθεση τους και την τεχνολογία με drones, ειδικές κάμερες που εντοπίζουν καπνό ή φωτιά, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Οι κάμερες αυτές μπορούν να καταγράψουν και ενδεχόμενες ύποπτες κινήσεις και να διαπιστωθεί ευκολότερα αν πρόκειται για εμπρησμό, ενώ ένα τέτοιο υλικό θα μπορεί να βοηθήσει και την Αστυνομία για εντοπισμό προσώπων που έθεσαν την φωτιά. Επιπρόσθετα, τα drones, πέραν από την επιτήρηση, θα χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ώστε να παρέχεται καλύτερη εικόνα στις ομάδες πυρόσβεσης.

Πάντως όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό, ωστόσο, αναμένονται προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διεκδικούν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι Πυροσβέστες-Έθεσαν τις προτεραιότητές τους

Οι πρόσφατες αποφάσεις

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σε πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λήφθηκαν αποφάσεις που αφορούν την πρόληψη με την εγκατάσταση πρόσθετων αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, σταδιακή απόκτηση από το κράτος 10 πυροσβεστικών πτητικών μέσων εντός των επόμενων 5 ετών, καθώς και λειτουργία του δασικού κολλεγίου από τον Ιανουάριο του 2025.

Στο επίκεντρο των ενεργειών, πέραν της πρόληψης, βρίσκεται και η τιμωρία όσων βάζουν φωτιά είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση, καθώς το τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προνοεί πως, όποιος προκαλεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασώδη έκταση εκτός της ζώνης δυο χιλιομέτρων από την οριοθετημένη γραμμή του δάσους, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο ποινές. Επίσης, οποιοδήποτε πρόσωπο προκαλεί πυρκαγιά σε κρατικό δάσος, ανεξαρτήτως του σημείου έναρξης της ή εντός της ζώνης των δύο χιλιομέτρων (2 χλμ.) από την οροθετική γραμμή του, συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ ή και τις δυο αυτές ποινές μαζί.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως ενώπιον της Βουλής.

Από ανθρώπινο χέρι το 90% των πυρκαγιών

Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική Υπηρεσία, θεωρούν υψίστης σημασίας την αύξηση των ποινών για τις πυρκαγιές στην ύπαιθρο και αυτό γιατί όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία, που καταγράφονται σε έκθεση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το έτος 2023, συνολικά 2,130 πυρκαγιές υπαίθρου από τις 3,428 που καταγράφηκαν κατά το προηγούμενο έτος οφείλεται σε άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία «κακόβουλης πράξης». Ενώ, συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, αγγίζει το 90% των πυρκαγιών.

Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών στην ύπαιθρο, αυτές σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων, χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθηρισμούς στην ύπαιθρο, παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στη βάση κάποιων συλλήψεων, στις οποίες προέβη η Αστυνομία κατόπιν μαρτυριών, ως επίσης και στη βάση των συνθηκών του χώρου και της ώρας εκδήλωσης των πυρκαγιών, ότι αριθμός εξ αυτών ήταν κακόβουλες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, σημειώνει στην έκθεση της η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Συνελήφθη εργαζόμενη στην Πάφο που διέμενε παράνομα στην Κύπρο
Συνελήφθη 29χρονη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών