Τα νέα μέτρα για να μην υπάρξει άλλη «Κυριακή»-45 νέα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα
11:40 - 06 Απριλίου 2024
Ακόμα μουδιασμένη παραμένει ολόκληρη Ελλάδα, από την άγρια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Το πρωτοφανές έγκλημα προκάλεσε στους πολίτες της χώρας σοκ και σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ξανά άλλη «Κυριακή».
Στο πλαίσιο αυτό, χθες Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, ανακοινώνοντας παράλληλα και τέσσερις βασικές προσθήκες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε σε περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και τους κάλεσε να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση και να τους παρέχουν κάθε υποστήριξη.
Επιπλέον, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίαςυποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», τόνισε.
Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.
Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
«Το αποτέλεσμα της έρευνας για το έγκλημα θα βγει σύντομα»
Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο δελτίο του Star, αναφέρθηκε στην δολοφονία της Κυριακής και δεσμεύθηκε ότι το αποτέλεσμα της Διοικητικής Έρευνας για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους θα βγει πολύ σύντομα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια του πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα επίθεσης, αλλά και πως «όταν έχεις έναν θάνατο σε ΑΤ δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά». Διευκρίνισε πάντως ότι το τι ακριβώς συνέβη «θα το μάθουμε όταν τελειώσει η έρευνα». «Υπάρχουν προβλήματα στην Αστυνομία η οποία έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εξελίξεις», παραδέχθηκε επίσης.
«Έχουν συλληφθεί 300 παιδιά το τελευταίο τρίμηνο για επιθέσεις κατά άλλων ανηλίκων. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες» σημείωσε.
Πηγή: Πρώτο Θέμα