Με λίστα απαράδεκτων αιτημάτων και αδιάλλακτες θέσεις συναντάται με τον ΓΓ ο Τατάρ

Πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τ/κ, «πρέπει πλέον να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Κύπρο» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για επαφές πριν από την συνάντησή του στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις ποστασί αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ. Υποστήριξε ότι «γίνεται δεχτό από όλους ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές Αρχές στην Κύπρο» και ότι πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί.

Αυτό το θέμα θα αναφέρει στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε κάποιες «εικασίες» σε σχέση με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο Γενικός Γραμματέας θα μάς ασκήσει πιέσεις για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας κατόπιν απαίτησης της ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου. Το απορρίψαμε πλήρως αυτό». 

Στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, συνέχισε, θα αναφέρει ξανά ότι αν θα αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας. Θ’ αναφέρει επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από «εμπάργκο» και απομόνωση εδώ και 60 χρόνια και εμποδίζεται η οικονομική τους ανάπτυξη, κι αυτά πρέπει να αρθούν. 

Αναφερόμενος σε «σημαντικούς παράγοντες που διασαλεύουν την ισότητα ανάμεσα στον τουρκικό και τον ελληνικό τομέα», ο κ. Τατάρ είπε: «Δεν υπάρχει απευθείας εμπόριο, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, δεν έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τους συνομιλητές μας, δεν έχουν δυνατότητα και ευκαιρία οι νέοι μας να αθληθούν με νέους από άλλες χώρες σε αθλητικές δραστηριότητες. Δεν μπορούμε καν να παίξουμε ποδόσφαιρο».

Σημείωσε ότι ειδικά οι χώρες μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στο θέμα των αιτημάτων της «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - και χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για να διαβιβαστούν τα αιτήματά τους στη διεθνή κοινότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επηρεάσουν το Κυπριακό οι βελτιούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συνήθως όταν αρχίσει προσέγγιση υπάρχει η αντίληψη ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου θα εξαναγκαστούν σε μια συμφωνία την οποία δεν επιθυμούν» αλλά ο ίδιος δεν το δέχεται αυτό.

Αυτή η προσέγγιση, συνέχισε, μπορεί αντιθέτως να ανοίξει τον δρόμο για να ασκήσει πιέσεις η Ελλάδα πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά και δήλωσε ότι βλέπει θετικά την ανάπτυξη των σχέσεων. Αυτή η προσέγγιση, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κλίμα ώστε οι Τ/κ ν’ ανακτήσουν τα δικαιώματά τους, να συνεχίσει με πιο υγιή τρόπο η ελληνοτουρκική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο με την πραγματική έννοια και να αποδοθεί δικαιοσύνη, κατά την έκφρασή του.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου