Γιλμάζ από τα κατεχόμενα-«Τη διεθνή υπόσταση του ψευδοκράτους στηρίζει η Τουρκία»

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την διεθνή διάσταση της «τδβκ» - όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος - στο πλαίσιο της κοινής προσέγγισης για κυριαρχική ισότητα, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος φθάνοντας νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα κι ευχήθηκε να είναι επωφελής η «κοινοβουλευτική ομάδα εργασίας» Αζερμπαϊτζάν – ψευδοκράτους που εγκρίθηκε σήμερα από την Βουλή στο Μπακού.

Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ επανέλαβε το σύνθημα «ένα έθνος, τρία κράτη» για την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος ευχόμενος καλή τύχη στην νεοσύστατη «κοινοβουλευτικά ομάδα εργασίας» και πως «ίνσιαλλαχ, αυτά τα βήματα θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται την επόμενη περίοδο. Ελπίζουμε σε αυτό».

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι, ως Δημοκρατία της Τουρκίας, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα υποστηρίζουμε πάντα τα αποφασιστικά βήματα που κάνουν οι Τουρκοκύπριοι προς ένα επιτυχημένο μέλλον και θα συνεχίσουμε να είμαστε η πηγή στήριξης της τδβκ. Συγχαίρω όλο τον τουρκοκυπριακό λαό για το Ραμαζάνι, τη Νύχτα της Δύναμης (Kadir gecesi) και το μπαϊράμι» είπε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι ήρθε στα κατεχόμενα ενόψει του μπαϊραμιού που ξεκινά απόψε και θα παρακαθίσει σε δείπνο ιφτάρ στην Μόρφου, ενώ προηγουμένως θα έχει διάφορες συναντήσεις εργασίας αλλά και με κόσμο. Συνεχίζουν τις στενές εργασίες με το ψευδοκράτος, είπε, με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και την ενίσχυση των δημοκρατικών και οικονομικών προτύπων. «Γι’ αυτό έχουμε κάθε χρόνο τα οικονομικά πρωτόκολλα. Θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη το επόμενο διάστημα για τα αποτελέσματα. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, στα πλαίσια των μέσων μας, κάθε είδους εργασία που θα βοηθήσει και θα συμβάλει προς όφελος και συμφέρον του τουρκοκυπριακού λαού, θα κάνει τον τουρκοκυπριακό λαό πιο παραγωγικό και πιο ευήμερο».

Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του γεωργικού τομέα και την καλή οργάνωσή του προς όφελος των παραγωγών.

«Είναι θαύμα κάθε φορά που έρχεται ο κύριος Αντιπρόεδρός μας, ειδικά μια τέτοια ημέρα, την Ευλογημένη Παρασκευή, την Νύχτα της Δύναμης (του καντίρ)», ανέφερε υποδεχόμενος τον Τζεβντέτ Γιλμάζ ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο κ. Ουστέλ αναφέρθηκε ειδικότερα στο ενεργειακό πρόβλημα και δήλωσε ότι γι’ αυτό υπέγραψαν μια συμφωνία – πρωτόκολλο στην Άγκυρα με τον κ. Γιλμάζ, οι μελέτες κόστους και βιωσιμότητας για το οποίο ολοκληρώνονται «και σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα».

Επανέλαβε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην 78η ΓΣ του ΟΗΕ (το 2022) είχε κάνει έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους και μετά ήρθε το καθεστώς του παρατηρητή μέλους στον ΟΤΚ και ο ίδιος με τον Τ/κ ηγέτη προς το τέλος της περασμένης χρονιάς μετέβησαν μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία από το ψευδοκράτος στο Μπακού. Μετά από εκείνη την επίσκεψη, είπε, εγκαθιδρύθηκαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ «των δύο χωρών», μίλησε για την συμβολή του προέδρου της ομάδας κοινοβουλευτικής φιλίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν, Ορχάν Ερντέμ και σημείωσε την σημερινή απόφαση της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν για την δημιουργία «κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας» με το ψευδοκράτος.

«Πλέον έγινε ένα έθνος, τρία κράτη. Πλέον η ομάδα στη δική μας βουλή θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. Όπως επισκέφτηκε την μητέρα πατρίδα μας, της Δημοκρατία της Τουρκίας, θα κάνει επίσκεψη κι εκεί (στο Αζερμπαϊτζάν).  Και γι’ αυτό είμαστε ευτυχισμένοι. Και γι’ αυτό ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ευχαριστούμε και τον Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Ευχαριστούμε και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αντιπρόεδρό του, τον κύριο Ταχίρ. Γιατί είναι πραγματικά ένα ορόσημο για εμάς. Ευχαριστώ Τουρκία, ευχαριστώ Αζερμπαϊτζάν», κατέληξε ο κ. Ουστέλ.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας