Συνεχίζονται οι εργασίες για κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες

Συνεχίζονται οι εργασίες των Αμερικανών για κατασκευή στη Γάζα προσωρινής προβλήτας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι είναι σημαντική και η ανακοίνωση από πλευράς Λευκού Οίκου για πρόθεση ανοίγματος από το Ισραήλ του Λιμανιού Ασντότ και του περάσματος Έρετς για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, σχετικά με το Σχέδιο Αμάλθεια, συνεχίζουν οι εργασίες των Αμερικανών για κατασκευή προσωρινής προβλήτας στη Γάζα. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες, ανέφεραν.

Η ύπαρξη τέτοιας κατασκευής θα επιτρέψει στα πλοία να ταξιδεύουν πιο γρήγορα στη Γάζα αφού δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν πλατφόρμα φορτωμένη με εξοπλισμό και δεν θα εξαρτώνται από τον καιρό. Επίσης, θα μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και να ξεφορτώνουν σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ότι θα επιτρέψει την «προσωρινή» παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμένα της Ασντότ που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, και το φυλάκιο Έρετς.

Οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι θα επιτρέψουν επίσης να «αυξηθεί η βοήθεια» που παραδίδεται «απευθείας από την Ιορδανία μέσω του (σ.σ. συνοριακού φυλακίου) Κερέμ Σαλόμ», στο νότιο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε την Πέμπτη ότι χαιρετίζουν τα βήματα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση «μετά από αίτημα του Προέδρου» των ΗΠΑ μετά από την συνομιλία του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Αυτά τα βήματα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν «πλήρως και γρήγορα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, ανέφεραν σε αρκετές περιπτώσεις ότι ο θαλάσσιος διάδρομος για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου, είναι μια συμπληρωματική προσπάθεια, και ότι θα έπρεπε να ανοίξουν κι άλλες δίοδοι, όπως και ο λιμένας της Ασντότ.

Δειτε Επισης

Μ. Νάβα: Ευκαιρία για συμμετοχή των τ/κ στις διαδικασίες ΕΕ οι ευρωεκλογές
Τούρκος υπ. Ενέργειας: Θα συνεχίσουμε έρευνες σε όλη τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Αυστραλία ο Τατάρ
AKEΛ Αμμοχώστου για Ζαννέτο-«Η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνειδητά θέτει σε περιπέτειες τον νέο Δήμο Αγίας Νάπας»
Έκκληση για επενδύσεις στα κατεχόμενα από Τατάρ κατά τις επαφές του στην Αυστραλία
Οι υποψήφιοι κοινοτάρχες που στηρίζει η ΔΗΠΑ σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Για Μ. Ανατολή και ισότητα φύλων συζήτησαν Πρόεδρος και ΓΓ Ένωσης για Μεσόγειο
Λετυμπιώτης: Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υφίστανται
Επιστολή ομάδας Βρετανών πολιτικών προς τον Κάμερον-Ζητούν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»